Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2010 10:52 - Диалогът по пенсионната реформа завърши със скандал и закани за протести
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1113 Коментари: 3 Гласове:
1



image

Миналата седмица Константин Тренчев каза, че Симеон Дянков е "изперкал", след това, че "Господ му е взел ума", а днес заподозря, че министърът на финансите "взривява социалният мир, преследвайки лични амбиции".

Стажът за пенсия може да се увеличи още догодина
Проблемът с ранните пенсии се отложи, но с консенсус
МВФ: Доплащайте за ранните пенсии, не национализирайте
Продължилият почти месец маратон от многочасови заседания по пенсионната реформа между правителството, работодателите и синдикатите приключиха там откъдето започнаха  - със закани за протести. Досегашните изказвания от представители на профсъюзите, бизнеса и кабинета за разбирателство, компромиси и съгласие по промените в пенсионно-осигурителната система внезапно бяха заличени от нова словесна атака на КНСБ и "Подкрепа" срещу министърът на финансите.

Причината - настояването на Симеон Дянков вдигането на стажа за пенсия да започне още от 2011 г., а не от 2015 г., както е записано в досегашния проект за промени в Кодекса за социално осигуряване.

"С хиляди компромиси стигнахме до конструкция, която макар и крехка запазваше правата на категорийните работници до 2014 г. и даваше разумност за увеличението на вноската и на стажа за всички категории персонал. Всичко това се взриви с предложението на Дянков стажът и възрастта да растат едновременно с по шест месеца още от догодина, с което той постави под съмнение постигантото досега и хвърли законопроекта в кошчето", възнегодува и. д. президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той дори определи предложението на министърът на финансите като "непозволено действие насочено срещу премиера.

В тона му се включи и лидерът на "Подкрепа" Константи Тренчев, който заподозря, че "вицепремиерът търси на всяка цена конфликт, защото иска социалният мир да се взриви, изглежда преследвайки лични амбиции". "Очкавам премиера, връюайки се от Брюксел да ни събере, за да видим кой в крайна сметка взема решенията в тази държава", добави той.

Възмутени от постъпката на Дянков двамата синдикални лидери обявиха, че излизат от тристранката и добавиха, че в понеделник свикат стачните комитети на двете организации. "Макар че чакаме среща с премиера, очевидно е, че няма какво да чакаме повече и ще започнем подготовката и организирането на безсрочни и ефективни стачни действия. Какви ще бъдат те ще стане ясно в понеделник", каза Пламен Димитров.

Противно на синдикатите работодателите подкрепиха Дянков, че стажът за пенсия трябва да започне да расте още от 2011 г. "Нашето предложение е това да бъде с по три месеца на година. Така ще се съобразим с препоръката на Международния валутен фонд", каза председателят на БСК Божидар Данев. Той обаче поиска правителството да представи данни за приходите от осигуровките на служителите в МВР и министерствата на отбраната и на правосъдието. Информацията трябва да се съпостави с разходите за пенсиите на техните кадри.

"Искаме пълна прозрачност, за да се види какво е съдържанието на държавната субсидия, с която вноските на тези служители отиват в НОИ и как се изразходват тези пари. Досега нито едно правителство не е дало подобна информация, с която да направи НОИ прозрачен, а това ще покаже как се събират и управляват средствата в осигурителната система", каза Данев.

Минути след като синдикатите изляха гнева си срещу него, Дянков излезе от другия вход на Министерския съвет и заяви, че продължава да защитава идеята да не се чака с вдигането на стажа. "За мен е важно да не се отлага днешната работа за утре и да не се прави така, че проблемът да трябва да се решава след 4-5 години. От закъснението проблемът само ще се задълбочи. Редно е да се почне веднага с реформите, за да може и нашето бъдеще и това на нашите деца да е такова, че те да не страдат от липсата на реформи последните десетина години", аргументира се Дянков.

Той добави, че обсъждането на пенсионната реформа със социалните партньори е приключило и че следващата седмица Кодекса за социално осигуряване ще се внесе в Министерския съвет. Около час по-късно в отговор на въпрос по време на парламентарния контрол министърът на труда Тотю Младенов увери, че още в четвъртък (4 ноември) промените ще бъдат внесени в Народното събрание. Въпреки че заседанието на тристранката завърши със скандал Младенов заяви, че "в сряда Министерският съвет ще приеме с максимален консенсус между социалните партньори най-добрия вариант за пенсионна  реформа за следващите 20 години". След това добави, че безработицата спада вече осми месец и вече е 8.99%.

Мишел Гутсузян


Тагове:   mdaaa,


Гласувай:
1



1. stix - !
30.10.2010 11:26

Борбата е безмилостно жестока.
Борбата както казват, е епична.
Никола Вапцаров

Пука му на Тренчев там за някаква си личност...
цитирай
2. анонимен - 20 години прекара завит под юрга...
30.10.2010 11:34
20 години прекара завит под юргана
преватизации, съкращения, безработица
не му направиха впечатление
никакви изявлвния

цитирай
3. reader - Споразумение сложи край на преговорите за пенсионната реформа
02.11.2010 02:53
Възрастта на работещите при тежки условия ще се увеличава от 2015 година

Последно: Стажът за пенсия ще расте от 2012 г. с по четири месеца на година - 31 окт

Диалогът по пенсионната реформа завърши със скандал и закани за протести - 29 окт
След едномесечни многочасови преговори в съвета за тристранно сътрудничество синдикатите, работодателите и премиерът подписаха национално споразумение за пенсионната реформа.

В него е записано, че от 1 януари 2012 г. стажът ще се вдига с по четири месеца, докато за мъжете стигне 40 години а за жените – 37. Това ще стане през 2020 г.

От 2021 г. ще започне увеличаване на пенсионната възраст с по 6 месеца на година. В края на нарастването жените ще могат да се пенсионират на 63 години, а мъжете – на 65.

До края на 2014 г. Националният осигурителен институт ще продължи да плаща срочните пенсии на работниците от първа и втора категория, докато те навършат общата пенсионна възраст. След това изплащането на ранните пенсии ще се поема от професионалните пенсионни фондове.

Синдикатите, които до вчера заплашваха с безсрочни стачки, ако правителството приеме увеличение на стажа преди 2015 г., днес заявиха, че са доволни и благодариха на премиера за решението.

Споразумението е добър компромис и решава по-добре проблемите на пенсионната система от предишния вариант на промените, заяви и.д. президентът на КНСБ Пламен Димитров. Работодателите също приветстваха решението на премиера.

Министърът на труда Тотю Младенов каза, че още утре ще запознае депутатите с промените в Кодекса за социално осигуряване, за да може те да бъдат бързо приети.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4093642
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930