Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2013 08:52 - Маргарита Бакрачева: Самозапалването е акт на отчаяние
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 734 Коментари: 0 Гласове:
0



image  Маргарита Бакрачева Снимка "Новинар" Жертвите искат хората да си направят съответните изводи и да преминат в действие

Доц. Маргарита Бакрачева е завършила Първа английска езикова гимназия в София през 1994 г. През 1999 г. завършва магистратура по "Социална педагогика", а през 2003 г. защитава дисертация за докторска степен на тема "Психосоциална идентичност и субективно психично благополучие в юношеска възраст". През 2005 г. става н.с. I ст. в Института по психология при БАН. През 2006 г. получава награда на БАН за млад учен "Марин Дринов". Член e на Международната асоциация за психоаналитична аз-психология, Съюза на учените, EFPA, Асоциация за психично здраве и дружеството на психолозите в България.

- Госпожо Бакрачева, епидемия или безизходица са зачестилите напоследък самозапалвания на гражданите?
- Определено става въпрос за израз на действие, което има за цел да получи и социален отзвук, тоест това не е решение вследствие на лична драма, а решение, което е усещане за безизходица. Това е предизвикано от социалните условия, в които живеем. Именно поради тази причина се прави по един определен начин, така че да не бъде незабелязано. Жертвите искат хората и цялото общество да обърнат внимание на самозапалването, да си направят съответните изводи и да преминат в действие. Това е акт на своеобразно отчаяние, когато човек вижда, че неговите усилия и старание не намират решение, каквото би искал. То е една последна възможност на жертвата да постигне нещо или поне исканията й да бъдат чути.

- Казвате, че това е жест на отчаяние. Но не ви ли се струва, че да се самозапалиш е малко показно?
- Да, аз имах предвид, че това е социална демонстрация на израз на недоволство. Да се отречеш от себе си и да сложиш край на живота си и едновременно с това да го направиш по начин, по който смяташ, че ще доведе до последици. В случая имаме комбинация на няколко компонента, които аз бих нарекла активно самоубийство. Тоест това е действие с цел да провокира реакция.

- Каква точно е според вас символиката на огъня?
- Огънят в по-широк смисъл е един архитип, това е нещо, което, няма човек, който да не го възприема по своеобразен начин. То е свързано и с поддържането на живота, с активността и желанието да се утвърдим чрез агресията в положителен смисъл. Става дума за агресията да живеем, да се борим, да бъдем себе си. Може да се изтълкува и като начало и край – да изгорим в огъня и да станем на пепел. Това са многопосочни тълкувания, но определено огънят е нещо, което подсъзнателно се възприема и не оставя никого безразличен и без да го докосне.

- Чешкият студент Ян Палах, който се самозапали по време на Пражката пролет през 1968 г. ли е символът, на него ли искат да приличат българите, посегнали към огъня?
- Няколко са фактите в историята със самозапалване на хора. Знаем и за наказанията в Китай чрез самозапалване. По принцип това е един ритуален край на живота и ако го отнесем и към изгарянето по време на инквизицията на хората на клада, огънят по принцип може да се разглежда и като символ на пречистване. В съзнанието ми е фениксът, който изгаря и се възражда. В такъв смисъл може да се погледне и като символ на пречистване, но всички подобни актове на самозапалване, които сугестират в медийното пространство още отдавна, имат политически нюанс. И то не точно политически, а социален нюанс като израз на недоволство на човека, който предприема такова действие срещу системата, която не му дава възможност да бъде и да постигне това, което иска.

- Прави ми впечатление че няма определена група от хора, които прибягват към самозапалване. Не са само млади или пък само възрастни. Защо таза група е толкова разнородна?
- Тъй като в случая със самозапалванията при никакви обстоятелства не можем да говорим за профил на хората, това не са личностни характеристики, които предизвикват този тип поведение. Това е отговор на средата, в която живеем. То е провокирано решение от външни, а не от вътрешни обстоятелства. Заради това наблюдаваме самозапалващи се хора от различни групи и различни географски ширини. Както и съвсем различни по материален и социален статус хора. Общото в случая е социалният елемент, а не личният.

- Напоследък прави впечатление, че цели семейства заплашват да се самозапалят. Това на какво се дължи?
- За щастие този случай със семейството от Пловдив остана без реални действия. Това е именно мотивът да бъде привлечено вниманието и да се изрази готовността не само аз да жертвам собствения си живот, но и готовността на едно цяло семейство да загине. За щастие това остана само в сферата на говоренето.

- Вие имате предвид последния случай за човека, който искаше разрешение от Столичната община, за да драсне клечката на цялото си семейство?
- В случая е по-добрият вариант, че се дава гласност на едно намерение, което е именно смисълът на самото действие. Пак ще повторя, хубавото е, че си остана само декларирано намерение. Дано вече да не бъдем свидетели на подобни прояви.

- В повечето случаи близките нямат представа защо точно са се самозапалили жертвите.
- Това може да бъде до голяма степен спонтанно решение, за разлика от класическия вариант човек да сложи край на живота си, когато преживява личната си трагедия в продължителен период от време. Тогава се преминава през различни фази и степени на готовност, обмисля се начинът, по който човек може да сложи край на живота си – дали да се обеси, да се отрови или пък нещо друго. Това при всички случаи е един период на обмисляне, докато водещият мотив при социалната демонстрация е, че това решение може да бъде взето доста по-спонтанно и да не бъде предварително планирано. Така че да остане скрито за близките по някакъв начин.

- Според вас силни личности ли са хората, които се самозапалват?
- При всички положения се изисква голяма степен на себеотричане, за да сложиш съзнателно край на живота си, особено давайки си сметка, че този начин за самозапалването е свързан с доста болка и е по-продължителен. Така че без съмнение се изисква определена смелост, но всичко идва може би от това, че хората го възприемат като действие и като определена кауза и това ги кара да омаловажават страха от болката и този от края. Всичко е заради каузата.

- Как може да се предотврати всичко това?
- Може би това, което е задължително да има, е една ясно изразена готовност на политическо ниво и най-вече като визия за бъдещето. Хората да получат увереност, че наистина всички причини, които ги карат да бъдат недоволни, естествено, че няма как да се решат с магическа пръчка, но да получат достатъчно увереност и сигурност, че техните искания ще бъдат чувани отсега нататък. И, доколкото е възможно, ще бъдат отчитани в изграждането на политики и визия за развитие в различните икономически и политически сфери. Тоест да имат усещане, че вече не са толкова незабележими и че техните действия ще получават отклик, ще бъдат включени в различни форми на диалог. В общи линии да получат увереност, че имат някакъв контрол над живота си, какъвто в момента им липсва. Въпреки че нещата няма да се решат за броени дни и няма да станат изведнъж, се слага началото на една линия, която ще бъде следвана, така че животът на застрашените от самозапалване да се подобри и да стане по-адекватен.

- Каква е ролята на психолога в случая?
- Всички психолози, особено колегите, които се занимават с политическа психология, могат да окажат експертна помощ, ако бъдат чути. Психолозите могат да помогнат за формата на комуникация между протестиращите и тези, които са от другата страна. Могат да помогнат как точно да бъдат изразявани посланията, всичко това може да се окаже много ефикасно.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4074228
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031