Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2013 09:52 - Хайку по български
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 891 Коментари: 0 Гласове:
1



image Снимка: inside-the-brain.com

ЛОЛА МОНТЕСКЬО

Измина още една безпразнична седмица. Седмицата, в която се отбелязаха световният ден на щастието и международният ден на мозъка. Но това не са български празници, така че нямаше повод да вадим шампанското.

И без това е ясно, че българите са най-нещастният народ в света. А легендата, че сме втори по акъл след евреите, няма да обсъждам тук. Аз хич не я обичам, защото всеки път, когато я чуя, ме побиват тръпки. Ами ако бяхме най-умните? Щом с второто място сме се докарали дотук, плаша се, като си представя какви можехме да ги натворим в ролята си на отличници.

По мое скромно мнение умът и правилното му използване не се ценят много в родината ни. Ние сме по темперамента и емоциите. Българинът дълбоко в душата си е поет. Затова и обича и цени най-много поетите. Като Ботев, Левски... и кои бяха там другите.

Но ако в миналото единици са имали честта да бъдат четени поети, то днес, благодарение на модерните технологии всеки може да бъде известен творец.
Не знам дали сте чували, но поезията като хоби не е български патент.

Даже президентът на ЕС Херман ван Ромпуй пише тайно стихове. По-точно хайку. То на дългите нощни заседания в Брюксел какво друго да прави човек,  освен да си трака хайку в айпода. Или в смартфона.

Неотдавна бяха публикувани едни снимки на доскорошния ни премиер, на които той в елитната компания на европейските държавни ръководители си гледа в джиесема и усърдно пише нещо. Критикуваха го, че тракал есемеси по време на церемонии, което било невъзпитано. А откъде знаят, че са есемеси? Може и той да е хайку поет. Като колегата Ромпуй.

"Нощта падна Голите клони могат да се видят. Става още по-самотно." Не, това не е на нашия. На общия е. В това хайку Ромпуй жали за неприетия бюджет на ЕС през ноември. Пак с хайку той тайничко предупреди гърците, че ще им прати европейската Тройка (ЕЦБ, МВФ, ЕС) да им проверява сметките: "Три вълни заедно  нахлуват в залива. Триото е вече у дома."

Кой разбрал, разбрал. Жалко, че нямаме данни за поезия на нашите държавници. Представяте ли си само колко по-ефирен би бил политическият ни живот, ако и те така добре боравеха с думите? Примерно премиерът можеше да получи предупредителен есемес:

"Зимата се протака.
Дойдоха сметките за тока.
Майката си трака."

И той овреме да се изправи пред журналисти и тайнствено да изрече:
Цанков камък. "Белене".
Кремъл. Криза.

За всичко е виновен Сергей Станишев.

Няма рима, ама е вярно, както се казваше в един стар виц.

А и не само бившият премиер. Всички политици щяха да оставят по-елегантна следа в историята, ако ползваха мерена, а не непремерена реч. Помните ли онази епична размяна на реплики из вестниците между Яне Янев и Волен Сидеров? Теоретично сюжетът си бе шекспиров: обвинения в любовни тригълници, намеци за хомосексуални афери, плътски щения към жената на другия и обещания за неконтролируеми обладавания... Абе Бродуей! Но облечен във вестникарски заглавия, този спор загуби поезията в себе си.

Съвсем друго щеше да е, ако Яне и Волен си бяха направили един творчески дуел ала Гьоте и Шилер във Ваймар. Двамата поети се надпреварвали там кой ще напише по-изящни стихове. Мълвата носи, че те се състезавали и на друг терен, поради което половината от днешните ваймарци имат характерния профил на Гьоте, а другата половина - къдрите на Шилер.

Но като се замисля, май е по-добре Волен и Яне да не стигат чак до там. Че кой би пожелал това на България?

Така че вероятно най-умно е политиците ни да си останат само музи. Като Бойко. Не съм чувала досега друг персонаж в човешката история да е вдъхновявал толкова много хора при това и в двете посоки.

Първо  писаха оди за него, сега
пишат оди против него

Според мен Съюзът на българските писатели трябва да се самосезира и да му направи паметник - не знам за магистралите, ама за народната поезия този човек е като кибритена клечка за фоейрверк.

Възпламенява го. Без него дали щяхме да имаме такива ярки творци като Гошо от Почивка или Мишо Шамара? Ето, да вземем Гошо. Та той направо разказа играта на рапа с безчетните си творби, посветени на Борисов като кмет, генерал и премиер:
"Ще гласувам аз за Бойко Борисов без съмнение, избра точния човек българското население.

Предишните умници оставиха проблемите стотици, и сега сме без парици за мекици." Този трак е пуснат през септември 2012 г. Но Гошо от Почивка не е сляп и глух за проблемите на народа. Той бързо разбра, че мекици над 20 стотинки са българоубийствена политика. И ето че през февруари пусна ново парче, посветено на протестите, а старото ударно изтри от мрежата.

В новия си хит Гошо
оплака майката,
при която заради задръстените от хора улици "детето реве, че баща му не може навреме да се прибере", както и времената, в които топлите мекици бяха по 20 стотинки!

Борисов бе низвергнат обаче не само от Гошо от Почивка. В целия интернет заваля революционна поезия. И докато преди пенсионерки редяха: “Ти си паметник железен, прегърнал цял един народ, решил гласа да чуеш меден, събрал във длани цял един народ”, то сега наследниците на Ботев и Левски стрелят с думите като с куршуми:

"Двайсет години нашата родина
е разграден и безстопанствен двор,
способната младеж замина за чужбина;
корупция, мафия, убийства - без надзор.

Във горните етажи на властта
проникнали са мафиоти и престъпност,
а те предопределят участта
на хората с терор и недостъпност!"

Абе въобще, поне на полето на Калиопа и Мелпомена равни нямаме. А както се казва, народ, който пише, няма да изчезне. За ужас най-вече на британците.

Чух, че те продължават да се страхуват от евентуален наплива на толкова творци на тяхна територия. Жалко, защото народният ни гений не знае граници. На нашия фон и Шекспир бледнее. Дали пък коравосърдечният Дейвид Камерън не би погледнал с друго око на България, ако следващият премиер го сломи с хайку?

„1.1. 2014 година.
Донт уори. Нема да
бегаме в чужбина."




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073030
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031