Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2013 08:13 - Връзката с насилие - капан с изход
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1281 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.02.2013 08:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вижте какво ще ви подскаже дали човекът до вас иска да ви тормози  
image  

Физическата сила е признак на слабост. Особено, когато мъжът я използва срещу една жена. Но има много мъже, които не разглеждат нещата под този ъгъл и си позволяват да раздават шамари, а понякога и юмруци.

После се извиняват. Казват ви, че ви обичат и вие им прощавате, защото те са ви убедили, че вината е у вас.

След първия път у вас идва убеждението, че това е инцидент, който няма да се повтори. Вторият път си събирате багажа и го заплашвате, че си тръгвате, а той пада на колене и дори пуска няколко сълзи, молейки се като куче да не го оставяте. Купува ви букет цветя и е по-тих от тревата близо седмица и вие сте щастлива.

След третия път вече водещ е страхът и пак оставате с него.

Малко жени успяват да се измъкнат от капана на насилника преди да е станало много късно и без тежки последици. Не забравяйте, че насилието може да бъде два типа – физическо и психическо. А може и двете едновременно.

За да не попаднете в омагьосан кръг, в който вие сте жертвата, по-добре от рано наблюдавайте половинката си. Следните знаци ще ви помогнат да разберете дали човекът до вас е склонен към насилие и дали това е неговият начин да има връзка.

1. Вие сте голямо разочарование

Това ви повтаря непрекъснато и никога не е доволен от нещата, които казвате или правите. Той ви подценява, дори когато другите са уверени в способностите ви. Това създава у вас постоянна нужда да се мъчите да се докажете пред него, защото не искате да го разстройвате. Психиката ви е смачкана и имате нужда от одобрението му, което никога не получавате. Накрая самочувствието ви толкова ще се понижи, че ще сте тотално зависима от него... или от психиатъра.

2. Срамът

Половинката ви се срамува от вас и ви обижда публично при най-малкия повод. Той го прави, за да ви засрами и да не се опитвате да го контролирате по някакъв начин пред други хора. Може да повиши глас или да използва ирония и сарказъм.

3. Вулгарни обиди

Ако гаджето ви не се притеснява да ви нарича с откровено обидни имена и то без да е употребявал алкохол или други опиати, то определено си имате работа с насилник. По този начин той се чувства по-велик и смята, че последната дума е негова.

4. Първият удар

Един от най-ярките знаци, че си имате работа с насилник, е първият удар. Вероятността това да не е единичен случай, е близо 80%.

5. Подмазването след тормоза

Насилниците имат практика да се извиняват по-доста изкусен начин, след като са употребили някаква форма на насилие. Те ще се опитат да върнат благоразположението ви със скъпи дарове и сладки думи и обещания.

Има и друг вариант да се оттеглят мълчаливо в другия ъгъл и да се преструват, че всичко е по ваша вина. С пренебрежителното си поведение те искат да ви накарат да изпитвате чувство за вина, което реално е нелепо.

6. Насилие, вместо разговори

Вече е ясно, че насилието е реално форма на безсилие. Ако партньорът ви не може да отговори вербално на вашите нападки по време на спора, а предпочита да го приключи максимално бързо с удари, то без съмнение вие си имате работа с насилник. И случи ли се веднъж, просто си хващайте чантичката и се махайте, защото със сигурност ще се повтори. Очевидно той не може да бъде достоен събеседник и това всеки път ще го изкарва извън нерви.

7. Неволните шамарчета

Те не са никак неволни. Дори лекичко само да лизне бузата ви и после да каже, че уж е на шега, не се заблуждавайте. Това си е насилие. Често първата по-лека плесница може да ви шокира и той да се възползва от това и да ви удари веднага по-силно.

8. Мания за контрол

Ако още в началото на връзката ви, той непрекъснато иска да се налага и да контролира всяко ваше действие, че и изказвания, имайте предвид, че в момента, в който му се противопоставите, това почти сигурно ще доведе до физическо насилие.

9. Честа смяна на строенията

Склонните към насилие мъже сменят настроенията си на двете крайности за секунди. Това зависи от обкръжението им. С вас той може да се държи като животно, а пред шефа и приятелите си да блести в съвсем друга светлина.

Ако не е с диагноза шизофрения, се замислете можете ли непрекъснато да вървите по ръба в страх дали няма да избухне от нещо съвсем неочаквано.

10. Създаване на зависимост

Това е подобно на манията за контрол, но се изразява по по-малко агресивен начин, поне привидно. Той се опитва да ви направи зависими от него, така че да не може да мислите и действате самостоятелно. Само че не налага агресивно мнението си, а повтаря, че е за ваше добро.

11. Игра на обвинения

Агресивният партньор не умее да поема отговорност за нищо. В своите очи той е перфектен и не греши, затова в случай на провал, вини винаги вас за всичко.

Как да се отървете от такава връзка?

След като вече сте сте забелязали част от тези знаци, сте наясно, че си имате работа с агресивен тип, който ще ви нарани по един или друг начин. Време е да се отървете от тази злощастна връзка.

1. Вие не се нуждаете от този човек

Спрете да търсите причини да останете. Вие не се нуждаете от този човек. Трудно е, защото той ви манипулира да мислите точно обратното. Започнете лека-полека да изчиствате ума си и да правите повече неща сама. След първите няколко опита ще натрупате самочувствие да си тръгнете, след като виждате, че се оправяте и сама.

2. Върнете контрола върху живота си

Не търпете насилието безропотно и не се страхувайте да направите крачка напред. Той е свикнал да следвате волята му, затова му се противопоставете. Това ще го стресне. Но не е достатъчна причина да останете във връзката, защото няма да го промени. Просто може да намери нов начин да ви тормози.

3. Потърсете помощ

Няма срамно в това да търсиш помощ. Споделете на приятели, роднини, ако трябва и на специалист. Много зависи по какъв начин той упражнява насилие спрямо вас. Ако е физическо, потърсете органите на реда, психолог и лекар.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4086074
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930