Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2013 09:34 - БСП се обяви за национализация на енергоразпределителите
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1010 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Отмяна на плоския данък и възобновяване на "Белене" обещават в предизборната си платформа социалистите ГАЛЯ ГОРАНОВА Навръх масови протести срещу високите цени на тока и парното БСП се обяви за одържавяване на електроразпределителните дружества, ограничаване на частните монополи и на концесионирането на обществени блага и дейности. Това бе записано в политическата рамка на предизборната й платформа, приета вчера от Националния съвет на партията. Документът, озаглавен "Радикална промяна за демократична и социална България", обещава рязък ляв завой и скъсване с неолибералния икономически модел на прехода. Екип от 30 експерти на левицата вече умува как държавата да си върне собствеността върху ЕРП-тата и колко ще й струва това. В края на месеца групата ще излезе с конкретни предложения дали това да стане чрез обратно изкупуване на мажоритарни дялове, или чрез разтрогване на приватизационните договори заради неизпълнението им.

Лидерът на БСП Сергей Станишев подкрепи протестите на хората и обвини правителството за хаоса в ценообразуването. "Когато няма държава, която да защити интереса на хората, се стига до такива радикални, крайни протести, защото хората са докарани до отчаяние. ГЕРБ в продължение на години води политика на поощряване на монополите във всеки един сектор, не реализира ефективен държавен контрол и замрази доходите, което затрудни хората да си плащат сметките", коментира той.

В този дух БСП предлага в предизборната си платформа да се засили икономическата роля на държавата и тя да се превърне в реален инвеститор. Радикалният ляв завой предвижда още отмяната на плоския данък и замяната му с прогресивно облагане. Като изрично се уточнява, че корпоративният данък ще си остане 10%. БСП тръгва на избори и с обещанието да рестартира проекта "Белене", при това с преобладаващо държавно участие.

Минимална работна заплата от 450 лв. и нови 250 000 работни места обещава предизборно соцпартията. Сега най-ниското възнаграждение е 310 лв. Документът предвижда още драстичен скок на минималната пенсия с 80%, отговаря и на протестиращите майки с обещание обезщетението за гледане на дете от 1 до 2 г. да се изравни с минималната заплата. Социалистите се заричат да спрат покачването на пенсионната възраст и да позволят по-ранното пенсиониране на хората, на които не им достигат 2 години осигурителен стаж или възраст. Ще бъде отменено и одобреното от ГЕРБ държавно финансиране на частните училища.

Бившият президент Георги Първанов разкритикува някои от постановките в програмата и призова партията да се освободи от радикалната терминология. "Ние не можем като "Атака" да обещаем всичко на всеки", заяви той. И поиска бюджетарите да кажат кое от платформата може да стане и кое е отвъд границите на възможното. Първанов предупреди съпартийците си, че е възможно сред бъдещите коалиционни партньори на столетницата да се окажат и партии с неолиберални възгледи. "Тогава какво правим? Трябва да мислим и как ще управляваме, а не само как да спечелим изборите", заяви той. Опонира му Захари Захариев, който упрекна бившия президент, че се опитва да нагоди партийната програма към бъдещите коалиционни партньори на БСП.

Спорове предизвика и неясният призив в проекта "да национализираме политиката", т.е. водещ да бъде общественият интерес. "Този израз предизвиква повече въпроси, отколкото радост. Ще зарадваме здравите сили, но да не загубим здравия разум", предупреди Румен Петков. "Не можем да обявим, че ще национализираме политиката, защото това е заплаха за политическите партии", коментира и Първанов.

БСП си поставя политическата цел да бъде първа на предстоящите избори и протяга ръка за предизборно партньорство към левите, патриотични и екологични организации. Следизборните коалиции обаче не са предмет на документа.

Станишев и Първанов се разминаха и в оценката си за референдума. Бившият президент и близките до него Румен Петков и Иво Атанасов отбелязаха, че плебисцитът не е довел до очакваната мобилизация. Соцлидерът обаче категорично отхвърли критиките и го обяви за безспорен успех на БСП и лична загуба на премиера Бойко Борисов.

---- ПО УСТАВ

Националният съвет ще утвърждава реденето на листите за предстоящите избори, реши пленумът с промени в устава. Ако ръководството не ги подкрепи, ще ги връща на областните структури, и ако пак не се стигне до консенсус до датата за регистрация, последната дума ще има партийната централа. Прието бе кандидатите за изборни длъжности да имат най-малко 2 г. партийно членство към момента на издигането им като това условие няма да важи за хора като Първанов, заемали държавни постове, несъвместими с партийното членство.



Гласувай:
2



1. rustocks - Та да могат да крадат още повече!...
11.02.2013 09:46
Та да могат да крадат още повече!
Антимонополно законодателство е необходимо , а не неокомунистически чалъми!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4072916
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031