Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2013 17:26 - "Топлофикация - София" ще отпише 80-90 млн. несъбираеми сметки
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 727 Коментари: 0 Гласове:
1



"Топлофикация - София" ще отпише несъбираеми сметки, които не се платени в 3-годишния давностен срок. Според данните на общинското дружество сумата възлиза на 80-90 млн. лева, но тепърва ще се уточни точният размер. Това се разбра по време на обсъжданията за мерките за подобряването на отчитането на топломерите на днешното редовно заседание на Столичния общински съвет.

"Трябва да се приеме отговорност от управляващите дружеството преди две години, до когато са се натрупали неплатените над 3 години сметки", каза пред журналисти председателят на стопанската комисия Николай Стойнев (ГЕРБ). По думите му сегашното ръководство не трябва да носи цялата вина за високите сметки за декември и януари.

Сред приетите мерки са пълна проверка на сметките за последния месец на 2012 г., цялостен одит на дружеството, искане Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да провери фирмите за дялово разпределение, проверка на абонатите, заявили нулево потребление и безплатно междинно отчитане на всички клиенти, които искат, за да бъде отчетена реалната им консумация.

Създава се и работна група от експерти към Техническия университет - София, потребителски фирми и организации и граждани със задача да извърши независими проверки на работата на абонатните станции, на изчисленията на фирмите за дялово разпределение и посочване на мерки за подобряване на отчитането на енергията.

Отделно се създава и работна група от всички партии в Столичния общински съвет, която също да търси решения.

С доклада Столичният общински съвет възлага на "Топлофикация - София" конкретни промени, които да договорят с дружествата за дялово разпределение. Те обаче все още не са сигурни.

Набелязано е да се премахне начисляването на лихви върху прогнозни дялове, ако клиентът няма дългосрочни просрочия, определяне на максимален размер на дела на сградната инсталация и предоставянето на възможност на абонатите за сключване на споразумение погасяване на просрочените задължения към "Топлофикация - София".

Ще се работи и за въвеждане на ежемесечно отчитане - уреди с дистанционно отчитане, месечен отчет или самоотчитане.

Ще бъдат проверени и договорите с фирмите за дялово разпределение, а топломерите ще бъдат отчитани два пъти в годината. Също така да се повишат глобите за фирмите, ако измерят грешно топломери.

Дискусията по темата продължи около час и половина, но бяха нанесени само леки корекции във внесения документ. Съветникът от левицата Георги Кадиев, който беше част от ръководството на дружеството до 2009 г., посочи, че под натиска на улицата е възможно общината да доведе до фалит "Топлофикация - София". Сходна позиция изрази и съветникът от "Синята коалиция" Атанас Атанасов (ДСБ).

От ГЕРБ отвърнаха, че проблемите са стари - още от времето на предишни ръководства на дружеството, затова не можело да търси вина само в сегашното. Кадиев контрира, че некадърността на изпълнителния директор Стоян Цветанов е довела до глоба от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), както стана известно неотдавна. Дружеството обжалва.

В крайна сметка общинарите се разбраха работата по набелязването на мерки да продължи.
По време на обсъждането на доклада за промените в ръководството на "Софийски имоти", съветникът от БСП Георги Кадиев предложи да се добави отстраняване и на изпълнителния директор на "Топлофикация - София" Стоян Цветанов. След това към предложението се опита да се присъедини председателят на групата на ГЕРБ Малина Едрева, но С осем гласа "за", 16 "против" и 12 "въздържал се" уволнението не беше прието. ГЕРБ се раздвоиха в гласуването си и посочиха "против" и "въздържал се", БСП подкрепиха предложението, а десницата не участва в гласуването.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073435
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031