Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2011 22:29 - Иван Костов: Управлението на ГЕРБ се превръща в тържество на пошлостта
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 389 Коментари: 0 Гласове:
0



  image

Иван Костов

  Отношенията между ГЕРБ и "Синята коалиция" стават все по-лоши от ден на ден. Причината е, че десният съюз осветява "тъмните страни на управлението", превърнал се е в основен противник на ГЕРБ във властта по места. В отговор кметовете и други представители на десните са най-атакуваните, ГЕРБ "мачка политическия си противник". Такава картина за отношенията между управляващата партия и "Синята коалиция" описа съпредседателят на десния съюз и лидер на ДСБ Иван Костов.

Пред "Нова телевизия" Костов определи управлението на ГЕРБ като "тържество на пошлостта". Повтори и тезата си, че в държавата цари страх "от един могъщ вътрешен министър и вицепремиер". Този страх е типичен за милиционерската държава, за полицейщината, за държавата, в която има полицейски произвол, допълни Костов. Подчерта, че като европеец това, което най-силно го възмущава, е полицейският произвол и насилие. "Защото цяла Европа знае как се стига до израждане на демокрацията, винаги през полицейски произвол и насилие", допълни той.

Повод за коментарите на лидерът на ДСБ даде решението на повечето от депутатите от ГЕРБ и всички от "Атака" вчера да отхвърлят искането на десните за създаване на анкетна комисия, която да провери случая с болницата в Горна Оряховица. Повече от месец десният съюз настоява за такава проверка във връзка с инцидента, при който бяха арестувани лекари от болницата в Горна Оряховица заради намерено мъртво бебе в здравното заведение. В средата на декември
Цветанов прочете от парламентарната трибуна записани разговори между лекарите, които бяха задържани по подозрение за убийство на новороденото, а по-късно освободени. Тогава Цветанов заяви, че "едно бебе е било умишлено умъртвено". Впоследствие петорна експертиза постанови, че най-вероятно бебето е било родено мъртво, но прокуратурата обяви, че експертизата не е напълно категорична.

Костов заяви днес, че решението на парламента е бягство от отговорностите на властта, "всъщност се отказва да се упражни властта". Напомни, че част от депутатите на ГЕРБ гласуваха различно от групата си по този повод и коментира - "те започват вътрешно да се колебаят много силно, защото има теза срещу теза, има проблем, който не се решава, не се затваря, и това непременно дестабилизира управлението".

Лидерът на ДСБ подчерта, че проблемът е ключов, защото е въпрос на ценностна система - дори един човек да бъде несправедливо обвинен, това се превръща в голям проблем. "Нарекли някого убиец, работят хора, твърди се, че са убили живо бебе... Някак си трябва да се затвори този проблем. Той трябва да бъде решен. Не се решава, бяга парламентът, не взима отношение. Всичките се разбягали. Ами, то прокуратурата казва - не си мийте ръцете с нас. Същевременно не дава съдебномедицинската експертиза. Никой не може да се ориентира какво точно е станало. Защо се крият тези неща?", попита Костов. Отговорът му  - "за да се спаси достойнството или лицето на един министър, в случая на министър Цветанов, за да не излезе, че той не си е свършил работата както трябва".

Отново подчерта, че е неприемливо министър да се произнася по такива въпроси. "Това е тържество на пошлостта, защото така се отварят едни големи врати, през които минават хора, които не разбират, които са непрофесионални, които не могат да вземат отношение по конкретен въпрос и същевременно започват да формират общественото отношение към този проблем", коментира лидерът на ДСБ.

Според него ГЕРБ виждат "Синята коалиция" като сериозния им опонент на следващите избори. И обяви, че ГЕРБ атакува техни представители. "Най-атакуваните кметове, значи обвиненият кмет на Сливен е невинен според Цветанов, легендарни кметове, сини, като Краваров, например на Банско, непрекъснато се разправят с прокуратура, със съд и Сметна палата. Никой не поставя никакви въпроси на червените кметове, никой не се занимава с тях, основният проблем са сини кметове", заяви още Костов.

Обвини ГЕРБ, че мачка политическите си противници, "включително злоупотребявайки с власт". Разказа и случай, в който депутат от ГЕРБ взима думата пред съвещание на районна дирекция на МВР, "сочи кмета, синия кмет, и казва, вие трябва да го разследвате този. Откъде накъде депутат ще прави такова нещо? Властта не е дадена на ГЕРБ, за да напада който и да било. Ние сме конкуренти за доверието на хората, това сме ние, ние не сме противници", допълни той.

Попитан докога десният съюз ще продължи да бъде пасивна опозиция, Костов отговори, че са опитали и други варианти. Заяви, че десните са се обърнали към хората, които са написали съдебномедицинската експертиза, с молба да я разсекретят. Никой от тях обаче не се е съгласил. "Никой не смее", допълни Костов и описа това като "страх от един могъщ вътрешен министър и 
вицепремиер". Този страх е типичен за милиционерската държава, допълни той.

"Време е да се опомним и да се сетим, че сме граждани. Не можем да допускаме полицейски произвол. В момента, в който управляващите започнат да използват същите методи, с които си служи организираната престъпност - подслушване, насилие, страх, в момента, в който те посегнат към тези методи, започват да не се различават от противника си", коментира още лидерът на ДСБ.

Цветанов бил "изумен" от това, което чул след изслушването му 

"Въздържалите се" от ГЕРБ по комисията за Горна Оряховица нямали съмнения към Цветанов

ГЕРБ и "Атака" отхвърлиха искането за комисия по случая в Горна Оряховица

Парламентът започна работата си с обсъждане на комисия за случая в Горна Оряховица





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4097172
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930