Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2010 08:47 - Дипломатическа служба (ДС)
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 752 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.12.2010 08:48


  Излагацията с посланиците с пагони е шанс за истинска реформа във Външно Йово Николов   image     image      

  Какво ще стане, ако Министерството на външните работи се обедини с Министерството на вътрешните работи? Ще се получи министерство на нашите работи.

Макар и стар, този виц най-добре описва ситуацията след осветяването на посланиците, работили за комунистическите тайни служби. Скандалът дава уникалния шанс да бъде сложена точка на епохата на Държавна сигурност в българската дипломация и така най-после, след 20 години преход, и този този етаж от държавата  да бъде проветрен и осветен. 
 

Какво се случи

Комисията по досиетата извади доклад за принадлежността на служителите на Министерството на външните работи към структурите на бившата Държавна сигурност. Изненадани, че там работят бивши ченгета и агенти на Държавна сигурност, нямаше. Това, което втрещи всички, беше техният брой.  От проверените 462 посланици, генерални консули и заместници на дипломатически мисии 192 от тях са или сътрудници, или служители на ДС. Комисията не обяви имената на други 26, тъй като са починали и според закона не могат да бъдат огласени. Това означава, че 47 на сто от тази категория служители в МВнР са съпричастни към бившата ДС. До този момент  в институциите "квотата" на ДС се въртеше около 10-15%.

По всякакви критерии това е страшно много, затова и външният министър Николай Младенов откровено нарече ситуацията колосална излагация в интервю за "Нова тв". С пълно основание - големият брой съпричастни към репресивните комунистически служби води до пълно размиване на границите между работата на ченгета и дипломати. Срутва доверието на евро-атлантическите ни партньори и делегитимира  външната политика на страната. Причината е проста - когато днешните посланици и консули са били сътрудници на ДС, тяхната задача е била именно да се борят срещу натовските държави.

Но в министерството не са работили единствено разузнавачи - само 83 от тях са били сътрудници или служители на Първо главно управление на ДС. Други 51 от тях са били към контраразузнаването - Второ главно на ДС, 36 са били на отчет в Разузнавателното управление на Министерството на народната отбрана (РУМНО), шест са били агенти на политическата полиция - мракобесното Шесто управление, останалите - в други структури. При това положение дежурният рефрен на бившите ченгета "че са работили за сигурността за държавата", издиша отвсякъде.

Макар че всички знаеха този факт, реалната картина стана ясна чак сега - 20 години след края на комунизма, когато България вече е член на  НАТО и Европейския съюз. И се разбра, че това е скелет в прашния гардероб, който всяко правителство на прехода е завещавало на следващото. Числата от статистиката за сътрудниците на ДС само доказват, че кариерното развитие във външното министерство в годините на комунизма е било невъзможно, без принадлежност структурите. Възрастта, на която са били вербувани голяма част от тези агенти, е между 28 и 33 години. Те са били в началото на дипломатическата си кариера, но с достатъчно стаж, за да осъзнаят, че израстването им няма да върви нагоре, ако не са част от спецслужбите.

В мрежата

Така, макар и вече останала в миналото, ДС е създала едно Вътрешно министерство във Външно. Тези зависимости изграждат мрежата, която определя кариерното развитие на своите членове и съответно подтиска външните на системата хора. Вижда се как посланик е вербувал свои колеги, след което те са си разменяли съответните услуги. Така например Илко Шивачев, щатен служител на Разузнавателното управление на Генералния щаб, е бил генерален консул в Солун в периода 1995 - 2003. Той е вербувал в миналото и е бил водещ офицер на Любомир Кючуков, който е зам. външен министър по време на тройната коалиция. През декември 2007 г. Кючуков изпраща своя водещ офицер за посланик в Кувейт, където е и досега. Освен него Илко Шивачев е вербувал и Николай Арабаджиев - отбелязан в списъка само с ранг посланик. В доклада на комисията по досиетата могат да бъдат открити още поне пет "мръсни компании", в които има връзки водещ офицер - посланици и която доказва теорията за наличието на мрежи във външното министерство (виж карето).

Както се изрази външният министър Николай Младенов по "Нова тв", хората на ДС са поставили стъклен похлупак върху  министерството и не позволяват кариерно развитие на младите. Тъкмо обратното - те се назначават един други, вербуват се взаимно и в крайна сметка се издигат по дипломатическата стълбичка, за да достигнат заветния посланически пост. След тях идват други, подобни на тях, които вече имат ранг посланик, но нямат място, защото все пак светът е съставен от крайно число държави. Така външно министерство става като обърната пирамида - все по-малко млади служители в основата, върху които се упражняват натиск от все повече висши бюрократи. А най-отгоре е една своеобразна бетонна плоча от достигнали върха на кариерата си стари кадри, голяма част от тях обвързвани по линия на ДС или партийни номенклатури, които не дават път на идващите отдолу.

Все пак - изненада

От горното произлиза и следваща изненада: вместо да намаляват  с годините, които ни отдалечават от времето на тоталитаризма, посланиците с принадлежност към бившата ДС се увеличават. В рамките на своите два мандата като президент Георги Първанов е подписал указите за 127 посланици, 97 от които са били съпричастни към ДС. Това прави 71 на сто от неговите назначения. За сравнение: по време своя мандат президентът Петър Стоянов се е подписал под 70 указа, като 23 са сътрудници на ДС (32%).

Очевидно държавният глава като част от тази невидима каста (той също беше обявен за агент Гоце на Първо главно управление на ДС) смята това за естествено и не вижда никакъв проблем за репутацията на държавата. Споменатият Илко Шивачев, Горан Йонов, Георги Димитров и други посланици от доклада на комисията по досиетата също са бивши негови съветници. Първанов се обгради с колеги от ДС и така агентите останаха част от българската политика.
 
На този фон управляващите бяха категорични, че ще променят ситуацията, като дипломатите с пагони най-вероятно ще бъдат отзовани. Външният министър Николай Младенов беше изключително гневен и дори краен в първите си изказвания след скандала. Премиерът Бойко Борисов го подкрепи и дори заяви, че ако трябва да стигне до края, ще се раздели със своя министър Божидар Димитров, също агент на Първо главно. Аргументите в полза на индивидуални опрощавания Младенов парира с думите, че "сред дипломатите, съпричастни към ДС, има изключително компетентни хора, има и човешки трагедии". "Но има и много човешки трагедии на хора, които са искали за тези 20 години да станат част от системата на външно министерство и са се удряли в стъкления похлупак, през който не могат да минат нагоре, за да развият експертизата си. И те са хора и те имат човешката си трагедия. Някой говори ли за тях", запита Младенов.


Тагове:   mdaa,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4101219
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930