Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2010 10:43 - Русия пак настоява за безвизов режим, но ЕС не бърза
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 459 Коментари: 0 Гласове:
1




  •  Руският външен министър Сергей Лавров каза, че Полша подкрепя руското предложение за безвизово пътуване между Русия и Европейския съюз (ЕС). Полската позиция обаче е по-сложна, отколкото Лавров предполага, пише EUobserver.

    На пресконференция след среща с полския външен министър Радек Сикорски във Варшава вчера Лавров каза, че Полша подкрепя руското предложение за отпадане на визите между Русия и държавите от ЕС. "Надяваме се на бърз и положителен отговор от Брюксел. Полската страна потвърди ще подкрепи проекта."

    Големи руски новинарски агенции като РИА "Новости" и ИТАР–ТАСС, отразиха срещата под заглавия от рода на "Полша обеща да подкрепи безвизовото пътуване между Русия и ЕС".

    От своя страна Сикорски не поправи Лавров на пресконференцията. Неговото собствено изявление обаче беше доста по-сдържано, пише електронното издание.

    Варшава ще се радва да съдейства за безвизов режим с Русия, но само ако ЕС в същото време обещае в бъдеще да премахне визите за Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна, каза полският външен министър.

    Полша постави своите условия още по време на подготовката за
    среща на върха между Русия и ЕС през май. Тогава Варшава изрази безпокойството си, че споразумение за визите само с Русия би изпратило погрешни дипломатически сигнали на други бивши съветски републики, съседки на ЕС. Източник, близък до Сикорски, заяви пред EUobserver, че на сегашната среща нищо не се е променило.

    Други бивши социалистически държави, членки на ЕС, споделят възгледите на Полша за премахването на визите за всички страни от бившия източен блок по едно и също време. Много от "старите" еврочленки обаче са против идеята, заради дебати на национално ниво за имиграцията.

    Междувременно европейските институции също не са склонни да обещаят на Русия премахване на визите най-вече заради нивото на престъпността. Освен това Брюксел се опасява, че ако премахне визите сега, ще изгуби "разменната монета" за преговорите за енергийната сигурност в новото споразумение за стратегическо партньорство между двете страни.

    "Сиркоски знае много добре, че може да дава обещания за това на Русия, ако пожелае, защото има много други пречки за това в ЕС", каза източник на EUobserver в евроинституциите.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4099580
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930