Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2018 21:40 - Унгария на борба с "джендъролозите... В името на цивилизацията!
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 371 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Защо забраниха на университетите да преподават "Изследване на половете"

ще в средата на август унгарският вицепремиер Жолт Шемен загатна, че университетската специалност "Изследване на половете" ще бъде премахната. Според него, тя била излишна. Нямало работодатели, които да назначават "джендъролози", затова и нямало смисъл да се обучават такива кадри. Освен това понятието "социален пол" било "абсурдно".

Краят на специалността настъпи официално миналата събота (13.10). Тя бе премахната от списъка с магистърските програми със заповед, подписана от премиера Виктор Орбан. Само онези студенти, които вече следват тази дисциплина, могат да завършат обучението си. След това тя ще бъде забранена във всички унгарски университети.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Забрана: Бездомниците в Унгария – аут от улицата!
Основните проблеми пред ЕС: Популизъм, корупция и Brexit
За птичките и пчеличките, но не съвсем. Джендър идеология в учебника?
"Джендър" – двусмислено. Трансформира женския образ!
В момента "Изследване на половете" се изучава само в два университета в страната: в най-старото унгарско висше учебно заведение "Йотвьош Лоранд" в Будапеща, което получава финансиране от държавата, и в Централноевропейския университет, който се финансира от фондация "Отворено общество" на американско-унгарския милиардер Джордж Сорос. В магистърската програма "Изследване на половете" в тези два университета са записани по около 20 студенти.

На война срещу "джендър-лудостта"

Забраната на тази специалност в Унгария е израз на една отколешна идеологическа и културна борба, както и на реакционната семейна политика, пише "Deutsche Welle". Голяма част от унгарския управляващ елит е убеден, че на Запад "нормалният християнски свят" е на изчезване, тъй като там ценности като семейство, дом и нация вече не били на почит. Според унгарския вицепремиер Жолт Шемен, в западноевропейските страни "нормалността" била премахната от леви либерали, масони, ислямистки имигранти и "хора със сексуални отклонения". Затова и Унгария се противопоставя на тази тенденция, казва той. Изследването на половете било една от причините за риска от разпад на европейската цивилизация.

В университета "Йотвьош Лоранд" магистърската програма "Изследване на половете" бе въведена едва миналата есен и предизвика голямо възмущение от страна на унгарското правителство. Бенсе Ретвари, държавен секретар в Министерството на човешките ресурси, което отговаря за социалните въпроси, образованието, културата, семейството, спорта и младежта, заяви в тази връзка, че съдържанието на дисциплината се различавало драстично от "ценностите на правителството". Затова неговото министерство въвело в държавния университет "Корвинус" в Будапеща магистърската програма "Семейни науки" - като противовес на специалността "Изследване на половете".

Председателят на унгарския парламент Ласло Кьовер, официално вторият човек в държавата, стар приятел и довереник на Виктор Орбан и един от основните идеолози в партията "Фидес", обяви още през 2015 година, че Унгария ще се откаже от "джендър-лудостта". На един партиен конгрес той подчерта: "Ние искаме нашите момичета да възприемат като върховна цел на своето себеосъществяване това, че раждат нашите внуци". Миналата година заместник-председателят на "Фидес" Силард Немет настоя, че унгарските жени трябва "да раждат" в родината, за да се създаде "прираст на населението". През следващите седмици унгарският премиер Виктор Орбан планира да стартира нова национална кампания срещу демографския срив.

"В Унгария ще настъпят големи промени"

В момента кампанията срещу специалността "Изследване на половете" е най-видимата част от културната борба на унгарските правителствени кръгове, която се провежда от няколко месеца насам. Тя е насочена срещу писатели, художници и музиканти с критични позиции към правителството, но и срещу умерените представители на кръгове около управляващата партия "Фидес", какъвто е например бившият заместник-държавен секретар в унгарското външно министерство Гергели Прьоле. Наскоро той бе отстранен като ръководител на литературния музей "Петьофи" в Будапеща, защото за сметка на данъкоплатците бил канил писатели, които клеветели унгарците и страната. В края на юли премиерът Виктор Орбан защити културно-политическата офанзива на своето правителство и обяви, че ще настъпят "големи промени" под формата на духовно-културен обрат срещу "елита на 68-ма".

Това не е първата подобна културно-политическа офанзива. През 2010/2011, няколко месеца след първата победа на Орбан, десетки известни либерални интелектуалци и учени от държавните университети бяха уволнени или принудени да напуснат. Кулминацията на кампанията срещу тях бе т.нар. "Философски процес" - разследване срещу видни философи като Агнеш Хелер за предполагаемо незаконно присвояване на средства за научни изследвания. По-късно правителството на Орбан трябваше да оттегли тези обвинения.

Междувременно в унгарските държавни университети и културни институции почти няма служители, които да изразяват публично критични позиции спрямо правителството. Според левия философ и бивш антикомунистически активист за граждански права Г. М. Тамаш, целта е не само левите, но и умерените консервативни интелектуалци да бъдат изтласкани от полезрението на обществеността. "За унгарското ръководство всички онези, които не се вписват в контекста на националната пропаганда, са "човешки индивиди от друг вид" и "развратници"", гласи част от коментар на Тамаш, публикуван в унгарския седмичник HVG.

 
 

По публикацията работи: Боряна Павлова



Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2018/10/20/ungariia-na-borba-s-djendyrolozite-v-imeto-na-civilizaciiata.391119



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4086311
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930