Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2013 17:13 - Имаме нужда от затягане на законодателството при добива на шистов газ в ЕС
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 795 Коментари: 0 Гласове:
2



Фиона Холде, евродепутат (АЛДЕ)

Наистина зависи от държавите членки да решат дали желаят да вървят напред с експлоатирането на находищата от шистов газ на тяхна територия, но експлоатацията трябва да бъде в пълно съответствие със законодателството на Европейския съюз в областта на околната среда.

Европейската комисията трябва да бъде много бдителна и действително трябва да изготви работна програма, която да даде пълна яснота и предвидимост за пазарните оператори и гражданите, за да има превенция и да се намалят и управляват рисковете за климата и околната среда при добива на шистов газ в ЕС.

Имаме нужда от затягане на законодателството за задължителните оценки на въздействието на околната среда например и разделянето на процесите за лицензиране и издаване на разрешителни за проучване и добив, както и при офшорни сондажи.

Шистовият газ представлява заплаха, която е на много по-широко ниво от това на местната околна среда. За начало ние не знаем какъв точно отпечатък оставя той за емисиите на парникови газове, включително за отделящите се емисии на метан по време на хидравличното фрактуриране (т.нар. фракинг).

Проучвания досега за това дали шистовият газ е по-добър от въглищата или по-лошо от тях, дали е по-добрият газ или е по-лош, отколкото други газове, са противоречиви. По тази причина проучването, което се прави в момента от Съвместния изследователски център, е от решаващо значение. Бих искал да призова комисията да поиска то да бъде завършено възможно най-скоро.

Накрая и най-важното е, че изгарянето на такъв газ без контролирането на CO2 просто не е съвместимо със справянето с изменението на климата и пътя към декарбонизация. Няма значение колко шистов газ се намира под почвата на Европа.

Ако ни е грижа за промените в климата, ние трябва да го оставим в земята. Той няма да изчезне. Той няма срок на годност. Неговото време може да дойде в бъдеще благодарение на геоложкото съхранение на въглероден диоксид, но днес единственият начин за постигане на енергийна сигурност в Европа по начин, който щади климата, е да се използват възобновяеми източници на енергия, а не шистов газ.

Позицията е изразена по време на дебатите в Европейския парламент за шистовия газ.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4096077
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930