Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2011 12:12 - Трактора рекърдс е по-зле и от “Пайнер”
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 344 Коментари: 0 Гласове:
3




image

С Емил Кошлуков, бивш депутат от НДСВ, разговаря Диана Кънчева:

- Пишете във фейсбук, че в ход е план за цялостна подмяна на националния идентитет с премахването на запетайките и други знаци. Толкова ли не са ви интересни нещата в държавата, че ви вълнува това?

- Пиша много и съм пристрастен към фейсбук. От една страна, си почивам, от друга - това е вид социален експеримент. Когато пуснеш разни тези, виждаш кое е важно за хората и кое не. Понякога си мисля, че нещо е смешно, а за някои се оказва трагично, важни за мен неща са безинтересни за други. В мрежата ярко се вижда и продуктът на педагогическата политика на България от последните години. Там пълният член отсъства тотално, запетайките се ръсят като пудра захар, а правописът е впечатляващ. Много често ме вълнува темата за езика, защото там пишеш, и докато това не си личи в разговора, в мрежата виждаш, че неграмотността взема застрашителни размери.

- В мрежата има много граждански позиции, но в темата за подслушването гражданското общество отсъства. Ако това беше преди 20 години, на площада щяха да са се събрали хиляди, а сега сякаш вече не ни пука дали ни подслушват или не. Защо?

- Има умора от прехода и политиката, доста енергия беше употребена на площадите и митингите, а като правиш нещо 10 пъти и то не става, спираш да го правиш. Нормално е енергията да спадне.

Сега времето е малко по подредено, не е както преди 20 години, когато за първи път вкусихме свободата и имахме право да излезем на площада. Все повече пазарът и икономиката заемат своето място.

Преди бяхме повече идеологически мотивирани, сега това отстъпва на хляба, цените, работата. Ето, днес почитаме жертвите на комунизма. Няма как да стане тържествено - много от тези, които помнят онези години, вече ги няма, младите не са виждали жив.

Тодор Живков, кадрите на комунистите са станали капиталисти, тези, които ни учиха на марксизъм и ленинизъм, днес преподават Кафка и Сартър, а самият комунизъм не съществува никъде като режим. Да протестираш срещу комунизма е все едно да протестираш срещу чумата. Ами няма я!

- Доброволно ли отстъпва ме свободите си?

-Демокрацията е процес, не пристигаш с метрото на сп."Демокрация" и край, всичко ни е наред. Всички граждани, които не се борят за свободите си, ще ги загубят, защото държавата, не само в Европа, но и в САЩ, се опитва да иззезмва демокрация и свобода.

Но на държавата й е по-лесно да управлява по- твърдо, с повече правомощия. Ако искаме да имаме свободи трябва да сме готови да ги защитаваме. Въпросът е дали си ценим свободите, важни ли са ни? Хората смятат, че други неща са им по-важни в момента.

- Защо сега ченгеджийницата пак заработи на пълни обороти?

- Не се отвори сега. Гледал съм справката на Филчев - от 10 хил. СРС-та 2,5 на сто влизат в съда. Статистиката и днес е същата. Сега обаче тази информация е по-достъпна, за първи път разбираме за тях и си даваме сметка какво прави МВР. Проблемът на МВР е, че никога не е било под граждански контрол, а е една затворена система.

Винаги са ни слушали по толкова, не са се увеличили. Бившият шеф на вътрешната комисия Минчо Спасов направи запитване до МВР, когато Миков смени Петков като министър. И се оказа, че са похарчили 95 млн. лв. за подслушвания, стана скандал, но другата информация беше затворена. Изтекоха "Сови", Галерии" и нищо.

- Но сега изтече съдържание, от което се разбира, че самият премиер е лобирал за хора?

- За да сравним разговорите на Борисов, трябва да знаем разговорите на Станишев, разговорите на царя и на Костов, които изкараха пълни мандати. Сега изтече информация и как Луканов е събрал хора и ги е назначил за милионери.

Това, че някой е преместил един чиновник от едно гише на друго, е нищо, в сравнение с това, че един човек е раздал парите на майка ми и баща ми на 100 човека директно в куфари и е обрал страната пладнешки.

Сега трябва да се потърси ясна отговорност от Цветанов, че МВР не може да се справи с пробойните си. Държавата един месец се тресе от записи и панаири, аз не съм ченге, но сигурно петима човека имат достъп до записите, как така не могат да намерят къртицата.

- Вярвате ли на историята на човека с каскета и флашките?

- Не, разбира се, очевидно е, че Алексей Петров организира тези неща и ги изнася. Мисля, че няма много съмнения по тази тема, макар да нямам доказателства за това. Защо не носят флашки във вашия вестник?

Но не се ли учудвате, че цялата страна слуша звукозаписната компания на Трактора. Преди си мислихме, че е зле, че хората слушат "Пайнер", а сега се оказа, че е много по-зле да слушаш продукцията на Трактора.

Интересно е, че най-големите борци срещу подслушването по цял ден с наслада слушат записите. Ако се бориш с педофилията, не разглеждаш снимки на малки момченца в компютъра.

Ако мразиш алкохола, не вариш ракия Винаги има нещо мистично, тайнствено, за заговори срещу властта, КГБ и затова на площад "Славейков" най-много се продава окултна литература. Но ако има държава, МВР трябваше отдавна да е разбрало какво става.

- Какъв е планът?

- Някой клати кабинета много яко. При всички положения няколко ефекта са постигнати. Първо Цветанов не може да е кандидат за президент след тези скандали. Второ, тази компания ерозира доверието в ГЕРБ и обещанието им за принципност и прозрачност и хората сега казват: Ето и те правят същото.

Трето, на някого много му се ще да имаме отново Беров кабинет - да падне правителството, да се сформира плаващо мнозинство и кабинет от експерти. И тая теза я говори преиздентът.

- Защо точно РЗС стана отстрието на тази атака срещу кабинета?

- Очевидно е, че някой стои зад тях, те са просто маши. Кабинетът е засегнал интереси, защото такава яростна атака срещу правителство не сме виждали в България. Атаката е цялостна, подредена, всяка седмица излизат материали.

Тези хора много рискуват, значи залозите са много големи. Нечии интереси са настъпени, има сблъсък на големи пари, очевидно кабинетът ги е засегнал здраво и сега отвръщат на удара.

Спомняте ли си, когато Бойко арестува Алексей Петров, той каква реплика произнесе: На война като на война. Но явно не са си дали сметка какъв ще е мащабът на бойните действия.

- Ще излезе ли Бойко сух от скандалите?

- Засега щетите при него са най-малки и мисля ,че се справя добре. Но в ГЕРБ трябва да помислят какво ще правят оттук нататък. И ГЕРБ, както НДСВ, са партии, които се крепят на значимостта на лидера.

НДСВ имаше далече по-качествени депутати от ГЕРБ, но оцеля дотогава, докато имаше доверие в Симеон. В момента, когато се изложи с имотите си, той се срина и изчезна от сцената. И НДСВ изчезна.

Сега няма съмнения, че фокусът на тези бойни действия е върху Бойко, ако той оцелее, ще оцелее и правителството.

-А как ви се вижда парламентът отстрани, стигна се дотам да се заливат с чаши вода?

- Имало е и по-тежки сцени в миналото. За мен този парламент е относително слаб, ГЕРБ спешно трябва да развие 10-20 от своите депутати като говорители и хора с влияние и авторитет, да обясняват политиките на кабинета, да ги канят в предавания.

И то не е, защото нямат фигури, а защото не ги развиват, трябва да им се помага, да им се дава информация. Парламентът е доста скучен, старите депутати са далече по-обиграни.

- Познаваш Доган от затвора, прав ли беше Касим Дал в критиките си към него?

- Касим е един от истинските борци на ДПС, лежал е в затвора, помня го. Той е може би човекът с най-чист образ в цялото ДПС. Радва се на голямо уважение в средите на българските турци. Да се реши на такъв ход, значи го е премислил,това не е спонтатно решение.

- Трябва ли да върнем посланиците агенти на ДС? Докога ще четем досиета?

- Има два аспекта, които пропускаме. Първият е за времето - не знам дали не е прекалено късно. Вторият е за обхвата. Не трябва да забравяме, че не ДС създаде БКП, а БКП създаде ДС. ДС беше най-гадният и мрачен инструмент на партията.

Не приемам тезата на Първанов, че има добри и лоши ченгета, сега той ще чете досиетата на посланиците и ще преценява кой е добър и кой лош. Като какъв? Като съдия? Получил е дарбата свише да оценява приживе?

Гоце ще оценява гоцета, така ли? Тезата, че има добри и лоши служители на ДС е пълна лъжа. Ако ми покажете един от тези да са допринесли за страната, примерно хванали Роналд Рейгън да взривява "Св. Ал.Невски" или са разбрали, че Маргарет Тачър е планира да замърси язовир "Батак", за да изтрови населението на Пазарджик и Пещера, ще бъда щастлив.

За да видя как са бранили националните интереси. Но тези хора са действали по указания на бащите на тези, които сега са в парламента отляво, и на много от Синята коалиция, които са били членове на същата партия и са ръкопляскали на партийни събрания.

Тезата, че има добри и лоши служители на ДС, е пълна лъжа. Както казваше моят учител по история в университета в САЩ, ВОСР нито е велика, нито е през октомври, нито са социалистите, нито е революция - преврат е. ДС нито е работила за държавата, нито е давала сигурност. Напротив - плашила е и е мачкала хората.



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4074155
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031