Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2011 10:03 - Нови абсурди изскачат около доходите на Цветанови
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 792 Коментари: 1 Гласове:
1



Данъчната ревизия показа странни движения по банковите сметки на вътрешния министър и съпругата му ТАНЯ ПЕТРОВА, ЦВЕТЕЛИНА ЙОРДАНОВА
  image  

"Я си гледай работата, на такива въпроси няма да отговарям". Така отвърна премиерът Борисов на журналистически въпрос за статията в "Монд", намекваща, че той и Алексей Петров са лице на едно и също нещо. На въпрос как ще коментира поведението на Цветанов, че е прехвърлил цялата отговорност за доходите си на тъста си, Борисов каза: "Проверката на НАП е категорична".


Нови абсурди изскачат около доходите на вътрешния министър Цветан Цветанов при внимателно вглеждане в документацията на НАП за семейството му в периода 2004-2009 г. Забогатяването на фамилията съвпада с началото на партийната му кариера, точно тогава тъстът и тъщата започват да проявяват и щедростта си. Именно дарения от двамата пенсионери спасиха баланса в семейния бюджет на Цветанови. НАП обяви преди ден, че произходът на дарените средства тепърва ще се проверява.

Числата еднозначно показват, че влизането в политиката се е отразило добре и на Цветанов, и на съпругата му. Към януари 2004 г. Цветан Цветанов не е разполагал с нито една банкова сметка, а наличните пари на двамата са били около 46 000 лв. Към декември 2009 г. въпреки покупка на скъп апартамент в София, луксозно ремонтирана къща в с. Шума и охолен живот семейство Цветанови вече разполага с близо 30 000 евро на влог и спестени около 57 000 лв. За тези добри резултати са помогнали двойните заплати, получавани от Цветанов като партиен лидер, внезапният интерес на частни фирми към познанията му, рязкото вдигане на заплатата на съпругата. Пирамидата обаче щеше да се срути без внезапната щедрост на тъста и тъщата в периода 2006-2008 г.

Една съмнително набъбнала банкова сметка оправдава покупката на апартамент в престижния столичен квартал "Изгрев". Именно този имот, платен без банков заем, стана повод за проверката срещу Цветанов. За жилището от 112 кв.м и гаража към него Цветанов брои 75 096 евро, но въпреки това след плащането отчита други 102 950 лв. спестявания. Парите за апартамента се появяват непосредствено преди покупката на 28 ноември 2008 г. На 23 септември 2008 г. вицепремиерът си отваря нова сметка в ДСК. Именно в тази сметка тъщата Стефанка налива 48 367 евро и 3223 щатски долара. Помага и съпругата Десислава - веднъж с 4500 евро и втори път с 590 долара.

Тези преводи повдигат нови въпроси. Стефанка превежда сумата от 48 367 евро на пет транша между 17 и 22 октомври. В рамките на един ден - 21 октомври, Стефанка прави два превода - веднъж 4410 евро и втори път 11 650 евро. При превод на суми над 30 000 лв. регламентът изисква да се уведоми финансовото разузнаване в ДАНС.

Още по-необясним е превод, направен от Десислава Цветанова към майка й Стефанка. На 17 октомври тя превежда на майка си 6039 долара. Три дни по-късно Стефанка превежда на Цветан Цветанов 2100 щатски долара, а на 21 октомври - още 7162 долара. Не е ясно защо се прехвърлят тези суми между майка и дъщеря. Доларовият превод от Стефанка към Цветанов първоначално остава невидим, защото ДСК е пропуснала да предостави информация на данъчните за две банкови сметки на Цветанов. Те са предадени след допълнително поискване.

Както "Сега" писа, въпроси повдигна и първото дарение от тъста и тъщата - 30 000 лв., за ремонт на къщата на Цветанови в с. Шума. Парите са дадени в брой и удостоверени от нотариус на 17 април 2007 г., въпреки че ремонтът е платен през септември-ноември 2006 г. От обясненията, които Цветанов е дал пред данъчните, така и не става ясно защо дарението за ремонта е направено 4 месеца след неговото приключване. Договорът за дарение няма и дата, което противоречи на закона.

От ревизията не става ясно кой е плащал разходите за ток по време на ремонта. За цялата 2006 г. е платена само една сметка за електричество за имота в Шума - през февруари, на стойност 9.60 лв. Пълна мистерия е и кой плаща сметките за ток за 6-те апартамента на Цветанови в София. Нито министърът, нито съпругата му имат открита партида за еленергия в София. Не се знае също кой плаща водата. На името на Цветанов в "Софийска вода" има само една партида, но тя е за апартамента в "Дианабад".

СМЕТКИТЕ

Любопитни са и банковите сметки на Цветан Цветанов. Преди напускането на зам. кметския пост в София Цветанов има само една сметка, като в нея е внесъл обезщетението си от МВР. Останалите 12 сметки на вицепремиера са от политическия му период, като някои от тях стоят непокътнати. Цветанов например не е посягал към разплащателната си сметка в ДСК, където трупа заплатите от сдружение ГЕРБ. Към декември 2009 г. в сметката продължава да има 22 427 лв. Паралелните заплати от партия ГЕРБ са превеждани на друга сметка, по която постъпват и приходите от консултантски услуги. Най-голямата сума за подобна услуга - 17 575 лв. след облагане, е преведена на 20 юли 2009 г. По това време Цветанов е депутат в НС, а до избора му за министър остават 7 дни. Самият договор с фирмата е прекратен на 7 юли 2009 г., два дни след изборите. По тази причина той отсъства от декларацията за конфликт на интереси, подадена от министъра на 27 юли 2009 г. Интересен е и договор за консултантска дейност от 2007 г. за 14 000 лв. Този договор е сключен на 1 август 2007 г. и консултантският доклад е трябвало да бъде предаден в срок от 45 дни. Цветанов предава доклада на 30 ноември 2007 г., а парите му са платени едва на 21 март 2008 г. Именно 2008 г. бе най-проблемната в доходите на министъра заради покупката на апартаментите в "Изток".

Проверката на НАП освети и скандални доходи, получавани от Цветан Цветанов от Столична община след напускането на поста зам.-кмет. И през 2007 г., и през 2008 г. Цветанов е продължил да получава доходи от общината за участие в комисии и по граждански договори за извършени консултантски услуги. За двете години сумите са съответно 8100 и 7200 лв.

НА ЧИСТО

Данъчните няма да правят нова проверка на Цветан Цветанов дори ревизията на тъстовете му да установи, че те имат недекларирани доходи и да бъдат обложени. Причината е, че е категорично доказано, че дарението от тъщата в размер на 48 367 евро и 9263 долара действително е направено, обясниха от НАП. Парите са пратени на Цветанов по банков път, което за данъчните е категорично доказателство, че дарението не е фиктивно. Затова те могат да търсят допълнителни данъци само от тъстовете. Ако имаше съмнения, че дарението не се е състояло, НАП можеше да възложи ревизия на Цветанов и евентуално да го обложи. Данъчен консултант се оплака пред "Сега", че практиката на ревизорите в подобни случаи изобщо не е еднаква. "Данъчните не признаха дарение на мой клиент, независимо че парите бяха преведени по банков път. Вече ще посочвам пред местния офис на НАП проверката на министър Цветанов като образец", заяви консултантът.

Двама данъчни отиват на прокурор за теча

Двама данъчни могат да бъдат предадени на прокуратурата заради съмнения, че са изнесли данни от проверката на доходите и имуществото на вицепремиера Цветан Цветанов и съпругата му. Това стана ясно от изказване пред БНТ на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов. Първоначално НАП отказваше да признае, че има теч на информация към вестник "Галерия", но вчера стана ясно, че такъв действително има. Ден преди да бъдат изнесени официалните протоколи от проверката журналисти от изданието обявиха част от резултатите.

"В НАП е направена предварителна проверка, за да се установи кой е изнесъл данни от документацията за имотното състояние на вицепремиера Цветан Цветанов. Установено е, че две лица са използвали кода си за достъп до базата данни, без да са ангажирани с конкретния случай", заяви Красимир Стефанов. Той ще поиска от Симеон Дянков да назначи проверка на инспектората на министерството на финансите по случая, която ще изясни доколко двете лица са нарушили процедурите. Ако се установи вина, ще бъде сезирана прокуратурата.

"Проверката на инспектората е автоматична. Не е необходимо моето директно или индиректно съгласие. Не съм запознат дали са дошли вече документите при директора на инспектората. Но искам да кажа, че за мен НАП и Краси Стефанов се справиха много добре с много трудна задача в рамките на това, което позволява законът", коментира по случая вчера финансовият министър Симеон Дянков.




Гласувай:
1



1. анонимен - Интересна статия, но
04.03.2011 10:21
пълна с нелогични изречения

"Цветан Цветанов не е разполагал с нито една банкова сметка, а наличните пари на двамата са били около 46 000 лв."

Като няма сметки излиза, че тези 46 000 лв са само на съпругата или са били напластени в буркани.

"Цветанов вече разполага с близо 30 000 евро на влог и спестени около 57 000 лв. "

Значи първо споменатите 30 000 евро не са спестени. Те само престояват на влог.

Това са две изречения от един пасаж, нататък бъка от подобни. Журналистите се илюпват все по-неграмотни и по-неграмотни.
Финансовите дебри на фамилия Цветанови не коментирам. Обикновено зад такива мешавици стоят много прости действия, а дали са подсъдни, трябва законът да каже.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4103842
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930