Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2011 20:56 - И се сипе фин прах над страната
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1462 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Фотограф: Цветелина Николаева

ЕurActiv: Българите дишат убийствено мръсен въздух 

 

Градският въздух в България е запрашен 3 пъти над пределната стойност на СЗО

Усещате, че въздухът има странен мирис. Често навън има лепкава мъгла, понякога - смог. Задушавате се или кашляте. Вероятно това ви се случва всяка зима. Така е и в началото на студения сезон сега.

Сред основните причини е по-високото ниво на фини прахови частици във въздуха над страната. Те са микроскопични и невидими за окото, но достатъчно вредни за здравето. Данните на Изпълнителната агенция по околна среда показват, че в София, Пловдив, Благоевград и Кърджали те са от 2 до 5 пъти над нормата за последните десет дни.

В пъти над нормата, но пък без рекорди

Нивото на замърсяване през последните дни не е рекордно, коментираха от агенцията. Те обясниха още, че през зимата редовно измерват по-високи концентрации на фините частици.

Въпреки това числата показват, че над Перник концентрацията е 5,86 пъти по-висока от нормалното, а в София – от 4 пъти около Павлово и Красно село до около 5 пъти на "Орлов мост" и жк Надежда (към 22 ноември - повече виж в графиката).

През зимата отоплението покачва нивата на замърсяване, напомнят от ведомството. В местата с голям автомобилен трафик явлението е постоянно и прахът се увеличава в пиковите часове. Такъв е случаят с "Орлов мост" в столицата, както и навсякъде в големите градове, където движението е натоварено.

Сред основните причини за повишението на праха във въздуха са изгарянето на твърди и течни горива за битово отопление, транспортът и индустрията в районите, където я има. Неблагоприятните метеорологични условия - липса на вятър, температурни инверсии и мъгла, също сред оказват влияние, обясняват от ведомстовото.
image


На цял екран ще видите и данните за столицата
Въздухът на съд

България отдавна е критикувана от европейските институции за замърсяването на въздуха си. Има и започнала наказателна процедура от края на 2010 г. и страната вече е пред съдебно дело в Люксембург.

Преди месец онлайн изданието 
EurActiv определи замърсяването в страната като хронично. "България едно от най-смъртоносните места за живеене в света заради лошото качество на въздуха". Данните дойдоха на фона на отбелязания, но недостатъчен напредък в подобряването на екологичния контрол и приемането на правила за опазване качеството на въздуха след присъединяването на страната към Европейския съюз.

В над 30 населени места са разработени общински програми за подобряване качеството на атмосферния въздух, както и намаляване нивото на фините прахови частици, посочиха от Изпълнителната агенция по околна среда.

Целта е преминаването към използване на по-екологосъобразни горива (природен газ) за отопление в бита, редовно почистване на уличните настилки, регулиране на автомобилния трафик и намаляване запрашването от строителни обекти.

Като основна мярка за справяне с проблема от агенцията посочват издаването на разрешителни от Министерството на околната среда и водите за работа на база на комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването. През тази процедура преминават всички дейности, източници на емисии на вредни вещества във въздуха, включително Топлоенергийните централи, металургията и химическата индустрия.
image

Децата са сред най-застрашените от увеличената концентрация на фини прахови частици във въздуха
Опасни ли са фините частици за здравето?

"Прахът е един от основните замърсители, а фините прахови частици са съвременното измерение на замърсяването на въздуха", коментира директорът на Регионална здравна инспекция - Кърджали доц. Жени Стайкова, която от години изследва влиянието на фините частици над човешкия организъм.

Прахът като цяло увеличава рисковете за редица заболявания на дихателната система, възпаления на горните дихателни пътища и алергии, а често срещани са и бронхити, пневмонии, особено при децата, възрастните хора и хронично болните, които са рисков контингент. Специалистът посочи още, че прахът достига до окончанията на белите дробове - алвеолите.

"Затова всички източници на замърсяване на средата в районите, както и съответните институции, които осъществяват контрол, трябва да поемат отговорност и да вземат спешни мерки, заради високия здравен риск за хората", коментира още Стайкова.



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. estirbg - Защо не си вдигнем главите и да видим какво става в българското небе, питам -
25.11.2011 22:35
само ние ли си самозамърсяваме въздуха или някой друг допълва отровния аерозолен коктейл? Защо се мълчи, когато питаме? Защо нищо не се публикува и нита една медия не се заема да разследва докрай въздушните престъпления? Чии са тези самолети, които инкогнито чертаят отровни траектории? Време е настойчиво да потърсим сметка на престъпното мълчание на правителството на "народа".Докога виновните ще се търсят между потърпевшите, а убийците между убитите...
цитирай
2. bgzemia - мълчи се, защото не им изнася да ни ...
26.11.2011 14:31
мълчи се,защото не им изнася да ни отговорят.Така правят със всички неудобни въпроси.Така игнорират онова,което не им харесва,един вид не признават,че съществува.Сам бойко го каза веднъж по повод на някой:"защо да отговарям на това,така го признавам" така явно някой го учи и той обяснява после публично :-)))))
Това поведение е типично в американски стил-ще мълчим,ще се усмихваме,ще се правим на народни любимци....не ви ли правят впечатление фалшивите усмивки на някой,особено на Плевнелиев.Казано му е"в ролята на народен любимец влез,другото ние ще свършим" и той се нахилен ходи. Така затвърждават илюзията,че наистина са избраници на народа.Но то си личи кои са техните избраници- тези чиято воля излъняват.Определено да тровят водата с токсични химикали до като проучват и вадят шистов газ не е волята на народа,както и отравянето на почвата с генно изродени семена, както продаването на всичко работещо и печелившо в страната и затварянето на хиляди работни места та да се скита българина немил не драг по чужбина.Сами си направете сметка чия воля изпълняват и от там кои избира управляващите. Народът или кукловод от сащ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4072893
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031