Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2010 06:18 - Изгубени в текста
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 480 Коментари: 2 Гласове:
0



41 на сто от деветокласниците не разбират какво четат   image
Илиян Савков
Стела Стоянова

41 на сто от българските деветокласници не умеят да работят с текст. Близо половината 15-годишни са функционално неграмотни, което означава, че се затрудняват при тълкуване, осмисляне и прилагане на практика на прочетеното. Шокиращите резултати са от международното изследване на грамотността PISA, което се е провело миналата година в 65 страни. Страната ни е на 46 място в общата класация, оповестена вчера.
Печалните резултати обаче си имат и положителна страна - неграмотните деветокласници са с 10 на сто по-малко, отколкото през 2006 г. Според тогавашните данни 51% от тийнейджърите не се справяха с нещо по-сложно от буквалното четене на текста.
Изследването не се занимава с грамотността като четене и писане, защото се предполага, че на тази възраст те вече са овладени, поясниха от просветното министерство. Задачата му е да прецени как учениците осмислят и прилагат текста на практика, както и умеят ли да извличат информация от диаграми, карти и графики. Българчетата, очаквано, са се представили по-добре там, където става дума за работа с текстово задание, а не за карти и чертежи. Много тревожна обаче е разликата между най-добре представилите се и тези, които са на най-ниската позиция. Едва 2,8 на сто от родните деветокласници са се справили като за пето и шесто равнище от теста, където се намират най-сложните задания. И докато средно за всички страни резултатът е 492 точки, нашите деца са събрали едва 429. С този резултат се класираме в една група със Сърбия, Румъния, Тринидад и Тобаго, Мексико и Тайланд. На челните позиции са Китай и Южна Корея, следвани от Финландия, която до този момент винаги е била първа.
Огромна е разликата и между постиженията на момчетата и момичетата, като вторите водят в състезанието. Девойките всъщност се представят по-добре във всички страни, като средната разлика между тях и момчетата е около един гимназиален клас. Само у нас обаче 15-годишните момичета изпреварват връстниците си по знания с разлика около 2 класа, или 61 точки разлика. При това момчетата, които са функционално неграмотни, тоест са най-ниското ниво при боравенето с текст, са два пъти повече от момичетата. Девойките, които не умеят да тълкуват и прилагат прочетеното, са едва 29 на сто, докато при момчетата този процент е 52.
От просветното министерство не можаха да дадат обяснение на какво се дължи този феномен. Допуснаха обаче, че една от причините е
силната феминизация на учителската професия
След като в училище доминират жените, явно момичетата се чувстват по-комфортно от момчетата, бе заключението на експертите. До месец-два те ще направят анализи и изводи на какво се дължат резултатите на българските деца.
Факт е, че в момента страната ни едва достига резултата, постигнат през 2000 година след драматичен срив през 2006. Все още не е ясно каква е причината учениците ни преди четири години да имат възможно най-ниските резултати досега. По традиция отново най-добре се представят профилираните гимназии - езикови и математически, а на дъното на класацията са учениците от професионалните школа, които са постигнали най-ниски резултати. Това донякъде потвърждава печалните резултати и от матурата, където учениците от професионалните гимназии бяха с най-много слаби оценки. Факт е, че в тези училища има скъсване на връзката и проблем с усвояването на общообразователните предмети, и това се отчита от години. От просветното ведомство вече са готови със стратегия за този вид образование, като първата стъпка е бившите техникуми да се дадат на общините, които да преценяват какъв вид професии да се усвояват там. У нас с години няма кандидати за определени професии - нито един например не иска да учи за асансьорен техник, даде пример просветният заместник министър Милена Дамянова. Проблемът обаче е, че тези училища не учат общообразователни предмети в последните две години, а преди това те са застъпени твърде слабо. Това извежда от въпросните училища ученици с ниска грамотност, които трудно се справят и с родните изпити, не само с международното оценяване.


Тагове:   maleeei,


Гласувай:
0



1. reader - Комикси и компютри биха шута на книгата Стела Стоянова
08.12.2010 06:22
Четенето е празно губене на време. Това е мнението на 21 на сто от учениците, анкетирани по време на международното изследване PISA. Целта на допълнителните анкети е да се провери доколко социално-икономическата среда влияе върху постиженията на детето.
Очаквано, сред българските деца най-добре се представят онези, чиито родители имат висок професионален и образователен статус. Това означава, че децата възпроизвеждат модела на родителите и имат по-добри шансове за реализация след време. От особено значение за формиране на интереса към четенето се оказва влиянието на майката. Един от индикаторите за културната среда на тийнейджърите е бил отговорът на въпроса колко книги имате у дома си. Оказва се обаче, че най-много са децата, в чиито домове има от 26 до 100 книги. Те са около една четвърт от всички участници. В къщите на 20% пък книгите са между 0 и 10. Очевиден е фактът, че вървим към поколение, което има все по-малко книги в дома си, и не е ясно доколко компютърът замества този дефицит.
Онези деца обаче, които четат за удоволствие повече от два часа, водят връстниците си с около 115 точки средно, което се равнява на 4 училищни години. По-добре се представят не тийнейджърите, които наблягат на художествената литература, а тези, които попиват всичко, включително научни четива, вестници и списания. Впрочем списанията се оказват най-четените сред деветокласниците, като ги предпочитат предимно момичетата. Момчетата са победители само в графата "четене на комикси", които според изследването се подреждат най-ниско като прилагане на читателските умения.
Традиционно най-запалени читатели се оказват децата от езикови и математически училища.
Сегашното проучване показва по-висок интерес към четенето от страна на децата, отколкото в минали години, което все пак е някакъв вид обещание за повишаване на резултатите през идните години. През 2012 година предстои международно оценяване, което ще мери резултатите по математика.
цитирай
2. reader - ...===
08.12.2010 06:23
По време на него за първи път учениците ще се явят на компютърно базиран изпит - тоест задачите ще са ще се явят на компютърно базиран изпит - тоест задачите ще са разработени изцяло в електронен вариант и ще бъдат решавани само на компютър.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4098931
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930