Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2011 07:28 - Земеделско недоволство
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 814 Коментари: 0 Гласове:
0



image Ефективни протестни действия в цялата страна продължават неправителствените организации от сектор „Земеделие”. Активни протести ще бъдат проведени във Великотърновско, Добрич, Пловдив. В Гоце Делчев също ще излязат машини и хора по указани маршрути, но там протестът ще бъде мирен и ще изразява недоволството на земеделците за високите цени на горивата и на водата за поливане в региона. Земеделският министър Мирослав Найденов проведе среща с председателя и заместник-председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

Ще има намаление на субсидията за зърнопроизводителите през следващата година, според протестиращи от Пловдивско 
Ще има намаление на субсидията, която ще получат зърнопроизводителите през следващата година. Това каза пред журналисти по време на днешния протест в Пловдив Светослав Русалов, зърнопроизводител от село Труд и член на Управителния съвет на Пловдивската асоциация на зърнопроизводителите, предаде репортер на Радио "Фокус" Пловдив. Миналата година националните доплащания са били 10 лв. на декар, а тази година ще са максимум 3 лв. на декар. Получавайки миналата година 28.50 лева на декар, тази година ще се оформи около 24 лв. на декар, каза Русалов. Реално за нас това са по-малко пари и не трябва да се спекулира в медийното пространство, че ние ще получим повече, добави той. Русалов припомни, че в медийното пространство са се хвърляли цифри като тази, че ще има 200 милиона повече за сектор „Земеделие”, от които 119 ще бъдат за животновъдство за следващата година и 25 милиона ще има за първи път за зеленчукопроизводство и плодове. Истината е, че от тези 200 милиона, 100 милиона са от националния бюджет и 100 милиона са увеличението на европейската част на субсидиите, каза Русалов. Ние всички сектори заедно създадохме и подписахме една обща финансова рамка, а вчера стана ясно, че тя била с пожелателен характер, а ние я консултирахме и решавахме в продължение на шест месеца, добави той. Според него е много е лесно управляващите да се оправдават с кризата. Само две седмици преди изборите нямаше криза, а сега има, каза той. Земеделците ще анализират днешните разговори в министерството, които са неофициални и ще решат как ще действат оттук нататък. Но след вчерашните нападки те не очакват добро развитие на нещата. Иначе приемат извинението на министър Симеон Дянков, като смятат, че той е постъпил доблестно. Въпреки че не искат оставки и дестабилизиране на правителството, ако не бъде постигната финансовата рамка стачния комитет може да поиска оставка на един министър, каза още Светослав Русалов.
Цветана ТОНЧЕВА 

Земеделски производители блокираха Пътен възел „Петолъчката” за два часа 
Земеделски производители днес блокираха за два часа Пътен възел „Петолъчката”, предаде репортер на радио „Фокус”-Сливен. Блокадата е започнала в 11,50 ч. от земеделци от Карнобат. Те са започнали протеста по-рано, преди към тях да се присъединят земеделци от Сливен и Ямбол. Блокадата е била свалена в 13,50 ч., съобщиха от полицията. Цялата техника на земеделските производители е изведена извън кръговото на Петолъчката и е паркирана край околните бензиностанции. Там ще останат машините на земеделските производители до утре. Около стотина души в момента протестират на пътния възел, движението обаче е възстановено. Била е направена необходимата организация и трафикът е бил пренасочен през Стралджа, Зимница и Драгоданово. Единствено е бил затворен пътят от ГКПП Лесово – Хамзабейли към Котел и Омуртаг. Земеделските производители продължават да настояват бюджетът за следващата година да не бъде намален, както и да им бъдат изплатени акцизите за горивата. 
Людмила ЙОРГОВА

Мирослав Найденов: Някои земеделци следващата година ще бъдат субсидирани за пръв път 
Някои земеделци като зеленчукопроизводители, овощари, свиневъди и птицевъди ще получат субсидии за първи път. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на среща с Националния комитет за протестни действия в сектор „Земеделие", който се състои от 10 браншови организации, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Зеленчукопроизводителите ще получат 25 млн. лева компенсации, картофопроизводителите – 5 млн. лева, а тютюнопроизводителите - 73 млн. лева. Тези сектори, при които намаляването за единица площ би повлияло, са компенсирани с много повече от това, което ще бъде редукцията по схемата за единица площ. Единственият сектор, който реално ще получи по-малко, това е секторът зърнопроизводство, уточни Найденов. 
В момента икономическото развитие и състоянието на бюджета не позволяват на 100 % да бъде удовлетворена Финансовата рамка от 570 млн. лева. Затова ние предлагаме рамка от 340 млн. лева. Всичко от подписаната финансова рамка се запазва. Единствено редукцията е от 240 на 100 млн. лева за националните доплащания за единица площ. Работи се и за създаване на Гаранционен фонд, каза той. 
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов призова протестиращите от сектор „Земеделие” към разум. Той се извини на земеделците ако ги е обидил за нещо. В най-тежките кризи, земеделието е извеждало държавата. Той призова земеделието да не клати лодката, тъй „като може да я обърне”. Найденов каза, че се е преборил за крайната сума за земеделие и бюджетът е под мотото справедливост. Той е насочен към животновъдите и зеленчукопроизоводството, които не са получавали компенсации досега. Земеделският министър каза още, че разговорът с финансовия министър се води много интензивно. 
По време на срещата председателят на Националната асоциацията на българските картофопроизводители Венцислав Каймаканов поиска извинение от финансовия министър. От сектора искат извинение от министър Симеон Дянков, защото се чувстват ощетени и излъгани от поведението му. Те настояват за разговор с Дянков. 
Яна НЕЦОВА 

Светлана Боянова: Политиката на правителството е да има справедливо разпределение на средствата в земеделието
Политиката на това правителството е в условия на криза да има справедливо разпределение на средствата в земеделието, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" - Варна. Това заяви пред журналисти минути преди откриването на Национален аграрен семинар в кк Албена Светлана Боянова, зам.-министър на МЗХ. Тя подчерта, че парите по директните плащания на площ са повече, отколкото през 2010 г. - 1 милиард 258 млн. лв. в сектора като цяло. Бе подчертано, че няма намаление в сектор "Земеделие", дори тази година за първи път са заделени средства за птицевъди и свиневъди. В контекста на темата за отпусканите средства Боянова коментира земеделските протести, които се провеждат от вчера. „В началото на протестите се е казваше, че не е за парите, но в крайна сметка е заради тях”, каза Боянова. Тя допълни, че следи процесите дистанционно. Опитваме се да поддържаме диалога, но на този етап не се е стигнало до някакво решение и споделена отговорност. Тя допълни, че срещите с протестиращите продължават и ще продължават, докато има желание от другата страна. 
Жулиета НИКОЛОВА
 
Близо 100 селскостопански машини тръгват от пистата до село Тенево към Елхово
Близо 100 селскостопански машини тръгват от пистата до село Тенево към Елхово. Това съобщи зам.-председателят на съюза на зърнопроизводителите в Ямболска област Динко Жеков, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" - Сливен. Колоната ще се движи по главен път I-7 и след като стигне до Елхово, ще се върне отново на бившата писта до село Тенево. Динко Жеков заяви, че днес няма да блокират ГКПП Лесово. Протестите ще продължат и утре. Очаква се тогава машините да блокират пътя за граничен пункт Лесово. Основното искане на земеделските производители е договорените преди изборите 570 млн. лв. за сектор "Земеделие" да бъдат дадени, тъй като те са за всички, категоричен е зам.-председателят на зърнопроизводителите в Ямболска област Динко Жеков.
Дора СТОЯНОВА 


Мирослав Найденов: 200 млн. лева повече са заложени в бюджета за следващата година за сектор „Земеделие”
200 млн. лева повече са заложени в бюджета за следващата година за сектор „Земеделие”. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на среща с Националния комитет за протестни действия в сектор „Земеделие", който се състои от 10 браншови организации, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По време на срещата бе обсъдена Финансовата рамка за сектор „Земеделие” 2012 г. Министър Мирослав Найденов каза, че финансовата рамка е много добра за българското земеделие и е голямо изключение, тъй като се прави само за земеделието. Рамката е подписана само няколко седмици преди изборите, но по нея е работено месеци наред, така че не може да се твърди, че тя е предизборна, каза министърът. При подписването й министърът на финансите Симеон Дянков е обявил, че е това е изключение, което няма европейска практика – да се подписва финансово споразумение преди приемането на бюджета. Тя е свързана с проектобюджета и подготовката на бюджета. Найденов каза, че непрекъснато се водят разговори с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на финансите. Борисов е изложил позицията на правителството, че заради кризата не може да се изпълни финансовата рамка в пълния й вид. Вчера също са проведени разговори с премиера и финансовия министър. Финансовата рамка може да се изпълни в пълния й вид без частта за националните доплащания за единица площ. Ще бъдат заложени 100 млн. лева за национални доплащания. Секторите, които са повлияни от схемата за единица площ, ще бъдат компенсирани. 
Изплатени са директните плащания за 2010 г.. Изплатени са 573 236 778 лв. европейски средства за единица площ плюс 288 637 528 лв. общо по схемата за единица площ, следователно общата сума е 861 874 306 лева. В момента при разчетите сумата за националните доплащания за единица площ следващата година ще е с 20 млн. лева повече от тази година. Съгласно европейската политика европейското финансиране е обратнопропорционално на националните доплащания. Националните доплащания имат праг не само за единица площ, но за и за останалите сектори. Важно е при формиране крайната сума да не е по-малко от миналата година, уточни министър Мирослав Найденов. Увеличението на средствата за някои сектори се компенсира с намаление на помощите за единица площ. Няма друг сектор, в които да има 200 млн. лева увеличение на средствата. 
Яна НЕЦОВА 

Сливенските земеделци се събират на "Петолъчката”, за да решат дали да затворят пътя
Сливенските земеделци отменят срещата си в Сливен и се събират на „Петолъчката”, за да решат дали да затворят пътя, предаде репортер на радио „Фокус”-Сливен. Предварително беше предвидено протестиращите земеделски производители от Сливенско в 14.00 часа да се съберат на Дамарски мост на митинг, на който да обявят мотивите си за протеста. По-късно обаче зърнопроизводителите са решили да отложат митинга си в центъра на Сливен и да се съберат на Петолъчката, където ще вземат решение дали и кога ще блокират главния път. Според земеделците причината за това тяхно решение, е че не се чуват техните искания и не се търси решение на проблемите им. Срещата на Петолъчката ще започне след 13.00 часа.
Людмила ЙОРГОВА


Протестно шествие от около 40 трактора и 60 автомобила се движи към великотърновското с. Шереметя
Протестно шествие от около 40 трактора и шестдесет автомобила в колона посока от Пушевски кантон към с. Шереметя и обратно преминава в момента по главен път София - Варна. Това каза за Радио „Фокус”- Велико Търново Христо Петров от Регионалния фермерски съюз в Павликени. В 14.00 часа днес се организира събрание в Арбанаси с представители на 12-те отраслови организации, организатори на протестите от страната, на която ще се вземе решение как ще продължат действията им оттук нататък.
С 50 машини, трактори и комбайни тръгнаха на протест свищовлии по магистралата Плевен - Русе. Това каза председателят Национална асоциация на зърнопроизводителите в Свищовска община Димитър Димитров.
Протестираме не толкова за пари, а за морал в политиката, добави той.
По думите му предприема се първо граждански протест, но ако действително не се уважат исканията ще има гражданско неподчинение, блокиране на пътища, или протести в София.
Цветелина ИЛАРИОНОВА


Добруджанските зърнопроизводители излязоха на протест
Добруджанските зърнопроизводители и днес излязоха на протест. На практика селскостопанските машини не са били изтегляни от вчера. Това каза говорителят на Регионалния съюз на зърнопроизводителите Орлин Панев, предаде кореспондентът на Радио “Фокус” – Варна. Дори на места земеделските машини днес са повече. Отново се протестира в три точки на областта – Околовръстния път на Добрич, на изхода за Генерал Тошево, където машините са най-многобройни, край село Кардам – пътя за границата с РРумъния, и на разклона за село Топола – пътя Каварна –Балчик. Към момента няма блокирано движение по пътищата на областта и на границата. Дали ще се стигне до ефективни действия, зависи от резултатите от проведените днес срещи между управляващите и представители на Националния стачен комитет в сектор “Земеделие”. Вчера добруджанските зърнопроизводители заявиха, че настояват финансовият министър Дянков да им се извини, че им е размахал пръст заканително, ако стачкуват, и че са се почувствали употребени предизборно. Добруджанци заявиха също, че тази година добивите и пазарът на зърно са много добри и „реално могат да минат без доплащанията на държавата”, а само с евросубсидии. Някои от зърнопроизводителите заявиха воля да дарят държавните пари, ако им бъдат отпуснати за Дома в село Крушари, където се отглеждат деца с тежки умствени и физически увреждания. Бе подчертано многократно, че въпросите за решаване между държавата и бранша имат морален аспект. Тази позиция се поддържа от стачкуващите и днес. 
Жулиета НИКОЛОВА 

Съкратиха протестното шествие край Аврен заради липса на гориво в патрулките
Около десет селскостопански машини участваха в шествието на зърнопроизводителите от община Аврен. Това заяви за Радио „Фокус”-Варна зърнопроизводителят от община Аврен Свилен Радев. Първоначално обявеният маршрут на шествието е променен. "Причината е, че полицаите нямали достатъчно гориво, за да ескортират протеста по първоначалния маршрут от местност Харамията до к.к Камчия и обратно. Затова маршрутът на шествието е съкратен”, каза Радев. Машините правят вече втора обиколка по трасето разклона за село Близнаци до село Приселци и обратно. Движението на автомобили по главен път Варна – Бургас не е затруднено. Селскостопанските машини се движат в колона в разстояние от 50 до 100 метра и не създават проблеми за останалите пътуващи по направлението.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Протестите в сектор „Земеделие” продължават за неопределен период от време
Протестите в сектор „Земеделие” продължават за неопределен период от време. Това стана ясно, след среща на земеделския министър Мирослав Найденов с представители на Националния стачен комитет, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Протестиращите очакват конкретни предложения, каквито по време на днешната среща не са получили. Това съобщи след срещата Христо Цветанов от Асоциацията на земеделските производители в България. 
На срещата бе обсъдена финансовата рамка, с която представителите на селското стопанство не са съгласни. Срещата продължи около час, като споразумение не беше постигнато. 
Заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите - Радослав Христов каза, че срещата е потвърдила, че предложения няма, че изпълнителната власт и правителството потвърждават оттеглянето на подписите си от финансовата рамка и че тя е била подписана предизборно. 
2500 машини и 4500 души средно са участвали във вчерашните протести за цялата страна. Христов каза, че е готов да обяви публично данъчната си декларация. 
Днес във Велико Търново ще се проведе среща на Националния стачен комитет, на която ще бъдат обсъдени следващите действия. 
Яна НЕЦОВА 


Зърнопроизводителите от Пловдив и Пазарджик вдигнаха блокадата на Карловско шосе
Зърнопроизводителите от Пловдив и Пазарджик вдигнаха блокадата на Карловско шосе в Пловдив, предаде репортер на Радио Фокус” - Пловдив. Повече от 150 машини потеглят в този момент отново към село Труд – изходния пункт, откъдето утре протестът ще продължи отново. Протестиращите ще чакат отговор от министерството на поставените проблеми. От трибуната днес те апелираха към управляващите да не убиват отрасъла, който както преди, така и сега, осигурява прехраната на населението. Протестиращите казаха още, че не е вярно, че искат да бутнат това правителство, така както се е изразил премиерът, защото голяма част от тях са гласували за него, но искат умно управление. България е единствената държава в ЕС, в която зърнопроизводителите не получат акциз за дизелово гориво. Около 130 млн. лв. са нужни, за да бъде осигурен този акциз сега, а не намерените 70 млн. лв. Неизмерима е и разликата на получаваните субсидии в съседните европейски държави на декар с тази, която взимат у нас. В съседна Гърция субсидията е от 40 до 80 евро на декар, плюс 5 евро за акциз. В България тя е 123 евро на декар. 
Цветана ТОНЧЕВА 
 
Продължават протестите на десет земеделски асоциации
Продължават протестните действия на десет асоциации в сектора на земеделието. Това стана ясно след срещата с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов с Националния комитет за протестни действия на неправителствените организации от сектор "Земеделие".
Яна НЕЦОВА

Земеделци и производители от Пазарджик и Пловдив блокираха Карловско шосе
Земеделци и производители от Пазарджик и Пловдив блокираха Карловско шосе в посока изхода от града, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Над 150 машини са спрели подредени в едното платно. В момента протестиращите четат обръщение към земеделците и българския народ, с което се извиняват за причиненото недоволство, но се надяват, че резултатите, които те ще постигнат, да бъдат за целия български народ. В обръщението те казват, че продължават борбата с правителството за водене на конструктивен диалог и за изпълнение на поетия ангажименти. Те ще продължат да се борят с всеки, който не уважава труда и достойнството им, и срещу всеки, който се опитва да ги пренебрегва. В протеста са се включили 9 земеделски неправителствен организации. Очаква се блокадата на Карловско шосе да продължи около половин час. 
Цветана ТОНЧЕВА 

 
Около 20 са протестиращите земеделски производители в Гоцеделчевско
Съвсем нормално и спокойно преминава до момента протестът на земеделските производители от района на Гоце Делчев, предаде кореспондентът на Радио “Фокус” - Пирин. Протестът се провежда в непосредствена близост до главния път Гоце Делчев – ГКПП Илинден, в района на отбивката за гоцеделчевското село Мусомище. Около 10 селскостопански машини са паркирани в нива, намираща се в съседство до пътя, като нито една от машините не е на пътното платно. Протестиращите земеделски производители, които са около 20 на брой, също се намират около машините. Те отново заявиха, че протестът им е мирен и нямат за цел да създават проблеми, а да покажат, че ги има. Сред протестиращите има картофопроизводители и зърнопроизводители от целия Гоцеделчевски регион. Те споделиха, че машините им ще останат на това място през целия ден, а по какъв начин ще продължат протестните им действия утре, ще се реши в следобедните часове на деня. 
Основните причини за участието на картофопроизводителите в днешния протест са няколко, каза един от големите картофопроизводители в района на Гоце Делчев Владимир Шаренкапов, който е организатор и на провеждащият се днес протест на земеделските производители. Той обясни, че причините за недоволство от страна на картофопроизводителите в региона са високите цени на горивата, както и високите цени на торовете, препаратите и семената, както и на доставката на вода за поливане. По думите на Шаренкапов, картофопроизводството е скъпо и за пример той посочи, че на декар се влагат по около 800 лв. „Ние искаме поне да сме наравно с нашите събратя – европейските фермери, които ни водят”, каза още Владимир Шаренкапов. Той посочи, че в тази връзка картофопроизводителите искат нафтата им да бъде на цена от 70 евроцента, а цената на торовете да бъде наполовина, тъй като в другите европейски страни е 300 евро на тон, а в България е 600 евро. Сред другите искания са също препаратите, както и доставката на вода за поливане, да бъдат на по-ниски цени. „В момента в склада имам 1000 тона картофи, но няма как да ги продам, защото на 20 стотинки никой не иска да ми ги купи”, каза още Владимир Шаренкапов. Той обясни, че страната ни се залива от външна продукция, която е с по-лошо качество от българската, но е по-евтина. 
Даниела КРАНТЕВА


Агенция “Фокус” 
Ангел Вукодинов на среща с Мирослав Найденов: Очакваме – честен диалог и честно отношение, не само пари 
Искаме диалог. Чакаме предложения, а не – убеждения. Това заяви Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, на срещата с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По думите на Ангел Вукодинов - неглижира се един сектор на земеделието – зърнопроизводството. Дебатът не трябва да се води с цифри, които са известни. Очакваме – честен диалог и честно отношение, не само пари, подчерта Вукодинов. 
По думите му – секторът е „дръпнал” благодарение на европейските субсидии, а не – на държавна политика. 
От началото на следващата година всички земеделци ще се подпомагат от 1 януари по схемата за намален акциз. Това са уверили премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков на срещата с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов в понеделник. Това ще важи за всички земеделци, без изключение. България е първенец по увеличение на обработваемите земи, стана ясно още на срещата. Найденов подчерта, че никога не е отказал среща. Финансовата рамка, по думите му, е 782 милиона лева – европейски средства и 100 милиона лева – национални доплащания за единица площ. 
Срещата продължава един час. Присъстват освен земеделския министър, представители на ДФ „Земеделие”, а от НАЗ – председателят Ангел Вукодинов и заместникът му – Радослав Христов. Срещата е открита за медиите. 
Яна НЕЦОВА 


Агенция “Фокус” 
Над 150 трактора навлизат в Пловдив в знак на протест срещу политиката на правителството спрямо земеделците 
Над 150 трактора навлизат в Пловдив в знак на протест срещу политиката на правителството спрямо земеделците, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. И днес се предвижда машините да блокират за половин час Карловско шосе на изхода от Пловдив. Зърнопроизводителите и земеделските производители от останалите сектори ще продължат протестите до постигане на компромисен вариант, който да устройва и двете страни – и протестиращи, и правителство. Земеделците не са съгласни с предложените промени в рамката за бюджет 2021 субсидия. В обръщение, което ще бъде прочетено на днешния протест, земеделците казват, че след изборната победа на ГЕРБ добрият конструктивен диалог е бил сменен със скандално назидателен тон на министъра на финансите, който си е позволим да размахва пръст, и това негово поведение е предизвикало недоволство и напрежение в сектора и последващия го протест. Протестиращите смятат, че са били употребени предизборно. Машините ще обиколят пловдивски булеварди и ще се спрат пред зала "Строител".
Цветана ТОНЧЕВА 


Агенция “Фокус”
Около 200 машини на сливенски земеделци се събират на главния път София - Бургас 
Сливенските земеделци излизат днес на пътя в знак на протест срещу орязаните пари за сектора. Около 200 машини се събират на главния път София - Бургас, към тях се присъединява техника от Кермен, Самуилово, Мечкарево и Старо село, съобщи за радио „Фокус“ – Сливен председателят на Сдружение „Хаджи Димитър" Петър Байчев. В понеделник бе направена организацията за стачните действия, както и уточнени с органите на реда маршрутите, по които ще минават стачкуващите. В 10.00 часа от Тополчане колоната потегля към Сливен. Сборният пункт в града е на паркинга до Дамарския мост, а за 14.00 часа е насрочен митинг, на който зърнопроизводителите ще обявят мотивите за протеста. Селскостопанските машини ще пренощуват в Сливен, а на следващия ден, сряда, ще се насочат към пътен възел „Петолъчката” и се събират с протестиращите от Бургас, Карнобат, Ямбол, Стралджа, Сливен и Сунгурларе. До блокада на пътища обаче засега няма да се стига. Стачните действия ще бъдат мирни до приемането на бюджета. Основното искане на земеделците е спазване на подписаното с правителството споразумение. Байчев добави, че искат след като бъдат въведени правила те да бъдат спазени. 
Валя МАРЕВА


Агенция “Фокус” 
Министър Мирослав Найденов: Финансовата рамка е много добра за българското земеделие 
Финансовата рамка е много добра за българското земеделие. Това е изключение, каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на среща с представители на Националния стачен комитет в сектор "Земеделие", предаде репортер на Агенция “Фокус”. Мирослав Найденов заяви, че вчера е разговарял с премиера Бойко Борисов и с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Премиерът Борисов е изложил позицията на правителството. Към момента не може да бъде изпълнена на сто процента финансовата рамка. Ще се изпълни всичко, без националните доплащания. Тази година има двеста милиона лева повече за земеделие. За следващата година се предвиждат 20 милиона лева повече за национални доплащания от тази. В Министерство на земеделието се провежда среща на министър Мирослав Найденов, представители на Държавен фонд "Земеделие", председателя и заместник-председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов и Радослав Христов. На срещата присъстват представители на медиите. 
Яна НЕЦОВА 


Агенция “Фокус” 
Земеделците от Бургаско потеглят с машините към Сливен 
В 10.00 часа земеделците от Бургаско палят машините, които престояха през нощта край Карнобат, и се отправят с тях по посока Сливен. Това каза за Радио „Фокус” - Бургас председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Бургас – Николай Киров. „Ще имаме шествие с тракторите. Оправяме се към Сливен в посока „Петолъчката”. По този начин заради по-бавното предвижване на тракторите ще се създаде дискомфорт за останалите пътуващи”, каза Киров. На въпрос дали днес на „Петолъчката” ще се съберат с колегите си от Сливен, Киров каза, че това ще стане ясно следобед около 14.00 часа, но е възможно общият протест на земеделците от Бургас, Сливен и Ямбол да бъде утре. Засега те са категорични, че няма да блокират границите. Тази вечер в Арбанаси Управителният съвет на протестните действия ще вземат решение как ще продължат действията им оттук нататък. Относно надеждите, които възлагат на днешната среща с министъра на земеделието, Киров каза - "Ние мислим, че министърът на земеделието много говори и казва неверни неща и може би нищо не може да направи. По-важно е г-н Дянков и премиерът да си кажат думата”.
Катя НИКОЛОВА


Агенция “Фокус”
Зърнопроизводители от община Аврен излязоха на протест със селскостопански машини 
Зърнопроизводители от община Аврен излязоха на протест със селскостопански машини. Това заяви за Радио „Фокус”-Варна зърнопроизводителят от община Аврен Свилен Радев. Земеделската техника е разположена на разклона за село Близнаци. Придвижването на селскостопанските машини от Аврен до село Близнаци се бави заради проблеми с полицията. Свилен Радев каза още, че полицията иска събралите се протестиращи да приберат машините отново в селскостопанския двор в селото, а не да стоят на пътя. „Машините не са затворили пътя и по никакъв начин не пречат на движението по направление Варна – Бургас”, допълни Радев. Предстои шествието да тръгне със закъснение заради създадените пречки при предвижването на селскостопанските машини. Полицаите спират машините да не излизат на главния път, въпреки че машините се движат по изискванията на Закона за движение по пътищата в страната с включени светлини. До момента са се събрали около десетина зърнопроизводители. Има плакати с обръщение към премиера - „Защо излъгахте народа предизборно, че земеделието ще бъде приоритет за ГЕРБ”, както и с надпис: „Искаме възстановяване на акциза на горивата до края на 2011-та година”. 
Протестът ще премине във вид на шествие от селскостопански машини от местност Харамията до к.к. Камчия и обратно. Движението по пътя Варна - Бургас няма да бъде блокирано. Очаква се около 50 машини да се включат в шествието, което ще продължи през целия ден.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА


Агенция “Фокус”
Срещата на министър Мирослав Найденов ще бъде с Националния комитет за протестни действия в сектор "Земеделие" 
Националният комитет за протестни действия в сектор "Земеделие", който се състои от 10 браншови организации, ще се срещне с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. В съобщението на Националния комитет се посочва, че представителите на земеделските производители държат журналисти да присъстват на самата среща, за да чуят и предадат на обществото коректно и цялостно информацията от въпросната среща, а не да бъдат давани само изявления след нея.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073863
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031