Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2010 07:28 - Германец върти ЦЕРН с кадифена ръкавица
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 818 Коментари: 1 Гласове:
2



Физикът очарова с хумор, но има желязна хватка Хойер търси частицата на Господ, помирява богослови и учени   image
Проф. Ролф Хойер
Железен юмрук в кадифена ръкавица. Така обикновено физиците описват новия генерален директор на ЦЕРН - проф. Ролф Хойер. Германецът е начело на най-престижната ядрена организация от миналата година, но вече е проправил решителни промени в политиката й, категорични са колегите му.
Роденият през 1948 г. в Германия Хойер "не се е приземил" директно на първото място в ЦЕРН. Дълги години той е бил един от ръководителите на проекта ОПАЛ. Проектът е "постлал" пътя за големия адронен колайдер - най-известния експеримент на учените. Хойер е бил и говорител на проекта. Това едва ли учудва някого, защото освен с прецизността си генералният директор е известен с чувството си за хумор и комуникативност. Той има бърза, ясна и точна мисъл, описва го един от работещите в ЦЕРН българи - доц. Леандър Литов. Има желязна хватка, но мек характер и е политик в най-добрия смисъл на думата, хвалят го още колегите му. За разлика от предишни генерални директори Хойер се отнася безкрайно приятелски към България въпреки миноритарното ни участие в ядрената структура. Доказателство за това е и фактът, че за една година Хойер вече два пъти гостува в България, като първият път дори беше със съпругата си.
Всички, с които Хойер е работил, са категорични, че той е великолепен специалист в своята област - физиката на елементарните частици. Освен в ЦЕРН той е бил и зам.-директор на DESY - втория по големина ускорителен център в Европа. След завръщането си в Женева Хойер си е поставил немалко амбициозни задачи.
Една от тях е от европейска организацията постепенно да стане световна. На опашката за членство вече са съседните ни държави - Сърбия и Турция, съвсем скоро се очаква асоцииран член да стане и Бразилия.
Сред най-големите желания на новия генерален директор е и постепенно да превърне ЦЕРН в притегателен център за всички, които искат да учат физика. Хойер постоянно се старае да популяризира дейността на организацията си, както и да кани в нея на обучение студенти, преподаватели и докторанти. Към момента над 2500 младежи работят върху докторските си тези в научната структура. Под ръководството на амбициозния главен директор догодина служителите на ЦЕРН ще разработят нови учебни програми по физика съвместно с ЮНЕСКО. Хойер не пести критиката си към начина, по който науката се преподава в съвременните училища. По неговите думи методите ни са остарели и са като от ХVIII век. Учениците първо трябва да бъдат заинтригувани с фундаментални въпроси като например този, откъде е произлязъл светът, а след това да им бъдат преподадени основите, категоричен е физикът. Хойер е убеден, че науката е нещо лесно и масово и че трябва отново да стане тема за разговор на хората, а не да бъде нещо изолирано и затворено в лаборатории. Разбира се, сред приоритетите остава и доброто функциониране на големия адронен колайдер, който в следващите години би трябвало да достигне пълната си мощност. Очаква се съвсем скоро учените да започнат да правят и първите си сериозни наблюдения върху резултатите.
Макар да е разположен в една от най-богатите европейски държави, прочута със стабилността на финансите си - Швейцария, и ЦЕРН не е подминат от кризата. Заради това и едно от първите неща, с които Хойер се захвана с поемането на поста, беше да състави антикризисна програма за срок от четири години напред. Тя ще редуцира всички разходи на ядрената организация, но добрата новина е, че те няма да бъдат спрени, а само отложени във времето. През 2012 г. големият адронен колайдер ще бъде спрян за допълнително развитие на системите за сигурност, а ръководството е взело решение през тази година да не работи и нито един от разположените под Женева ускорители.
Времето ще покаже дали под ръководството на Ролф Хойер най-силните физични умове в света ще успеят да открият хикс бозона. Именно нея учените наричат "частицата на Господ" и може би точно тя най-накрая ще даде отговора на вечния въпрос - откъде е произлязъл светът. За получаването на този отговор Хойер се зарече да търси съдействие от самия папа Бенедикт ХVI. За да се примирят най-накрая научната и теологичната представа за произхода на човечеството, Хойер се надява да обсъди заедно с философи, богослови и учени тази пареща тема. Ясно е, че въпросът излиза от рамките на чистата физика, категоричен е генералният директор.
Теодора Йолчева



Гласувай:
2



1. estirbg - Докога човечеството ще се съмнява в ...
01.10.2010 10:03
Докога човечеството ще се съмнява в божествения си произход! Докога ще търсят корените му в червеи и мекотели! Божествеността е навсякъде около нас и не се нуждае от никакви академични доказателства! Нима архаичните общества са се съмнявали и то без научни доказателства? И са оцелявали, защото са имали страх от Бога! Е, ние няма да оцелеем, защото сме безбожници, защото с извратения си ум сме си създали десетки уродливи теории, учения, религи, а сме захвърлили и загърбили Истината в Божието слово! Затова побързайте да реформирате съзнанието и битието си съобразно Божия закон и изискванията на Твореца преди да е ударил последния час!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4105843
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930