Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2011 16:06 - Волен, доц. д-р Петров, Батето и битката за "Дондуков" 2
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 561 Коментари: 0 Гласове:
2



image

Докато големите партийни централи са потънали в тежък размисъл за това с какви кандидати и в какви политически комбинации да атакуват "Дондуков"2, отделни парии и граждани вече смело анонсираха кандидатурите си. Всеки от тях има различна игра, но едва ли някой си представя победа. Това няма особено значение, пък и публиката вече е навикнала на политическа екзотика.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров бе сред първите, които дадоха заявка за президентския пост. Той има опит в подобна кампания, след като през 2006 г. стигна до балотаж и очаквано загуби от Георги Първанов.

Сегашната му битка обаче се очертава да е твърде различна, тъй като основният претендент ще е кандидатът на управляващата партия ГЕРБ, чиито непреклонен и единствен парламентарен съюзник е не друг, а оглавяваната от Сидеров партия "Атака".

Така лидерът на националистите или трябва да припява на кандидата на ГЕРБ (не е изключено това да е самият Бойко Борисов), или да се разграничи рязко от него, което пък ще създаде известни неудобства за съюзническите отношения между двете партии в парламента. Въпросът защо "Атака" продължава да подкрепя ГЕРБ, след като има собствена платформа (за национализация на приватизирани дружества, спешно вкарване в затвора на бивши министър-председатели и пр.), която ГЕРБ не споделя, не е в дневния ред на Сидеров, защото той счита подобни въпроси за вражеска провокация.

Разумните обяснения за кандидатурата на Сидеров са две. Първата, че по този начин ще разсейва гласовете на първия тур, след което за балотажа ще обяви подкрепата си за кандидата на ГЕРБ. Второто обяснение е, че Сидеров иска да "тества“ и мобилизира електората на "Атака“, който, според социолозите, вече се е поразбягал заради колаборацията на партията с управляващите.

Има и трето обяснение, разкрито от съпругата на Сидеров – Капка Сидерова, според което покойната вече лечителка и ясновидка Вера Кочовска предрекла още преди предишните избори, че лидерът на "Атака" ще стане президент. "Ти ще си!", били думите на ясновидката към Сидеров, според свидетелските разкази на жена му. Очевидно в тази безапелационна ситуация лидерът на "Атака" няма друг избор, освен да се кандидатира.

Д-р Петров чака решението на д-р Борисов

В предизборната битка смята да се включи и обвиняемият за рекет и сочен за глава на "Октопода“ бивш кадрови офицер на службите за сигурност, впоследствие и лоялен гражданин доцент Алексей Петров-Трактора. Това обяви преди месец самият той.

Инициативният комитет "Единение и екипност“, който издига доцент д-р Петров, му оставя и полезен ход за отстъпление, като обяви кандидат-президентска тройка. "Екипът да бъде в следния състав: доц. Алексей Петров, доц. Николай Георгиев и уважавана дама, чието име ще бъде оповестено по-късно, поради риска да стане обект на репресия“, обявиха през февруари верни поддръжници на Трактора.

Очаква се на 1 май 2011 г. Инициативният комитет да одобри окончателния състав на кандидат-президентския екип, както и конкретните роли на членовете в него. Координаторът на комитета Марин Семков обаче уточни, че Петров може да не се кандидатира за президент, ако ГЕРБ не излъчи за президент лидера на партията о.р. ген. лейт. инж. д-р Бойко Борисов.

Батето обяви кандидатурата си на маса

В политическата екзотика своето заслужено място има и бившият зет на Тодор Живков Иван Славков – Батето. Той обяви официално, че ще се включи в президентската борба наесен. Без да изневерява на стила си, бившият шеф на БНТ, после на БОК, който в последната година издаде две книги за живота си, обяви на маса, по време на празненството за 90-ата годишнина на генерал Владимир Янев в Хасково. Събитието бе уважено от областния управител Румен Данев и кметовете на Хасково и Димитровград Георги Иванов и Стефан Димитров, които бяха достоен фон на заявката за участие в президентския вот.

Вероятно в битката за "Дондуков“ 2 ще се включи и Европейската народна партия на Мария Капон със собствен кандидат. "Имаме достатъчно качествени хора, от които да изберем“, заяви преди седмици Капон, без да уточнява дали тя ще играе за поста на държавен глава.

Към днешна дата Мария Капон ръководи партия, подкрепата за която влиза в графата "други“ на социологическите проучвания. Макар и движейки се в "център-дясно“ нейната политическа кариера се свързва с почти всички партии. В предишния мандат Капон влезе като депутат от СДС. По-късно тя напусна ПГ на ОДС и беше независим народен представител, подкрепи ГЕРБ на изборите за ЕП през 2005 година. След "разочарованието“ си от Борисов започна преговори с РЗС.

Не се знае със сигурност и дали лидерът на "Движение 21“ - бившият депутат от БСП Татяна Дончева - ще играе за президентското място.

Няма и яснота дали партията на Яне Янев ще излъчи собствен кандидат-президент.

В началото на ноември от РЗС обявиха, че нямат намерение да подкрепят доц. Алексей Петров, който е техният експерт по сигурност, в битката му за "Дондуков"2.

Към президентския пост със сигурност ще се устремят и представителите на крайни националистически формации, интелектуалци с неясен профил, издигнати от инициативни комитети. Най-вероятно съюзите на пенсионерите, на запасните офицери, на командосите, на тракийците, на волжските българи, на последователите на Тангра, на жените майки и труженички, на свободните селяни, на независимите учени и други ще се включат в надпреварата, както бе и при предишни избори за държавен глава.

Поли Атанасова

 





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4104185
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930