Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2011 21:54 - Г ЕРБ отстъпи от пенсионната си реформа
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 886 Коментари: 0 Гласове:
0



  Множеството освирка депутатите от ГЕРБ и скандира: “Дянков, вън!“ Мартина Бозукова
image

 

 
image image image image image image image image image image image
 

Под натиска на синдикалния протест в сряда  ГЕРБ отново са на път да отстъпят от намеренията си за промени в пенсионната система. Само след няколкочасова демонстрация в центъра на София бе отложено гласуването за повишаване на пенсионната възраст и започна обсъждането на по-меки варианти.

Двата големи синдиката събраха хиляди свои членове на площада пред Народното събрание, които скандираха “Дянков, вън!“, “Много сме, силни сме“ и “Не искаме да работим до живот за мизерни пенсии“. Депутати от ГЕРБ приеха синдикалните лидери и след продължила около час среща президентът на КНСБ Пламен Димитров съобщи, че се отлага второто четене на бюджета на НОИ в бюджетната комисия в парламента, с което трябваше да се прокарат пенсионните промени. В четвъртък депутатите от бюджетната комисия ще продължат работа с разглеждане на държавния бюджет за 2012 г. и бюджета на НОИ.

В 18 часа се проведе нова среща между депутатите от мнозинството и синдикатите, на която дойдоха социалният министър Тотю Младнов и зам.-финансовият министър Владислав Горанов . От ГЕРБ са предложили да се вдигне пенсионната възраст само за най-масовата – трета категория труд, но не и за работещите в тежки условия от първа и втора категория труд.  Друга обсъждана идея е възрастта да се повишава по-плавно, а не с една година от януари.

За подновяването на диалога между синдикатите и управляващите беше съобщено в ранния следобед на протестния митинг пред парламента.

Силно освиркан от множеството зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов обяви, че законопроектът няма да бъде гласуван днес в комисията.

"Ако трябва цяла нощ ще заседаваме, докато се стигне до решение", каза той.

"Днес съм уплашен, но не от стачките и от това, което се случва в държавата, а от това, което става в Европа. Кризата чука на вратата, трябва да сме осторожни", заяви Николов.

 

 

Срещу какво е протестът?

 

 

Внесените в парламента от ГЕРБ предложения предвиждат от 1 януари 2012 г. увеличаване с една година на възрастта за пенсиониране за всички категории труд. За трета категория тя се повишава от 60 на 61 години за жените и от 63 на 64 години за мъжете. За тора категория се повишава от 52 на 53 години за жените и от 57 на 58 години за мъжете. За първа категория труд се повишава от 47 на 48 години за жените и от 52 на 53 години за мъжете.

 

От 2015 г. започва ново повишаване на възрастта за пенсия с по 4 месеца всяка година, така че през 2021 година възрастта за мъжете да достигне 65 години, а за жените - 63 години.

 

С две години се повишава необходимият за пенсия осигурителният стаж за полицаите и военните – от 25 на 27 години.

 

Още

 

 

 

 

“Дали ще бъдем пак на протести и стачки зависи от следващите часове“, коментира от своя страна Димитров.

 

Активистите на двата синдиката КТ “Подкрепа“ и КНСБ тръгнаха в 11.30 часа от две различни точки и се обединиха пред Народното събрание. По данни на синдикатите в протеста участват 25 000 души.

 

Сред протестиращите има представители на различни съсловия – енергетици, металурзи, от леката промишленост, учители, работещи в спешната помощ, охранителната дейност и др. Солидно представени са и работещите в държавната администрация. Символично протестът се подкрепя и от полицаи, които са на работните си места, но носят протестни лентички.

 

Шествието на КНСБ бе предвождано от чучело на Симеон Дянков с надпис: “На лъжеца не вярват дори когато казва истината“, а протестиращите скандираха: “Дянков вън“, “Много сме, силни сме“, “Не искаме да работим до живот за мизерни пенсии“.

 

Сред плакатите на протестиращите се открояват табела със снимките на депутати от ГЕРБ, озаглавена “Лицата на позора“, “Бойко, никога не е късно да постъпиш правилно“, “Който ни вземе парите за вредност и клас, пада от власт“, “Търпението свърши“. Имаше и лозунг, адресиран към председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова - “Мендооо, марш от парламенто!“

 

Заради шествията срещу пенсионните промени центърът на София часове наред беше затворен за автомобили, а превозни средства на градския транспорт бяха спирани. Сградите на Министерския съвет и президентството се охраняват от жандармерия, а около парламента се сложени ограждения.

 

Протестът пред парламента започна с едноминутно мълчание в памет на починалия преди ден по време на стачката в БДЖ железничар. Протестиращите призоваха премиера Бойко Борисов да излезе и да говори с тях. “Бойко ни заплашва с оставка. Казваме – дайте ни оставка, г-н премиер министър. Най-голямото нещастие на България се казва футболист № 1“, заяви протестиращ от трибуната. Последваха изказвания на протестиращите, от които стана ясно, че не са готови на компромис и призоваха синдикалните лидери "да не ги предават".

 

Протестиращите се заканиха, че митингът ще се повтори толкова пъти, колкото е необходимо да се накарат управляващите да си спазват обещанията. Протестът приключи около 15 часа.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4093044
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930