Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2010 06:45 - По-кратка ваканция за слабаците
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 273 Коментари: 0 Гласове:
0



  Асен Александров, директор на 51-во СОУ в София и съветник на образователния министър Сергей Игнатов

- Господин Александров, притеснява ли ви прокламираният ученически протест срещу кратката ваканция? Възможно ли е на 3 януари училището да остане празно?
- Аз не се притеснявам, че училището ще остане празно, защото при нас учат ученици от 1 до 12 клас. Особено по-малките деца идват тук дори и през ваканцията, в празнични и почивни дни. Просто си обичат училището. Надявам се, че и много от големите ученици също ще бъдат в клас. Така че притесненията ми не идват от това, че няма да има деца в класните стаи, а от нещо друго. Вярно е, че от 1968 г. насам правото на младите да се бунтуват и отстояват каузи е нещо естествено и нормално. Но в случая каузата, за която те се борят, е доста егоистична. Те казват само "Ние искаме" - и оттук нататък няма диалог. Аз дори съм си мислил - това е мое мнение, не ангажирам министерството, че учениците с нисък успех или с много отсъствия трябва да имат по-кратка ваканция, за да могат да наваксат пропуските в знанията си тук с помощта на учителите.
- Твърди се, че това е опит на младите да покажат, че искат да бъде чут гласът им, макар и доста несполучлив. Вие как насърчавате вашите ученици да се включват социално?
- В училище имаме различни дейности, чрез които учениците могат да заявяват себе си и да бъдат чути. Ние издаваме най-големия училищен вестник в България. Той излиза два пъти в седмицата, на 16 страници, има редколегия, дал съм им дори отделна стая. И там децата споделят всичко, което ги вълнува. Едно много интересно събитие, в което се включиха нашите деца, беше, че те събраха пари за "Великолепната шесторка". Това стана, след като Наско от БТР гостува в училището по инициатива на вестник "Стандарт". Много ме радва, че децата взеха решението си съвсем спонтанно и за три дни събраха 650 лева. Вече три поредни години учениците ни събират и даряват суми на училището за слепи "Луи Брайл". И важното тук са не само даренията, а че у учениците се изгражда способност за съчувствие към околните, те се замислят, когато видят човешко нещастие, стават по-толерантни. Има десетки каузи, зад които учениците могат да застанат, ако бъдат подтикнати умело. Например "Какво да направя, за да има по-малко агресия в моето училище". Или да не се продават близо до училището алкохол и цигари. В София всъщност няма такова училище, до което на 50 метра да не се търгува с тях. И когато през голямото междучасие видиш да пие бира ученик, който иначе сигурно няма да дойде на 3 януари, се чувстваш безсилен да сториш нещо.
- Идеята чрез извънкласни дейности децата да изразяват себе си е част и от философията на новия закон за училищното образование.
- Една от отличителните черти на този закон, който в момента разработваме, е стремежът за даване на по-голяма автономия на училищата. Идеята е, че те са много различни и това, което е ценно в едно малко градче, в София няма да върши работа. Например в едно училище в по-малък град или на село може лесно да се въведе вечерен час, защото има начини да се контролира спазването му. Вие знаете, че в последните две-три години се опитахме да направим нещо, свързано с вечерния час, но в столицата то се провали, тъй като остана само на книга. Автономията ще позволи училищата да залагат в своите правилници неща, които са работещи само за тях. Ние разчитаме както на по-голямо ученическо самоуправление, така и на повече родителско участие. Законът обаче не може да се крепи на гол учителски ентусиазъм. Държавата трябва да знае, че като вменява повече отговорности на училището, трябва да заложи и съответните средства за тях.
- Защо се забави толкова училищният закон? Вие го представихте още през април, време беше да влезе в сила.
- Това, което ние представихме, не беше законът, а предложение, което да бъде подложено на обществено обсъждане. До момента сме получили някъде около 4000 предложения - от въвеждането на бой в училище (това в рамките на шегата) до свръхлиберализиране.
- Ще запазите ли много оспорваната оценка за поведение?
- Засега не сме взели решение по този въпрос. Но лично моето мнение е, че трябва в рамките на автономията да дадем на училищата възможност сами да преценят критериите за поведение. Важно е обаче тази оценка да не се разглежда като някаква бариера, която спира пътя на развитието на учениците. Тя ще бъде по-скоро форма на обратна връзка между училището и родителите. В момента, след като няма такава оценка, впечатлението на учителя от поведението на детето индиректно се отразява в оценката на знанията. Това не е добре. Успехът си е успех и трябва да бъде мерен абсолютно отделно от поведението. Сред осемте базисни компетентности, които Европа иска да бъдат развивани у детето, са компетентност по роден език, по чужд език, дигитални познания, математически, както и граждански или социални умения. Всъщност въпросната оценка за поведение може би ще бъде един от инструментите за оценяване на гражданската компетентност. Тя е един индикатор как развива детето социалните си умения. Ако отворим един училищен дневник, за какво най-често се пишат забележките? Без домашно, което показва, че той няма компетентността да се готви самостоятелно. Е, освен ако не го мързи. Говори в час - тоест не си е изградил способност да се държи адекватно при определени обстоятелства. Аз по-скоро бих нарекъл оценката за поведение "оценка за социални умения". Защото от времето на социализма у нас е останала една лоша нагласа към понятието "поведение". То се е превърнало в синоним на послушание. Всички, които протестират против оценката за поведение, протестират против тази представа за нея. Но светът вече е друг - оценка за послушание не може да има, нейното време е минало.
- Какво място отделяте на учебника в училищното ежедневие?
- Законът за училищното образование ще се състои от една статична част, в която са заложени основните му принципи, и една по-динамична част - стандарти. Те могат да бъдат променяни с течение на времето, защото когато нещо се развие, е логично да си поставим по-високи цели. Или когато се промени гледната точка на обществото спрямо определени процеси, стандартите ще го отразят. Именно тук попада и учебното съдържание. Принципът, който ще следваме спрямо учебниците, че те са само едно помагало, което да помогне на ученика да се ориентира в сложното море от информация. Защото днес проблемът вече е коя информация е достоверна, коя ти трябва и коя не ти е нужна. Учебникът би трябвало по-скоро да развива и стимулира творческото мислене на ученика. И нещата до голяма степен би трябвало да бъдат пречупени през това как се прилагат на практика. Ако досега часовете за нов материал и упражнения бяха 80 към 20, те вече трябва да бъдат поне 60 към 40.
Стела Стоянова


Тагове:   maleeei,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4099214
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930