Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2011 09:24 - Цветанов ще е в бяло след имотния скандал
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 546 Коментари: 0 Гласове:
0



Първата явна данъчна проверка на действащ политик показа, че е добре да имаш заможни и щедри роднини и че консултантските хонорари носят по-малки неприятности от инвестициите в апартаменти Юлиана Бончева
  image  

Ако Цветанов бе заработил повече хонорари, сега нямаше да се черви тъстът му.

Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Кой е Цветан Цветанов - поредният неморален министър със съмнително благосъстояние или най-прозрачният политик? Пере ли пари чрез тъстовете или е жертва на ранени от МВР и ГЕРБ "октоподи"?

Тези въпроси раздвояват България в последните дни. И макар че в търсене на отговорите данъчните събраха 5000 страници и произведоха 200 страници протоколи, от листовете извират още въпроси и още съмнения.

Заключението на НАП е, че Десислава и Цветан Цветанови нямат необясними доходи и разходи. Обаче при тъстовете на вицепремиера - пенсионерското семейство Георгиеви, има някои неясноти, затова на тях ще им бъде назначена ревизия. Ревизия тече и в строителната фирма, продала евтино двата най-одумвани апартамента на Цветанов в столичния район "Изгрев". Детайли от тези ревизии никога няма да научим, защото обектите им не са съгласни да споделят с публиката своите данъчно-осигурителни тайни и НАП е длъжна да спази волята им.

Според НАП уж всичко е наред, обаче всеки се чуди как министърът и съпругата му са се глезили с екскурзии в чужбина, правили са прескъпи ремонти и покупки на апартаменти, а пък са опрели до заем от банка и до парични помощи от родителите на Цветанова. Друго червейче на съмнение дълбае по въпроса как двама обикновени пенсионери вадят и даряват на зетя суми, каквито повечето българи никога не са виждали накуп - 30 000 лева за ремонта на бащината къща на Цветанов в село Шума плюс още стотина хиляди лева (48 366 евро и 3222 долара) за покупката да двата нови апартамента в кв. "Изгрев". Колко семейства познавате, които могат да извадят 130 бона за 2 години?

Засега остава подозрението, че възрастните хора са

употребени като пощенски кутии,

а в. "Галерия" отсече, че става дума за пране на пари.

От вече направената проверка се вижда, че покрай покупката на двата апартамента на ул. "Елемаг" тъщата г-жа Георгиева прави няколко превода в рамките само на няколко дни. Което е странно, защото е по-логично човек да внесе парите накуп, за да си спести време и такси.

Странно е също, че дарението за къщата в с. Шума е оформено писмено през 2007 г., когато ремонтът на въпросната къща вече е приключил. Необичайно е, че дарението е нотариално заверено. Обикновено когато майка дава пари на дъщеря си, не държи да чака ред и да плаща такси при нотариуси.

Депутат от ГЕРБ вече предположи, че тъстовете "може да са взели заем от банка или от приятели". Дали няма да се появи още някой роднина, който да е решил да спонсорира преуспяващия политик, давайки пари на тъстовете му? Нали помните какво се случи, когато срещу румънския президент започна разследване за 1 млн. - внезапно се появи щедра леля с имотен нюх, за която никой не подозираше...

Нещата оттук нататък стават предсказуеми. НАП ще открие документи за липсващите пари, може и да останат някакви необясними 5-6 хиляди лева, да речем. Тогава най-много НАП да напише акт на семейство Георгиеви да платят данъци върху тези новооткрити доходи. Разбира се, за такива грехове никой не отива на прокурор.

И случаят ще бъде приключен без много шум и пикантерии - защото, за разлика от Цветанови, сем. Георгиеви не щат да им развяват по сайтове и вестници паричните и имотните тайни.

Също както няма шанс да научим официално кого е консултирал Цветан Цветанов - фирмите, платили хонорарите, не желаят публичност.

От проверката на НАП научаваме, че през цялата 2008 г. лидерът на партия ГЕРБ е работил по поръчка на компания, която се готвела да инвестира в България. Между партийните дела бъдещият вицепремер успял да напише доклад за "нивото на престъпността в страната през 2007 г." и "информация относно режима на пребиваване на чужденци в България". За 7000 лева.

През лятото на 2007 г. Цветанов бил нает от друга фирма да изготви специализирано заключение относно системите за контрол и наблюдение, сигурност и охрана на офис сграда в София, както и информация за нивото на престъпността в страната през годината. Услугата му донесла 14 000 лв.

В края на 2008 г. лидерът на ГЕРБ отново е нает за консултант на акционерна фирма инвеститор. Срещу 19 бона бъдещият вицепремиер изготвя доклад за сигурността в България - данни за криминална и организирана престъпност, приоритети, свързани със сигурността на инвестициите в България, и препоръка за защита на инвестициите.

Кого е консултирал Цветан Цветанов - няма да научим, защото тайнствените фирми не желаят публичност. Данните за страничните доходи на Цветанов повдигат стар въпрос - доколко е морално

политиците да се захващат с платени консултантски услуги

Да, за разлика от Доган, който изкара милиони от хобито си - водите, Цветанов поне е ходил на курсове в чужбина по областите, по които е заработил консултантските си хонорари. И все пак е малко странно от толкова много спецове в страната по въпроси на сигурността три фирми да си наемат точно партиен лидер, па макар и формален, да им прави анализи за криминогенната обстановка.

Малко е странно и поведението на бизнесмените, които са се снишили зад паравана на данъчно-осигурителната тайна. Какво пък толкова лошо има да ги обявят като ползватели на познанията и опита на вицепремиера Цветанов.

Ето, спомоществувателите на Ахмед Доган лъснаха на всички вестникарски страници и нищо лошо не им се случи. На Николай Вълканов, собственик на института, изплатил крупния хонорара на ДПС вожда и негов стар авер, дори не се наложи да дава обяснения пред медиите.

Както не вярваме на Доган, че е свършил работа по разни хидропроекти за 2 милиона лева, така остава съмнението за консултантските доходи на Цветанов.

"Ама, чакайте малко, какво се очаква от един хонорар... кога са изплатени тези хонорари вече не помня, 2007 г. или 2008 г., когато г-н Цветанов не е бил вътрешен министър и т.н. И говорим за три хонорара от средно по 14 000 лв., изплатени за три години. Тоест падат се по под 5000 лв. годишно? Това много голяма сума ли е? Голямо престъпление?"

Можете ли да отгатнете чии са тези думи? Не, това не е адвокатът на вицепремиера Цветан Цветанов, пламенният защитник е Красимир Георгиев, директор на НАП, който никога досега не е бранил така самоотвержено клиент на приходната агенция.

От приключилата ревизия от предишни събития могат да се извлекат фундаментални за българската действителност поуки:

Извод №1. Ако искаш да си спестиш неприятности с данъчните заради необясними доходи, просто се пиши консултант.

Ахмед Доган заработи своя феноменален многоцифрен хонорар по водни въпроси, подъвкаха го малко за конфликт на интереси, никой не го обвини, че е прал пари, и случаят изглежда приключен - въпреки възмущението на премиера Борисов.

Кандидатът за президент и доскорошен затворник Алексей Петров също е незаменим и високоплатен консултант.

Ето, и министър Цветанов е получил суми за консултантски услуги - символични на фона на предните цитирани, но все пак са факт. Да бе уговорил по-значителни суми, нямаше да се налага да прибягва до парите на тъщата...

Извод №2. Избягвай да купуваш на свое име

Откакто влезе в политиката, Цветан Цветанов неусетно се обзаведе с доста имоти и ето какви бели му навлякоха те - съмнения за произхода на средствата за придобиването, нападки за пране на пари (чрез тъстовете), данъчна ревизия и преброяване на екскурзии и банкови сметки.

А Доган например си няма нищичко на свое име - ни яхта, ни къща на село, вила край морето. Ще му бутнат барбекюто и стобора на сараите в Бояна - но те не са негови, той там се води просто наемател.

Алексей Петров пък си има имущество за 3 306 879,67 лева - поне според комисията "Кушлев" - това са активите, които тя запорира. Запорът може и да се вдигне, но все пак е неприятно.

Извод №3. Откакто декларациите на политиците станаха достъпно четиво, много тайни взеха да излизат наяве. Но политиците имат роднини.

Политиците имат и приятели, а НАП няма ресурса да проверява всички чичовци, кумци и 12-и братовчеди.

А случаят с Цветанов, също както и казусът с Доган, показва, че дори един закон да разрешава обществото да получи всякаква информация за благосъстоянието и морала на неговите политици, винаги ще се намери друг закон, който да го спъне.

На Запад политиците нямат право на тайни - и парите, и имотите, и емоционалните им слабости се гледат под лупа, защото обществото иска да знае кой го управлява. У нас политиците винаги имат повече смокинови листа от всеки обикновен гражданин.

  image  

Доган взима по-големи хонорари и има по-малко имоти на свое име.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4104185
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930