Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2011 20:29 - Ничия земя
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 971 Коментари: 0 Гласове:
0



  Държавата откри нарушенията в ски зоната в Банско и поиска да ги узакони   Йово Николов image   image

Министрите Трайков, Плевнелиев и Нейков заявили на правителственото заседание, че е безумие да се разрушават незаконните лифтове в Банско. Шефът на ски федерацията Цеко Минев (последният вдясно), свързван индиректно с нарушителя "Юлен" АД, обича да си общува с властта, а очевидно и тя с него


 
Кои са "Юлен" АД

"Юлен" АД е компания с основен предмет на дейност изграждане и управление на ски съоръжения. Мажоритарен собственик в нея е кипърската офшорна фирма "Маренго трейдинг", която притежава 60.7%. Другият основен акционер с 30.6% е Т.А.К. сървисис, регистрирана на Вирджинските острови. Община Банско притежава 8%, Ски инжинеринг 0.1% и Пирин турист 0.009%. В ръководството на фирмата влизат адвокат Петър Петров, Димитър Чобанов и Боян Мариянов.

Петър Петров участва и в управлението на фирма "Витоша ски", която е собственост на "Елора мениджмънт", също регистрирана на Вирджинските острови и на "Алеко спорт 99". В нейната управление е и Георги Бобев, който е член на Управителния съвет на федерацията по ски. Неин председател е Цеко Минев. Минев е основен акционер в Първа инвестиционна банка и се свръзва индиректно с "Юлен" АД и "Витоша ски". Последната се управлява от негов родственик.
 
Цена 
200
хиляди лева на година плаща на държавата "Юлен" АД за използването на 995 дка писти
Ничия земя, такива се оказаха пистите по българските планини. Част от тях са дадени на концесия, която се нарушава, но виновникът не се наказва. Друга част са дадени с отстъпено право за ползване за десетилетия напред на спорна цена и за съмнителна площ. Трета част изобщо не се знае в чии ръце, защото Изпълнителната агенция по горите няма единен регистър, а се работи на парче и по места.
Случаят с концесията на ски зоната над Банско, за където миналата седмица правителството призна, че има драстични нарушения попада в тази сива зона. Историята е показателна за пропуските в управлението на парковете и горите в продължение на години, като виновни са няколко администрации - от тази, която е подписала концесионния договор за Банско, през тези, които са одобрявали разрешителните за строеж, чак до съдилищата, които са отхвърляли жалбите на екоорганизациите, констатирали нарушенията. Всъщност това, което се случва сега, е отчасти положително. Това правителство е първото, което се съгласява, че при строежа на ски зоната над Банско има сериозни нарушения. Истинският тест обаче ще е реакцията му на проблема. Ако не санкционира нарушителите сериозно, то ще се подреди в дългата редица на чиновници, които предават обществения интерес и узаконяват унищожаването на природата. Политическата цена за това ще бъде категоричната загуба на подкрепа от доста голяма група млади и активни хора. До момента правителството дава противоречиви сигнали какво ще предприеме, но изглежда, че преобладава мнението да няма сериозни санкции и нарушенията да бъдат узаконени.

Шестстотин четиридесет и седем декара (64.7 хектара) повече незаконно е експлоатирал концесионерът на ски зоната в Банско "Юлен" АД. Това заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова на специална пресконференция в сряда след оперативно съвещание на правителството. За нарушенията многократно са подавали сигнали екологични организации. "Ние направихме проверка на тези сигнали, като я възложихме на независима фирма, и се оказа, че тези твърдения са верни", каза министър Караджова. Според договора тя има право да експлоатира 99.5 хектара (995 дка) писти. Въпреки че "Юлен" са нарушили концесията, държавата няма да санкционира фирмата, а ще промени Закона за концесиите така, че нарушенията да бъдат узаконени, каза още министърът на екологията. Тя цитира своите колеги - министъра на икономиката Трайчо Трайков, министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев и министъра на спорта Свилен Нейков, че разрушаването на пистите и лифтовете би било безумие.

"Решихме да се предложат текстове в Закона за концесиите, с който ще се даде възможност да се правят промени в концесионните договори.

Животът е пъстър

и е абсурдно при нужда да не се дава възможност да се правят промени в концесиите, когато това е в интерес на обществото", каза още Нона Караджова.

Според министъра на спорта Свилен Нейков "има сключен договор и ("Юлен") са превишили правата си. Не е редно и не го одобрявам, каза за "Капитал" той. Според него законите трябва да се спазват и на кабинета са били предложени три варианта", обясни  Нейков. "Първият е да се съборят незаконните съоръжения. Вторият е да се затвори Банско като ски курорт и трето да се търси друг начин и това Нона Караджова трябва да го предложи така, че вълкът да е сит и агнето цяло", разказва спортният министър. Той смята, че "първите две възможности не се оправдават от обществото" предвид двата старта за световната купа, на която Банско ще бъде домакин следващата зима. "Нека да вървим напред и да не гледаме назад. Не сме казали, че тотално ще правим промени в Закона за концесиите. В момента се прави анализ на ситуацията, а не предложения за промени в закона. Трябва да се види точно какъв е процентът на отклонението", смята Свилен Нейков и обобщава: "Аз съм за спорта,  да няма злоба, да си взаимодействат хората и природата и да няма скъпи съоръжения, които стоят като

Паметници в един умрял курорт

Това, че правителството не знае още какво точно да прави личи и от мнението на икономическият министър Трайчо Трайков. "Изказването ми е в контекста на голямата инвестиция, която вече е направена", каза за "Капитал" той. Според него обаче "това не е мотив да се легализират беззакония, не е индулгенция". "При това решение държавата не е ощетена, защото концесионното възнаграждение не зависи от концесионната площ", коментира той.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството, под чието подчинение са Районниите дирекция за надзор и строителен контрол, отказаха на този етап да коментират, докато МОСВ не направи конкретно предложение за казуса.

Срещу идеята на правителството остро реагира сдружението "За да остане природа в България", която обединява повече от 50 екологични организации. В своя декларация то поиска от премиера Бойко Борисов да развали концесионния договор с "Юлен" АД, да конфискува в полза на държавата незаконно изграденото, да се рекултивират незаконно застроените територии в Национален парк "Пирин", а конфискуваните съоръжения да бъдат предоставени на община Банско за стопанисване до предоставянето на нова концесия. Те поискаха и оставките на министрите Нона Караджова, Росен Плевналиев и Трайчо Трайков.

Екологичните организации пускат възражения срещу оценката и въздействията на околната среда на МОСВ от 2000 г. Всички възражения обаче винаги падат във Върховния административен съд. До тази година във ВАС е имало подадени 43 жалби срещу ОВОС на МОСВ или нарушения на "Юлен" АД. В 90 на сто жалбите са отхвърлени. При 19 от всички дела председател на съдебния състав е бил съдия Андрей Икономов, станал известен с неправомерното оземляване на майка му и строителството на кооперация на брега на морето в Приморско.

Една от жалбите е на Асоциацията на парковете в България. "Проблемът е, че в този концесионен договор не е указано къде се намират тези въпросни 99.5 хектара площи, каза за "Капитал" председателят на асоциацията Тома Белев. Освен това "Юлен" АД са представили като реконструкция новия лифт в местността "Платото", но
Там се появява нов лифт

Това е все едно да съборите едноетажна къща, да вдигнете билдинг на нейно място и да кажете, че сте реконструирали къщичката, казва Белев. От асоциацията оспорват и дължината на трасето на лифта. То е увеличено до 1456.5 вместо предишните 1000 м. Асоциацията като жалбоподател твърди, че и двете станции на лифта излизат извън концесионните територии.

Според Катерина Раковска от международната природозащитна организация WWF основните нарушения на "Юлен" АД са, че пистите са по-широки от позволеното. "Томба" например трябва да е широка 30 метра, казва Раковска, но на места тя е 100 метра. Според нея са изсечени и ивиците дървета между пистите и лифтовете.

До редакционното приключване на броя не успяхме да се свържем с представители на "Юлен" АД.  Петър Петров от ръководството на "Юлен" отрече пред "Дневник" с актуализацията да е увеличена площта на зоната. Според него в първоначалния устройствен план външната граница на зоната била нанесена на картата неточно и при изменението била направена корекция.

Министър Нона Караджова коментира за "Капитал", че е "неправилно да се твърди, че в момента ние узаконяваме незаконното строителство на "Юлен". Там

Няма незаконно строителство

Всички писти, обекти и съоръжения са преминали законно всички процедури през годините - екологичните оценки през екоминистреството, а разрешителните за строеж през общината", каза Караджова. Всъщност част от жалбите, които са постъпили във ВАС са именно срещу правените през годините ОВОС-и от МОСВ при четири правителства - от 2000 г. досега.

Според Нона Караджова "договорът е тотално сбъркан. В него на едно място е записано, че предмет на концесията е цялата ски зона, а на друго, че важи само за 99.5 хектара. Сега са с 64.5 хектара повече". В договора не била предвидена и санкция, ако площта се надвиши. Тоест  концесионерът не може да бъде наказан за нарушенията си. Площта не влизала и при изчислението на концесионното възнаграждение, тъй като то било на базата на концесиите за подземни богатства и е в зависимост от приходите и разходите, обясни министърът на околната среда. Минималното концесионно възнаграждение е 100 000 лева на година, а реално "Юлен" АД са плащали по 200-250 хиляди лева на година ."Ние нищо не можем да направим, каза за "Капитал" Нона Караджова. "Концесионерът си е изпълнил всички задължения по договора. Сега не можем да променяме и концесионното възнаграждение. Това е един наследен 10- годишен проблем. През годините никой не е упражнявал контрол на концесионния договор. Предишният министър не си е мръднал пръста да направи тези проверки", казва Караджова.

Тя не се притеснява, че ако се промени законът за концесиите ще се отвори врата за нови подобни казуси, "защото това е единственият по рода си договор за отдаване на площи от национален парк". Други няма.

Министърът на околната среда е права. В другите курорти пистите се водят държавен горски фонд и там между фирмите и Изпълнителната агенция по горите се подписва договор за учредяване на

Право на ползване

върху земята. Което съвсем не означава, че няма странни моменти. През февруари 2009 г. такъв договор се подписва между "Бороспорт" АД и Държавната агенция по горите. ("Капитал" разполага с копия от договорите). Това са няколко споразумения, с които ДАГ на практика дава за 30 години напред експлоатацията на пистите в курорта "Боровец" на фирмата.

Еколози оспорват обаче площите, за които плаща "Бороспорт", както и ниските годишни наеми. В тези договори пистата "Ситняково" е измерена като площ от 60 дка, а цената, която трябва да плаща "Бороспорт" АД за ползването й на година е 8200 лв. Маркуджик 1 е измерен като площ от 98 дка, а цената за година е 3162 лв. А пистата пред хотел "Рила" се оказа голяма едва 11.8 дка и годишният и наем е 1741 лв. От "Бороспорт" АД отговориха на "Капитал", че стопанисват пистите с "право на ползване" вместо чрез концесия, защото земята е частна държавна собственост. На концесия можело да се взема само публична държавна собственост. От фирмата са убедени обаче, че площите, за които плащат, са реалните писти, а не занижени.

Подобни договори бившата ДАГ има и с други фирми на Витоша. На запитване на вестника какви други договори има сключени Изпълнителната агенция по горите за учредяване на право на ползване от институцията отговориха, че "в ИАГ не се поддържат специални регистри за извършените разпоредителни дейности с поземлени имоти от горския фонд по видове инвестиционни намерения на заинтересовани лица, по чието искане са извършени". Казано по-простичко, ИАГ няма представа (или крие) кои фирми и на каква цена експлоатират държавния горски фонд за ски писти и на каква площ са те.

От изброените факти досега може да се направи заключението, че държавата изобщо не е наясно какъв е ресурсът, който е раздала на частни фирми да стопанисва пистите. Или, ако е направила проверка, не знае как да реагира. Факт е, че трябва да се направи цялостна ревизия на всички сключени договори и властта да започне реално и на достойна цена да управлява площите, отредени за писти. За това трябва да демонстрира повече принципност, а не абсурдни промени на законите със задна дата, както и наказание за нарушителите. Просто иначе не става.

По темата работиха още:
Калина Горанова
Елеонора Тарандова


Законно беззаконие


Държавата се е изпързаляла с договора за ски зона Банско


Екоактивисти: Цеко Минев упражнява диктат върху правителството


Правителството иска да узакони незаконни лифтове на "Юлен"

Концесионерът на ски зона Банско е надвишил площта й с 67,7 хектара


Лед под снега

Ски федерацията опитва да превземе лицензирането на инструкторите в зимните курорти

  •  



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4102333
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930