Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2010 10:27 - По удоволствията ще ги познаете Българският образ на успеха е онова, което в крайна сметка виждаме: да има по много. И най-вече – ядене. Евгений Дайнов
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 642 Коментари: 0 Гласове:
0



Няма по-ужасна гледка от веселящия се българин в неговото насипно състояние. Разпищолени, потни, шкембести индивиди по анцузи (мъжките екземпляри) и прозрачни черни блузки с ламе (женските, пардон), набиващи мешана скара и лющещи ракия си подвикват с грапави, груби гласове, напълно недокоснати от онази сдържаност, която идва с цивилизацията: "Аре, ма... К’во, бе... Стига се пра’и па ти... Тоа ли, бе, да му е.. мамата..."

Сетне, зачервени и потни, започват да си катерят телесата по масите, а покрай тях се стеле миризмата на разлагащи се органични вещества. И всичко това – потопено в слузестата пулсация на чалгата. Пискливи женски гласове, напълно неспособни да се справят и с най-правата музикална фраза ("Тих бял Дунав се вълнува" например) се мъчат с близкоизточни извивки, подпреяни от сълзливо-бандитски текстове, които ти събуждат стария зъбобол в мъдреца.

"Кажи, нали си професор", преди време почти проплака Васко Кръпката, "докога ще се ориентирам откъде отлита самолетът за София по това накъде се движат хора с маймунски походки, облечени в анцузи?" Беше се върнал от Прага и след седмица в сърцето на европейската цивилизация се беше смазал още на обратния полет.

"Има ли друга държава, из която бродят такива хора?", ме запита накрая. Има: Беларус, Русия, Молдова, Узбекистан, Зимбабве... Няколко седмици по-късно Кръпката обяви себе си за емигрант в собствената си държава. Че и албум издаде на тази тема.

По удоволствията им ще ги познаете. Още първите изследвания, проведени в България преди 15-ина години, вдигнаха червено знаменце: образът на успеха, който се рее из главите на българите, не включва обличането във вечерен костюм, редовната игра на тенис, потъването в света на изкуствата, нито пък овладяването на кулинарните тайни на тайнствения Изток.

Българският образ на успеха е онова, което в крайна сметка виждаме: да има по много. И най-вече – ядене. Да има тави кебапчета, плата луканка и тенджери, пълни догоре с пържоли. Да има и много пиене – за предпочитане не фини вина от Новия свят, а елементарни ракии. Жените да имат много-много големи цици. Да се карат много големи джипове. На врата ти да се люлее много злато. И прочие.

Еднакво, мазно, но да е много. Това е една чудесна дефиниция на простащината.

При простаците няма разделение между различни неща, няма равнища, градации или йерархии. Затова дори не говорят членоразделно, а ръмжат. Затова си развяват анцузите и в къщи, и на работа, и в мола, и в самолета – и затова в крайна сметка, всички изглеждат еднакво, звучат еднакво и правят едни и същи крайно скучни неща.

А истината е, че разнообразието от удоволствия е онова, което прави живота поносим и понякога дори красив. Ние отдавна не сме онова, което работим – стругари, тъкачки, фрезисти, комбайнери, говедовъди или професори. Ние сме онова, което правим във времето, в което не работим – тогава, когато се развиваме. Когато се отдаваме на онова, което намираме за удоволствие.

Тънкостта на удоволствията е в това, че те са различни. Работенето е (беше?) еднакво и скучно. Удоволствията са обратното – разнообразни, интересни, пленяващи. И най-важното: цивилизоващи. Няма да станеш по-цивилизован човек, ако станеш по-добър стругар. Но задължително ще станеш по-цивилизован, когато се научиш да правиш разлика между френски, италиански, испански и български вина. А сетне: между вината от Стария и от Новия свят.

Не става дума за наливане с алкохол, приятели. Става дума за такова възпитание на възприятията, което да ти позволи да правиш разлика между нещата. Колкото по-разнообразно, разчленено, многопластово е едно нещо – толкова повече цивилизация има в него. А когато вече си стигнал до онази степен на възприятие, на която можеш да оценяваш на кое ниво кое нещо се намира – тогава идва и истинското удоволствие.

Развитието на удоволствията и развитието на цивилизацията вървят ръка за ръка. Ако за теб удоволствието това е да си навлечеш анцуга, да се завлечеш до кръчмата и да се наливаш с мастика, докато въздухът трепти от извивките на разни чалга повлекани – значи не си цивилизован.

Как изглежда подобно занимание, правено от цивилизован човек ли? Ето как.

Първото решение, което взимаш, е да си уточниш какво точно удоволствие искаш тази вечер. Все пак, докато за средния простак удоволствието е едно – да се напие, наплюска и пр., за цивилизования човек удоволствието е разнообразие. Да речем, решаваш да ходиш на кръчма. После се замисляш в коя. Какъв тип хора искаш да те заобикалят точно днес? Решаваш и това и се обличаш за вечеря.

Не вдигайте вежди. Обличането според ситуацията е едно от истински цивилизовани удоволствия на този свят, тъй като представлява упражнение по онази сдържаност, онова разбиране за разликите между нещата, което е цивилизацията.

На опера – с вечерно сако и черна папионка. Ако е дневно представление – пак с вечерно сако, но с дневна папионка. На рок клуб – с кожено яке. На джаз клуб – с кадифени панталони и артистична риза. На вечеря с художници – свободно, но стилно. На вечеря с банкери – с двуреден тъмен костюм. И т.н.

Да не влизам в света на вратовръзките, защото там няма край. Но дори и в секса – удоволствие, което всеки си мисли, че познава, не става дума за елементарно, неразчленено, еднообразно ебане. И в секса удоволствието е въпрос на градации, фини разлики и възпитание на възприятията. Онова, което правиш с начинаеща девойка, не е онова, което правиш със зряла жена. Не предлагаш на връзка еднодневка онова, което предлагаш на по-траен полов партньор.

Едва тогава, когато научиш правилата, когато усвоиш даденото удоволствие на всичките му равнища и във всички ситуации, качваш по-високото ниво -  нарушаването на правилата. Не е възможно да получаваш удоволствие от нарушаването на правилата, ако преди това не си ги усвоил. Затова сексът на публични места е например удоволствие от висш порядък. Никой простак не е способен на това, тъй като просто не е цивилизован.

Да се съблечеш в Южния парк и да ти правят орални виртуозности посред бял ден, да правиш секс на стълбите на църквата "Света Неделя", точно на пъпа на София, да свършиш едновременно с партньора си на терасата на елитен клуб-ресторант, докато зад гърба ти ромоли пиано, а клиентелата се радва на поредното кулинарно чудо – това, приятели, е удоволствие.

Нарушаваш правилата не защото не ги знаеш, а защото ги знаеш. И да те сгащят, така да се каже, без гащи, няма да те заклеймят като простак. Пробвайте и ще се убедите. Стилното нарушаване на правилата за удоволствие – това не е простащина.

Удоволствието, изпълнено със стил, е крепител на цивилизацията. Това се постига трудно. Когато е просто разпищолване, е терористично нападение срещу цивилизацията. Това се постига лесно.

Изборът е ясен, решението всеки си го взима сам.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4102570
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930