Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2010 02:50 - Наталка горя като факла...
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 374 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.11.2010 02:51


image   GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Никакъв напредък
по ромския въпрос
  И в Чехия антициганизмът е масова мода. Четирима расистки мотивирани подпалвачи скоро бяха осъдени на 86 години затвор. Присъдите поляризираха обществото, а някои политици извадиха популистката карта, пише Елена Никлева.   През април 2009 година, в навечерието на рождения ден на Хитлер, расисти хвърлиха запалителна бомба срещу ромска къща. Двегодишната Наталка пострада изключително тежко и само по чудо оцеля с 80-процентни изгаряния. В продължение на година детето претърпя близо 100 пластични операции на стойност над 40 хиляди евро. И днес лицето му е рана до рана, ще остане цял живот обезобразено, с всички психологически проблеми от преживяното. Неслучайно присъдата включва и обезщетение в размер на близо 700 хиляди евро, защото някой трябва да плати и разходите за болничното лечение. Макар че нападателите нямат средства, тъй като не работят и едва ли някога ще обезщетят Наталка.

imageBildunterschrift:

GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  И чешкият президент бе изненадан от присъдите

 

Гени на недисциплинираността?

 

Тежестта на присъдите изненада и поляризира обществото. В интерпретацията на експертите изненадата показва, че досега нападения срещу роми са били наказвани много по-меко. В случая съдът окачестви деянието като предумишлено убийство на расистка основа. В анкета на вестник "Лидове Новини" обаче преобладаваха  мненията, че присъдите са непомерно високи. Само за първите 4 дни след огласяването им около 10 000 души са събрали подписи във Фейсбук и едва ли не готвели петиция в защита на нападателите, добавя изданието. Многозначителен е фактът, че тези хора излизат във Фейсбук с истинските си имена и не се свенят да обсипват ромите с раситски и дори вулгарни квалификации.

 

А какви сигнали изпращат политиците? Лично държавният глава, президентът Вацлав Клаус, беше изненадан от високите присъди. Друг чешки политик, бившият вицепремиер Иржи Чунек, неотдавна по друг повод каза, че ромите носят в гените си недисциплинираността. (Като кмет навремето Чунек пресели ромската махала от центъра в периферията и дори извън своя град.)

 

Чешки съд тези дни осъди условно Иржи Гаудин, автор на книга за така нареченото окончателно решение на ромския въпрос чрез изселването на това малцинство в Индия. Премиерата на книгата, организирана от крайнодясната Национална партия миналата година, се състоя в местността Лети, където се е намирал концентрационен лагер за роми през Втората световна война.

 

Пита се: какъв сигнал ще изпрати Чехия към Европа и света, ако наистина се открие петиция в защита на ектремисти и расисти? И дали някой ще му обърне внимание в една Европа на нарастваща нетолерантност към малцинствата?

imageBildunterschrift:

GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Европа - нетолерантността към малцинствата нараства

 

Преди ЕС – цигани, в ЕС - роми

 

Чехия има много проблеми с ромите, и то от години, когато още бе в процес на присъединяване към ЕС, когато бе подложена на силен натиск да се справи с дискриминацията и гетоизирането на това малцинство. Тогавашният комисар по евроразширяването Гюнтер Ферхойген лично се застъпи за събаряне на стената, издигната около ромския квартал в град Усти над Лабем. Предприсъединителният натиск върху новите членки изигра много важна роля за демократизацията на тези страни, но той приключи с приключването на самия процес.

 

Макар че сякаш бяха позатихнали след влизането на Чехия в ЕС през 2004, проблемите набраха нова сила през последните години. Крайнодесни организации проведоха походи през ромски квартали, в много от случаите само намесата на полицията успя да предотврати тежките насилия. В резултат към Канада започна масово преселение на чешки роми, търсещи убежище с мотива, че са преследвани и дискриминирани. Като ответна мярка Канада наново въведе визи за чешки граждани.

 

Както коментира журналист от всекидневника "Млада Фронта", през последните 60 години единственият напредък, постигнат от чехословашкото, а сетне и от чешкото правителство, е че циганите вече се наричат роми. Може би този извод звучи познато.

  Е. Никлева



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4101252
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930