Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2020 22:41 - Сега е нужно да се вземат разумни мерки
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 298 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Решението на Министерството на културата беше вярно. Да се затворят културните събития е необходимо, целта на такава мярка е да се забави разпространението на вируса. И не можем да говорим защо не затварят чалготеките и моловете, защото това е частен бизнес и държавата не може просто така да затвори тия бизнеси.

Автор: Иванка Курвоазие, ФБ

Така. В неделя министерството спусна една заповед, с която прекрати до второ нареждане всички културни мероприятия на закрито.

Хората, които издържат себе си и семействата си от тия събития, реагираха остро. Не искам да навлизам в подробности.

Киноразпространителите поискаха оставката на министъра. Понеже тука, който вика най силно - става неговото, Бойко клекна. И сега Министерството възобнови работата на театрите, ако хората стоят през място един от друг. Което не е добре.

По някакво стечение на обстоятелствата, част от моя месечен бюджет идва от продажбата на билети. Част от месечния бюджет на хората в екипа, който стои зад нашето представление, идва от продажбата на билети.

Ние, нашият екип, можем днеска да решим, че няма да играем. И да го заявим на театъра. Обаче актьорите играят в още десет представления, в които играят по още педесет човека.

И решението на нашия екип е съвършено безсмислено решение на парче.

Безсмислено е ние да не играем това представление, ако останалите представления във всички театри в страната се играят.
Макар че смятам, че никой разумен човек не би отишъл в тия зали.

Необходимо е да се вземе национално координирано решение, например, от Съюза на артистите, който аз не мога да разбера с какво се занимава. Съюзът да излезне с разумна единна позиция по въпроса. Да я заяви на Министерството. Да не се налага артистите и публиката да рискуват, за да си изкарат парите и парите на театрите.

Stefan Ivanov ми каза: Ако беше война, щях да ти кажа – естествено, че ще играем, хората имат нужда от смисъл, смях, сплотеност.

Обаче това не е война.

Решението на Министерството на културата беше вярно. Да се затворят културните събития е необходимо, целта на такава мярка е да се забави разпространението на вируса. И не можем да говориме защо не затварят чалготеките и моловете, защото това е частен бизнес и държавата не може просто така да затвори тия бизнеси.

Ясно е, че никой няма да избяга от вируса. Целта на тази мярка е да се забави разпространението на вируса и броят на болните в един и същ момент, да бъде разпределен в една по-плавна крива, за да не колабира здравната система.

Държавата има механизмите и ресурса да обезпечи хората, които се издържат от култура за някакъв период. И тия средства са несъизмерими с щетите, които епидемията ще нанесе, ако не се вземат адекватни мерки.

Сега е моментът плачливият, истеричен и недооценен български интелектуалец да излезне с една спокойна позиция.

Която има много малко общо с политиката.

Сега е нужно да се вземат разумни мерки.

 image




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4092274
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930