Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2020 23:53 - Паниката може да бъде по-лоша от самата болест
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 564 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Публикация от експерт по инфекциозни болести предупреди, че пресилените реакции на хората към разпространението на коронавируса могат да нанесат повече вреди, отколкото самата болест.

Абду Шаркави (Abdu Sharkawy), лекар и експерт от Университета в Торонто в Канада, написа в Twitter, че болестта наистина е опасна, но че често самоцелните мерки, предвидени за ограничаване на епидемията, в някои случаи се оказват по-лоши.

Постът му, който е бил споделен над 377 000 пъти в този момент, атакува "омагьосаната спирала на паниката", която се наблюдава по целия свят с увеличаването на броя на случаите.

"Не се плаша от COVID-19", пише Шаркави. „Това, от което се плаша, е загубата на разум и вълната от страх, които вкараха масово обществото в омагьосаната спирала на паниката, запасявайки неприлични количества от всичко, което би могло да запълни стандартно убежище в постпокалиптичен свят.

„Страхувам се за маските N95, които са откраднати от болници и клиники за спешна помощ, където всъщност са необходими за осигуряване на здравни услуги на първа линия, а вместо това се разпространяват по летища, молове и кафенета, създават още повече страх и подозрение у хората.

"Страхувам се, че нашите болници ще бъдат задръстени от всеки, който си мисли, че "вероятно го няма, но иска да се провери, въпреки това, защото просто никога не се знае ... "

В много страни, включително САЩ и Великобритания, магазините рязко се оказаха опразнени от стоки от първа необходимост, като тоалетна хартия и дезинфектант за ръце.

Полицията в Австралия напомни на обществото, че ситуацията "не е като лудия Макс", постапокалиптична антиутопия, след като е наблюдаван скандал между купувачи на тоалетна хартия в Сидни.

В петък губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че хората са плячкосали хирургически маски от местните болници и помоли полицията да разследва.

Освен действията на хората на битово ниво, Шаркави предупреди за престараването от страна на правителствата като ограничаване на пътуванията и търговията, което би нарушило живота на хората и икономическия растеж.

Международните пътувания силно са засегнати от епидемията. Освен спад в търсенето от по-предпазливите пътници, правителствата са блокирали полетите до засегнатите райони, особено Китай, и изследват историята на пътуванията на онези, които са били в рискови райони от страх, че ще внесат вируса.

Шаркави заключава, че въпреки че коронавирусът ще засегне възрастните хора и хората с лоша имунна система, "факт е, че самият вирус няма да навреди много" на повечето граждани.

„Но нашето собствено поведение и „борбата за собственото си оцеляване над всичко друго“ биха могли да се окажат катастрофални“, добавя епидемиологът.

Източник: Business Insider

 

   



Гласувай:
1



1. krumbelosvet - Последен виц
12.03.2020 06:35
Докторе, като видя тая сестра ми става куро-навирус!!!!!!!
цитирай
2. krumbelosvet - С извинение
14.03.2020 05:29
Как никой ни веднъж не се сети, че това за паниката важи С ОЩЕ ПО-ГОЛЯЮА СИЛА за Ч Е Р Н О Б И Л. Самият Горби, нобелистът каза преди 10-ина години, че още не се знае КАК е могла да се случи аварията...
А би могло апаратурата за управление да е изгорена с електромагнитен импулс, от ХАРП например.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073670
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031