Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2010 03:58 - Еврообразование с африканско финансиране
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 392 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.11.2010 03:59


 image

Студенти и преподаватели от СУ на протест в София

"Тревожим се, защото африканско финансиране по думите на самия министър на образованието не може да осигури европейско образование на нашите деца".

Това каза ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Иван Илчев на протеста на преподаватели и студенти в Деня на народните будители против предвидените от кабинета средства за висше образование за следващата година.

"Подготвяме млади хора на европейско ниво, но обричаме мнозина да търсят приложение на получените тук знания извън родината си", коментира ректорът.

"Тревожим се, защото премиерът призовава образованието да почака, докато строи магистрали, но те не са пясък, бетон и асфалт. В основата им са вградени знанията на проектанти, геодезисти, химици, икономисти, биолози, еколози, археолози, юристи. Това са все хора, които готвим в българските висши училища", посочи още Илчев.

Академичната общност на СУ настоява правителството да включи в бюджета за 2011 г. средства за висше образование и наука, отговарящи на европейските стандарти.

От Алма матер искат още адекватна държавна субсидия за издръжката на студент и правителството да разработи национален план за развитие на висшето образование, науката и технологиите.

"Нашият спор не е за пари. Нашият спор е за приоритета на държавата и за дела, отделян за наука и висше образование в този бюджет. Нека пицата да бъде една, но да се знае за кого са големите парчета", подчерта още той.

Проф. Илчев коментира и идеята на просветния министър, след като бъде съкратена част от администрацията, на половин щат да бъдат назначавани студенти и по този начин да се пестят пари.

"Това е възможно, само че понякога някои идеи са като в книгата на Иля Илф и Евгений Петров „Златният телец“, в която героят казва: Идеи наши, бензин ваш! Така че идеи много, но те трябва да се съобразят със съответната законодателна база в България", смята ректорът.

По-реалистична му се струва идеята за нулеви години за редки специалности.

"Това ще позволи да се запазят кадрите, още повече че доста от преподавателите, които водят занятия по тези специалности, по закон имат право на една година отпуск от университета, през която да вършат своята научна работа, и ще се завърнат с нова книга или курс от лекции. Но тук става въпрос за 15-20 души и не решава нищо от въпросите на големите университети", посочи проф. Илчев.

"Самият министър Игнатов каза, че нивото на финансирането на образованието у нас отива под нивото в някои африкански държави, с което съвсем не искам да обидя Африка. В Африка има и държави, които се развиват много бързо и успешно и това са държавите, които залагат на образованието", смята още той.

От СУ са решени да продължат с протестите, ако няма развитие по техните искания.

"Трябват ни минимум 50% увеличение на държавната субсидия, за да може да постигнем някакво приемливо ниво на образованието", изчисли ректорът.

"Преди няколко дни се върнах от Турция, където бях на световен конгрес на университетите. Турски колеги също се оплакаха от криза. Казаха, че тази година на университета им са отпуснати само 16% повече пари в сравнение с миналата, а тогава пък са били отпуснати 18% повече в сравнение с предходната. Това означава близо 35% увеличение за две години. Извинявам се, че го казвам, но с подобна пресметлива мисъл Турция ще ни погълне и младите образовани турци ще карат хубави коли по нашите магистрали", заключи професорът. 

Междувременно студенти от СУ,  НАТФИЗ, Музикалната академия, Художествената академия и БАН се събраха на друг протест пред парламента. Тe представиха министрите Симеон Дянков и Сергей Игнатов като тиква и кратунка.
Студентите присъдиха на
Дянков диплома за антибудител на годината. Образователният министър Сергей Игнатов пък получава диплома за приспивател на републиката, защото „приспал“ студентите и учените с разтърсващите си реформи. Протестиращите скандираха „Оставка“ и „Убийци на култура”. 

 
 

image


Тагове:   mdaaa,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4103524
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930