Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2012 15:37 - За и против гражданския брак
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 4111 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Росица Тодорова Гражданският брак е договор за материална и морална сигурност, но в никакъв случай не гарантира добро семейство. Освен лична, той е и социална отговорност. Но нито подписът в институцията, нито религиозният ритуал могат да ви гарантират добро семейство. От друга страна, за да живееш с някого без нещо да те задължава – било то и подписът под един документ, се изисква много зрялост и отговорност. Белите лебедите и други животни, които са моногамни, също са семейство, без да са подписвали в институции. Защо тогава хората да нямат право да се врекат един на друг само пред себе си, без да декларират това пред друг? Въпросът дали да живеем на семейни начала, или да сключим граждански брак се превръща във вечен спор, равносилен на борбата за първото място между кокошката и яйцето. Всеки има своята истина и колкото хора - толкова и истини. Ако съберем плюсовете и минусите на гражданския брак, може би накрая отново ще получим равенство. И все пак:

Плюсове
imageoфициално той е твой съпруг. Вече си прекрачила психологическата граница и имаш своето семейство, различно от това, в което си живяла до момента.

image ако подписването е било съпроводено от тържество, значи си имала своите прекрасни моменти да бъдеш най-красивата булка, да вървиш към олтара, слушайки Менделсоновия марш, да кажеш ясно „Да” на любовта си и т.н. А най-близките са споделили с теб този важен и хубав момент.

imageчувстваш се щастлива и обичана жена, защото мъжът ти по свое желание е поискал, преценил и сключил граждански брак с теб. Крачка, за която много хора не намират смелост.

image когато попълваш документи, винаги има квадратче , което да зачеркнеш. Все още рядко се срещат бланки, които предлага възможност „на семейни начала”.

image когато детето ви кандидатства за място в детска градина, печели още една точка напред в класацията, донесена му от съпругът ти, ако работи на трудов договор.

image официално всичко придобито след брака е наполовина твое.

image имаш своята първа брачна нощ.

image ако ти е омръзнало да си госпожица, официално вече си госпожа.

image можеш да представяш мъжа до теб като свой съпруг, а не като приятел или бащата на детето ти. Имаш си и писмено доказателство за това.

image ако не си харесвала фамилията си, сега имаш възможност да пробваш с друга.


Минуси
image гражданският брак е юридически акт, от който произтичат юридически последствия. Ако решите да се разделяте, трябва да преминете през процеса на развода с всички материални и морални последствия от това.

image ако организираш тържество по повод подписването, може да ти излезе солено - финансово и емоционално.

image приятелите понякога забравят да се обаждат за купони и партита, защото вече сте в друга графа - „семейни”.

image ако сте подписали само защото сте се притеснявала, че детето ви ще бъде наречено извънбрачно или незаконно, трябва да знаете, че според законите в България децата не се делят (няма юридическа формулировка, нито документ, който да изисква посочване на такъв статут) на "брачни" или "извънбрачни".

image когато се отпускат месечни помощи за отглеждане на дете, се изчислява средномесечен доход на член от семейството. Ако общите ви доходи превишават определена финансова граница (350 лв.), може да изгубите правото на детски надбавки. За сравнение майките, които нямат граждански брак, се водят самотни и имат предимство при тази класация.

image със смяната на фамилията и адреса си, трябва да смениш и личната си карта.

image мъжът ти, приятелите ти и други познати къде на шега, къде на сериозно, могат да подвикват след теб „булка”.



Гласувай:
4



1. stix - Стабилните мъже са женени.
22.08.2012 16:23
Гражданския или църковния брак дава МОРАЛНА подкрепа на жената и децата.

Сериозните мъже, които нямат намерение да сменят партньорките си през година, засвидетелстват своята праволинейност със сключването на брак.

Всички останали, които живеят на семейни начала, разкриват само своята разюзданост и нехайно поведение спрямо жена и деца.


При всяко сериозно начинание се сключва писмен договор, който трябва да се спазва - въпрос на чест.




цитирай
2. troia - Подкрепям
22.08.2012 22:56
напълно казаното от stix. Дразни ме, че при съжителството без брак жената се води "самотна майка", а мъжът? Той "ерген" ли е? При едно такова съжителстване мъжете са облагодетелстваните. Щом има потомство е редно да има брак.
цитирай
3. abadonka - Ама наистина ли...
23.08.2012 00:48
...за общ доход над 350 лв. отнемат детските надбавки? Луда работа. Иначе съм за брака.
цитирай
4. анонимен - PROO-Обяви България
27.08.2012 16:12
Безплатен портал за обяви. Ако предлагате или търсите стоки и услуги, това е вашият сайт за обяви, подреден удобно по секции. - http://www.proo-obyavi.bg/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073055
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031