Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2020 08:13 - ХЕПАТИТ ВИРУСЕН ХЕПАТИТ.....(призив мийте си ръцете)
Автор: djem Категория: Новини   
Прочетен: 211 Коментари: 2 Гласове:
6



                          ХЕПАТИТЪТ Е БОЛЕСТ НА  ЧЕРНИЯ  ДРОБ

Инфекциозни хепатити – причиняват се от вируси, бактерии, гъбички;
Неинфекциозни хепатити – причината за възникването им е неинфекциозна – автоимунни хепатити, токсични хепатити (алкохолни, лекарствено-индуцирани), хепатити при метаболитни заболявания.

ВИРУСНИ ХЕПАТИТИ
Инфекциозни хепатити – етиология и клинична картина:

От инфекциозните хепатити особено важно значение имат вирусните хепатити. Те се причиняват от:

хепатитен вирус А (HAV);
хепатитен вирус В (HBV);
хепатитен вирус С (HCV);
хепатитен вирус D (HDV);
хепатитен вирус Е (HEV);

Тези вируси се означават като хепатотропни вируси (насочени към черния дроб). HBV е ДНК – вирус, а останалите хепатотропни вируси (HAV, HCV, HDV, HEV) са РНК – вируси. HDV e “фалшив” вирус – за инфектирането и размножаването му в чернодробните клетки са необходими вирусните частици на HBV.

Основен механизъм на заразяване с HAV и HEV е фекално-оралният. Заразяването става при консумация на заразени с вирусни частици вода и храна. Хепатит А и Е се наблюдава в райони с лоши санитарни условия, липсваща канализационна система, сред хора с лоши хигиенни навици и живеещи при неблагоприятни битови условия. Има ефикасна ваксина срещу хепатит А, лицензирана и в България. Разработена е ваксина срещу хепатит Е, която е лицензирана единствено в Китай.


Острият хепатит А е ендемичен за райони на Азия, Африка, Среден изток. Най-често боледуващите са деца. Заболелите възрастни в тези райони са предимно неваксинирани лица, пътуващи от други страни.


Хепатит Е се предава по фекално-орален механизъм чрез заразена вода в ендемичните региони в Азия, Африка, Мексико, Индия, а в индустриалните страни чрез недобре термично обработено месо и месни продукти.


Хепатити В, С и D се предават предимно парентерално и по полов път. Заразяване с тях може да стане при:

***   кръвопреливане;
****   преливане на биопродукти – напр. човешка ПЛАЗМА;
***  трансплантация на органи от заразен ДОНОР;
***  венозни и дентални манипулации;
***   употреба на венозни наркотици, приложени чрез общи игли;
***   татуиране и поставяне на пиърсинг;
***   честа смяна на сексуални контакти;
***  от майка на новородено.



Гласувай:
6


Вълнообразно


1. dalida - ХЕПАТИТ А НЕ КОВИД19.....на лъжата краката са къси и лекарите го разбраха
21.10.2020 08:41
Хепатит Б е вирус, съставен от ядро и обвивка. Геномът му съдържа двойноверижна ДНК. Инфекцията се предава по кръвен или полов път, като инкубационният период е около 70 дни (40-160 дни).

Вирусът може да бъде открит и в други телесни течности, като например слюнка. Може да се предаде от майката на бебето при контакт с кръв или вагинален секрет, но се смята, че не може да се предаде чрез плацентата.

Хепатит Б вирусният повърхностен антиген (HBsAg) представлява част от външната обвивка на вируса. Той е първият маркер, който се позитивира, обикновено 6-16 седмици след заразяване. Наличието му в кръвта след шестия месец е индикатор или за хронично носителство, или за хронична инфекция с хепатит Б.

Цел на изследването
Показателят се изследва при следните случаи:

Диагноза на остър/хроничен хепатит В;
Мониториrane na противовирусно лечение;
Скрининг на кръвни продукти;
Пренатално изследване за предотвратяване предаване от майка на бебе;
Диагностика на новороденото.
цитирай
2. djem - Миенето на ръцете и маските на лицето не помагат срещу грипни вируси
23.10.2020 09:04
Изследват чрез аутопсия умрелите от ковид:

В Швейцария няколко болници вече провеждат аутопсии на боледували от Ковид-19, посочва "Зюддойче Цайтунг". "В зависимост от оборудването и смелостта на патолозите", подчертава проф. Александър Цанков, който ръководи отдела по аутопсия в Университетската клиника в Базел. Там досега са проведени аутопсии на 20 пациенти, боледували от новия коронавирус. "Всички те са имали високо кръвно налягане. А голяма част от тях са били с наднормено тегло", казва професорът. Той добавя, че става дума предимно за мъже. "При над две трети коронарните артерии са били увредени, а една трета е имала диабет", добява патологът.

Освен предишните заболявания, екипът на Цанков е изследвал и белите дробове на жертвите. "Само една малка част са имали възпаление на белите дробове. При повечето се вижда тежко увреждане на микроциркулацията в дробовете." А това означава, че обмяната на кислород вече не функционира и това обяснява трудностите с обдишването на пациентите в интензивните отделения, уточнява професорът.

"При тези пациенти кислородът просто не бива транспортиран както трябва. Колкото и кислород да им се пуска - това не помага".
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: djem
Категория: Бизнес
Прочетен: 955733
Постинги: 345
Коментари: 926
Гласове: 9188
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930