Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2010 22:36 - Йемен: Мястото, където мъжете се женят за деца
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 518 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.10.2010 22:36


  image

 Бащите смятат, че с ранните бракове защитават честта на дъщерите си от опасните според тях години на юношеството

Нова бяла рокля, тежки накити и цялото внимание, фокусирано върху това 13-годишно момиче.

"Булка съм, ще се жена", почти извиква Зейнеб Хюсеин докато си играе с бижутата си.

Няколко дни по-късно Зейнеб, която едва е навлязла в пубертета, е омъжена за 30-годишен мъж, нейн братовчед, който платил за нея 5000 долара на баща й.

Днес тя е вече 28-годишна, споделяйки: "Беше много трудно. Дори сега не знам кой да виня. Себе си? Баща си? Майка си? Не знам. Но много обвинявах родителите си".

В брака си жената има неща, които предпочита да не си спомня. Някога е искала да стане
лекар, но сега говори за това така, все едно е нечия чужда мечта. Нервност, тревожност, объркване - това са емоциите й, когато става въпрос за нейния ранен брак.

Старата традиция на ранните бракове е широко спазвана в страната, която ООН определя като една от най-бедните в света. 3 до 5 милиона йеменски момичета, живеещи основно в селските райони, често биват омъжвани в ранните си тийнейджърски години, или дори преди това.

Официална статистика не съществува. Въпреки това скорошно проучване показва, че половината от момичетата в Йемен встъпват в брак преди да са навършили 18 години, но от Националния женски комитет смятат, че реалната възраст е доста по-ниска.

Икономическата и социалната ситуация в Йемен е потресаваща. Масово липсва е
лектричество, течаща вода и образование. Половината от населението живее с по 2 долара на ден.

Протестни движения срещу ранните бракове няма. Редица организации се опитаха да прокарат рестриктивен закон, но не успяха.

Тук промяната на традициите и на стереотипите е трудна. Бащите смятат, че защитават честта на дъщерите си от опасните според тях години на юношеството, когато младите момичета и момчета се осъзнават сексуално. Ако момиче има романтична или сексуална връзка преди брака, това съсипва репутацията на семейството. За някои ранните бракове са един вид опазване на булките.

Когато Зейнеб отишла в селото на мъжа си, тя навлязла в живот на
безкрайни мъки. Пасяла козите всеки ден, събирала дърва за печката и обработвала земята, което се смята за чисто женско задължение. Всяка сутрин отивала за вода от източник, отдалечен на часове от къщата.

Носела вода дори, когато била бременна. Направила 3 помятания.


За момичета между 10 г. и 14 г. рискът да умрат при раждането или по време на бременност, е 5 пъти по-голям в сравнение с жените на 20 и повече години.

"В селските райони бракът често се възприема като начин да се доведе още една работна ръка, която да работи в къщи и на полето", заявява Хуурия Машауър от Националния женски комитет.

Зейнеб се оплаква, че се чувства като непозната в семейството на мъжа си. След сватбата той се върнал към нормалния си живот в Саудитска Арабия. Тя била оставена сама да го чака.

Според изследване колкото по-млада е булката, толкова по-голяма е възрастовата разлика. Мъжете обикновено си взимат съпруги, по-млади от тях с поне 10 години.

"Някои смятат, че така мъжете се чувстват подмладени. От друга страна, това е тест, че те все още са прив
лекателни за младите момичета. Другата причина е, че когато булката е млада, тя ще се грижи по-добре за старините на съпруга си", допълват от Комитета.

Зейнеб родила първата си дъщеря на 15 г. Веднъж била толкова ядосана, че я зашлевила пред семейството на съпруга си, за да ги предизвика.

"Нямах никакви чувства към дъщеря си. Дори когато беше болна, не изпитвах съжаление", спомня си Зейнеб.

Селските жени казват, че не могат да предотвратят брака на дъщерите си. Например, майката на Зейнеб била бясна, че детето й ще се омъжва толкова рано, но не можела да направи нищо.

"Трябва да информирате и да образовате мъжете ни, защото те имат последната дума", обръщат се жените към организациите, опитващи се да променят традицията.

Така, организациите наистина се насочили към бащите. Ефектът започва да личи, но тенденцията се обръща много бавно.

"Йеменските мъже също са един вид жертва на ранните бракове", заявява 27-годишният Мохамед Саид от село Ал-Кобай.

Той споделя, че търси съпруг за 8-годишната си дъщеря. Парите, които женихът ще плати за нея, са нужни на бащата, за да се ожени повторно. Първият му брак не бил щастлив.

При Зейнеб нещата не се променили, но поне убедила съпруга си да се преместят в столицата.

"Повече не можех да издържам. Бях на 20, но ми беше дошло до гуша от лишения и тежък селски живот. Помислих си, че дъщерите ми ще станат на по 12 - 13 г. и ще трябва да ги омъжвам, ако остана тук. Така се преместихме в Санаа и реших да си намеря работа. Исках децата ми да ходят на училище и да завършат, защото аз самата бях ограбена откъм образование... и откъм детство", заявява Зейнеб.

Източник: Globalpost




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4100431
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930