Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2013 08:59 - Кметът на всички партии си отива
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1005 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Най-различният и масов протест от дни е във Варна. Различен е, защото има цел - да смени от власт "кмета на всички партии" - Кирил Йорданов. Управлявалият морския град вече 14 години - с щафетната подкрепата на БСП, ДПС, ГЕРБ   , е на крачка от раздялата с властта. След гръмогласно изреченото "вън" от протестиращите най-сетне в неделя и подкрепящата го в този мандат партия ГЕРБ се отрече от него. Така вероятно е само въпрос на дни оставката да бъде подадена. И Варна да може да се похвали първия пряк ефект от бунта си.

Неделно "сбогом"

Вчера пред кметството във Варна приятели на Пламен Горанов, който се самозапали на 20 февруари с категоричното искане за оставка на кмета Кирил Йорданов и общинския съвет раздаваха стикери с малко пламъче. От деня, в който Пламен постави ултиматума си, изминаха 11 дни. През цялото това време той лежи в медикаментозна кома във Варненската военноморска болница с повече от 80% изгаряния по цялото тяло.

През същото това време кметът на Варна хладнокръвно обясни няколко пъти, че чака да бъде установено негово "виновно поведение" в разследването на самозапалването, за да подаде оставка.

Председателят на общинския съвет във Варна Николай Апостолов не направи дори това. Той просто се скри.

Пак вчера областното ръководство на
ГЕРБ   във Варна обяви, че партията оттегля доверието си от Йорданов. Той им отговори, че чака да чуе мотивите им. Вън, на улицата, в деня на националния празник, за да му ги обяснят за пореден ден, протестиращите скандираха "Мафия" и "Киро вън".

Поглед в миналото

През лятото на 2011 г. само месеци преди проведените същата година последни избори за местна власт лично Бойко Борисов дойде във Варна, за да представи кандидатурата на Йордонов за четвърти пореден мандат, но този път с подкрепата на
ГЕРБ   . По-късно се оказа, че решението му е било "авариен изход" от безизходицата, в която вътрешните битки в местната организация на партията го бяха вкарали. Техен генератор беше вече бившият областен координатор на ГЕРБ   в града депутатът Павел Димитров.

Както първите три, така и началото на четвъртия мандат на Йорданов бяха съпътствани с неопровергани подозрения в корупция, загуба на общинско имущество заради лошото му управление, бягане от отговорност... Нещо повече - Кирил Йорданов видимо разменяше бизнес позиции във Варна срещу подкрепа. В името на икономически групировки.

Йорданов надживя четири правителства – на Иван Костов,  на Симеон Сакскобургготски, на т.нар. тройна коалиция, а накрая, оказа се и това на Бойко Борисов. Но за разлика от премиера "вечният" кмет не вдигна кръвно заради поисканата му оставка.

14 години потъване

Йорданов превърна компромисите в политика и така потопи Варна. Днес третият по големина град в страната е с почти непоправимо повредена инфраструктура, паркове, разграбени на парче, унищожено историческо наследство, съсипана култура. Най-печалната последица от всичко това беше свиването на туристическия потенциал на града. Бизнесът започна да губи позиции.

Одитните проверки на Сметната палата, резултати от които бяха публикувани два пъти по време на управлението на Йорданов, алармираха за фатална липса на контрол върху дейността на общинските дружества и публично-частните партньорства, в които бе влязла администрацията на Йорданов. В докладите след проверките ставаше дума за "лоши практики" при възлагането на обществени поръчки през всичките години на първите три мандата от управлението на Кирил Йорданов. Проверките доказваха съществуването на системни "грешки" и при разпореждането с общинската собственост. Варна губеше от почти всяка разпоредителна сделка с общинско имущество. Разсипваше бюджета си в безкрайно и неефективно пълнене на улични дупки, коледни украси, палми, некачествени ремонти, проекти с раздути цени.

Така дойде ред на още една мрачна констатация. Три месеца преди изборите за местна власт през 2011 г. Институтът за пазарна икономика публикува данни за състоянието на бизнес средата в града. Само за година той бе пропаднал с няколко позиции до 10-о място в класацията за това доколко местната власт помага на предприемачеството. "Варна заема десетото място въпреки администрацията на Кирил Йорданов, а не благодарение на усилията й да стимулира бизнеса", каза по този повод  Светла Костадинова, изпълнителният директор на института.

За пореден път обаче трезвият глас на бизнеса нямаше никакво значение. В края на октомври градът трябваше да избира между "здравия черен дроб" на Кирил Йорданов и "чистото съдебно досие" на Веселин Марешки. Дотам бе сведен дебатът между основните претенденти за кметското място в града. Заради липсата на избор, заради отсъстващата алтернатива, но и заради безотговорното потапяне на перспективата пред предприемачеството през последните 14 години вчера Варна поиска "Оставка веднага". Кметът й отново не чу. По тази причина в началото на тази седмица ще бъде насрочена специална сесия на общинския съвет в града. На нея Йорданов трябва да чуе мотивите за исканата му оставка. И най-сетне да изпълни обещанието си - ако не го подкрепят, да се оттегли.
 
Политическата кариера на Кирил Йорданов

Кметът на Варна е юрист по образование. Преди да започне политическата си кариера, работи като съдия.
През 1991 г. е назначен за областен управител на Варненска област от премиера Филип Димитров (СДС). Той запази поста си и при Любен Беров, и при Жан Виденов (БСП). През 1995 г. Йорданов загуби кметските избори въпреки сериозната подкрепа на червената партия.

През 1999 г. се реваншира срещу избраника на СДС и спечели с подкрепата на 27 леви и патриотични партии и движения, сред които БСП. С рамото на ДПС той повтори успеха си през 2003 и през 2007 г. През 2011 г. кандидатурата му неочаквано бе издигната за четвърти път, но този път от
ГЕРБ  
 

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4074349
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031