Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2010 14:58 - Йошка Фишер: Икономическата реалност ще улесни турското еврочленство
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 399 Коментари: 0 Гласове:
0



image

 

Йошка Фишер

Австрийската, френската и германската опозиция срещу присъединяването на Турция към Европейския съюз (ЕС) ще изчезне с времето, прогнозира бившият външен министър на Германия Йошка Фишер пред EUobserver. Според него това е единственият начин Европа да запази икономическото си развитие.

Вчера Фишер каза пред електронното издание, че Европа все по-ясно осъзнава нуждата от работна сила и постепенно променя отношението си към присъединяването на Турция. Самата тя обаче може да е тази, която да прекъсне плановете за влизане в ЕС.

Фишер ще председателства група към Съвета на Европа, която ще изследва проблемите на нарастващата нетолерантност в Европа в контекста на актуалната дискусия за ромите и увеличаването броя на крайнодесни партии дори в либерални държави като Швеция.

"Не е нужно да сте пророци, за да видите как нещата се променят във Франция и Германия,"  каза той. Според бившият външен министър бъдещата икономика на Европа ще зависи от отвореността й. ЕС се нуждае от имиграция и европейците трябва да се събудят или да станат по-бедни, каза още бившият дипломат.

Турция е дом на най-големия брой мюсюлмани и роми в Европа. В същото време средната възраст на населението е 28 години, докато в ЕС е 42 години. През първата половина на тази година турската икономика е нараснала с близо 11% в сравнение с 1-2% в ЕС, припомня електронното издание.

Германският външен министър Гидо Вестервеле през последните месеци изказва подобни становища като тези на предшественика си Фишер. На посещение във Вашингтон в сряда Вестервеле за пореден път заяви, че е в интерес на Европа Турция да остане насочена към ЕС, а не към Близкия Изток.

Най-големите поддръжници на турското еврочленство остават Великобритания и Швеция, докато  Християндемократичния съюз на канцлера Ангела Меркел, Австрия и Франция продължават да искат "привилегировано партньорство" за Турция вместо членство.

Междувременно Анкара се надява до края на годината да отвори нова преговорна глава (по конкуренцията), а други три да последват през 2011 г. Турските дипломати обаче не спират да
изразяват недоволството си от бавния ход на преговорите.

"Обидно е да се предлага нещо (привилегировано партньорство), което не съществува,
заяви в сряда пред медиите в Брюксел Егемен Багъш, министър по европейските въпроси и главен преговарящ за еврочленството.


Тагове:   mdaa,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4104339
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930