Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2011 12:45 - Премиерът обвит в мълчание
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 351 Коментари: 0 Гласове:
2



    image Силвио мълчи, поне засега Силвио Берлускони мълчи, а опозицията иска оставката му - и то незабавно. Действието се развива на фона на обявената вчера новина, че италианският премиер ще бъде изправен пред съда на 6 април - по ускорената процедура.  

 

Силвио Берлускони се е обвил в мълчание. Вчера той проведе продължителни консултации със своите най-близки партийни другари и адвокатите си, но отказа да коментира публично актуалните развития. Толкова по-бурна е реакцията на опозицията, която иска оставката му - и то незабавно. Ето какво заяви Дарио Франческини от Демократическата партия:

Премиерът да си ходи!

"Предпоставката за невинност важи естествено и за него. Но ние казваме - стига толкова! Както всеки политик във всяка демократична страна по света, Берлускони би трябвало да подаде оставка. А ако наистина е убеден, че е невинен, както не спира да уверява, тогава трябва да се яви пред съда, за да се защити."

На 6 април Берлускони е приканен да се яви пред съдебната колегия в Милано, състояща се от три жени, за да даде показания по обвинението, че е имал сексуална връзка със 17-годишната мароканка, прочула се като Руби. Но най-вече втората точка от обвинителния акт - злоупотреба със служебното положение - допринася за загубата на престиж на Берлускони пред сънародниците му.

Според актуално допитване от вчера (15-ти април) 79 процента от анкетираните настояват за оставката на премиера. Но Берлускони няма да си отиде доброволно, тъй като се чувства в правото си, както отново даде да се разбере миналата седмица: "За пореден път с правосъдието се злоупотребява за политически цели. Зад това се крие намерението да бъда репресиран."

imageДоказателствата били повече от достатъчни...

Италия - в трудно положение

Страната през следващите седмици ще бъде на практика без правителствено ръководство. Берлускони ще впрегне сега всички сили, за да се защити. Как би могла да изглежда защитата му? Ето мнението на Франческо Вердерани от в. "Кориере дела сера":

"Не става дума толкова за това ще оцелее ли правителството, а за един тежък проблем на нашите институции. Ако Берлускони откаже да се оттегли, а той явно няма да го стори доброволно, тогава ще възникне конфликтна ситуация, при която не се знае кой би могъл да бъде съдник. Започва съдебен процес, обвиняем по който е премиерът Берлускони. Чудя се как президентът Наполитано би могъл да не се намеси при тази ситуация."

  Автор: Д. Щал, М. Илчева/



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4096531
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930