Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2011 02:31 - Икономическата криза изтощава Испания, а младите остават без бъдеще
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 2379 Коментари: 3 Гласове:
0



Синика Тарвайнен, ДПА
image

Току-що завършилата гимназия Лаура иска да си намери временна работа, преди да започне да следва в университет, но тя дори и не възнамерява да започва да търси. "Няма работа в Испания", казва с тъга 19-годишното момиче. "Единствената надежда е да имаш влиятелен роднина, а аз нямам такъв."

Лаура принадлежи към това, което става известно като "изгубеното поколение" в страната, където безработицата сред хората под 25-годишна възраст достига 45 процента. Проблемът с общото равнище на безработицата в Испания - със своите 22 процента тя е на първо място в еврозоната - доминира парламентарните избори, на които битката ще е между лидера на консервативната опозиция Мариано Рахой и Алфредо Перес Рубалкаба от управляващата социалистическа партия.

Социолозите предричат голяма изборна победа за 56-годишния Рахой, който при това положение ще бъде изправен пред огромното предизвикателство да "излекува" боледуващата икономиката.

"Съществува все по-засилващото се, ужасно чувство, че не сме конкурентноспособни и изоставаме от Европа", казва мадридски адвокат. Испанската икономика процъфтяваше цяло десетилетие, но видимият просперитет е имал глинени крака. Той до голяма степен се е основавал на спекулативния бум в строителството, което се срина под напора на световната криза, и разкри слабостите на икономиката, опираща се прекалено много на трудоемки нискотехнологични сектори.

Кризата принуди правителството на министър-председателя Хосе Луис Родригес Сапатеро да поведе ожесточена битка за съкращаване на бюджетния дефицит, възлизащ на 9,2 процента, както и за избягването на искане на финансова помощ от Европейския съюз. Политиката на строги икономии подкопа потреблението, а оттам и икономическия растеж, като икономиката е на крачка от това да се върне обратно в рецесията, от която се измъкна в началото на 2010 г.

"В тази страна цари пълна бъркотия", оплаква се Гилермо, 50-годишен учител, на когото предстои да бъде изгонен от жилището си, защото не е плащал наема си. Центърът за професионално обучение, където той работи, не му е плащал вече месеци наред, защото самият център не получава финансиране от затъналите в дългове общини, които осигуряват повечето от курсистите в него.

Цената на кризата обаче в дългосрочен план може да е най-висока за младите хора. "С две висши образования никога не съм си и представял, че мога да стигна до държавни помощи за безработица", каза Серхио, млад мъж, участващ в митинг на "Възмутените".

Това протестно движение бе създадено в средата на май от млади активисти от интернет пространството. То скоро се превърна в сила, с която всички трябва да се съобразяват, като издигна палаткови лагери, блокира градските площади по няколко седмици, и привлече десетки хиляди хора на своите митинги.

Един от всеки петима безработни младежи в Испания има висше образование. Но мнозина сред късметлиите, които все пак успяват да си намерят работа, в крайна сметка стават "mileuritas" - неологизъм в испанския език, с който са назовавани хората, които печелят по 1000 евро на месец. Подобни ниски заплати не дават възможност на младите хора да се изнесат от дома на родителите си, да създават семейства и да имат деца.

Населението на Испания, което сега е 45 милиона души, през следващото десетилетие ще намалее с половин милион, прогнозират от испанския Национален статистически институт /INE/. Това няма да се дължи само на намаляващата раждаемост, но и на емиграцията, като се очаква кризата да принуди почти 600 000 души да напуснат страната само през тази година, пише евсекидневникът "Ел Паис". В огромната си част отиващите да живеят в чужбина са имигранти, връщащи се по родните си страни, но испанците също емигрират, предимно в други европейски страни и в Латинска Америка.

Сред тях има инженери, архитекти, финансови експерти, научни работници и други специалисти, което води до "изтичане на мозъци", и което може да се превърне в константна величина, ако икономиката продължи да стагнира, казват експерти.

"В нашия офис постоянно приемаме отчаяни бизнесмени, които са принудени да обявят фалит или да уволнят по-голямата част от служителите си", казва Хосе Луис, финансов консултант от Мадрид. Човешките драми, до които се стига при такива ситуации, могат да се видят из цялата страна, където стотици хиляди хора са загубили или са заплашвани от това да загубят домовете си заради неизплатени ипотечни заеми.

Все по-дълги стават опашките пред безплатните кухни на католическата организация "Каритас", която през 2010 г. е получила повече от 6 милиона молби за всякакъв вид помощ. С оглед на това, че централното и местните правителства намаляват разходите в социалната сфера, държавните болници правят съкращения в броя на леглата, както и в спешната помощ. В училищата има по-малко учители, за университетите има по-малко пари, а културните мероприятия замират поради липса на финансиране.

Кризата направи пропастта между богати и бедни още по-дълбока, като според статистическата служба Евростат в Испания се наблюдава едно от най-високите нива на социално неравенство в ЕС.

Правителството се опита да се справи с вътрешните причини за кризата чрез либерални реформи, правейки пазара на труда по-гъвкав, увеличавайки пенсионната възраст и преструктурирайки проблемните банки.

Все пак Испания и целият западен свят трябва да се вгледат по-задълбочено в причините за кризата, казват "Възмутените", които искат да прочистят политиката от корупцията, от политиците кариеристи и от влиянието на финансовите пазари.

"Движението е право", казва Гилермо. "Но политиците няма да се съгласят да извършат реформи, които биха им намалили привилегиите".

По БТА




Гласувай:
0



1. reader - Опасения, че Испания е в по-тревожно положение от Италия
20.11.2011 02:33
Испания излезе отново на първата бойна линия в дневния ред на европейските пазари, след като доходността по държавните й облигации се повиши, а страната се подготвя за ново правителство, съобщава в четвъртък CNBC, цитирана от Инвестор.бг.

“В доста отношения тя тревожи много повече от Италия“, твърди Мегън Грийн, старши анализатор в анализаторския институт "Рубини Глобъл Икономикс" (Roubini Global Economics).

Четвъртата по големина икономика в еврозоната оставаше на заден план, докато Италия и Гърция окупираха заглавията в медиите. Сега опасенията са за банковия сектор в страната, държавния дълг, високата безработица и стагниращия брутен вътрешен продукт, както и за социалните вълнения, които могат да последват.

Дясно центристката Народна партия, водена от Мариано Рахой, се очаква да спечели мнозинство на изборите през следващата седмица, побеждавайки сегашните управляващи от Испанска социалистическа работническа партия.

Перспективата за правителство с ясен мандат за провеждане на реформи би трябвало на теория да убеди пазарите, но доходността по 10-годишните испански държавни облигации достигна в четвъртък рекордните 6.98%.

Опасенията, че испанският бюджетен дефицит ще бъде по-висок от заложените от правителството 6% от БВП през тази година, са многократно повтаряни, макар че през 2010 г. той бе 9.2%.

"Най-вероятно Народната партия ще поеме контрола и ще заяви: "О, Боже, видяхме сметките и нещата са много по-зле, отколкото мислехме“, смята Алистър Нютън, старши политически анализатор в "Номура" (Nomura). "Налице е висока степен на несигурност за това колко зле могат да се окажат нещата", добави той.

По-нататъшното намаляване на бюджетния дефицит ще бъде продължителна и неумолима задача за Испания и испанския народ, които вече пострадаха от спада в цените на недвижимите имоти и безработицата сред младежите, близка до 50%.
цитирай
2. apostapostoloff - Най- лошото е това, че
20.11.2011 03:50
испанците, които имат работа, не получават заплати. Как така ли? Пресметнете сами:

Средната работна заплата в Испания е около 1000 евро. От тях испанецът трябва да плати 43 % социални осигуровки (4 на брой). Остават му 570 евро.

Да, ама испанецът трябва да плати и данък общ доход. Най- ниската ставка е 20 %. Заминаха още 200 евро, на нашия нещастен испанец му остават 370 евро.

Да, ама в Испаня хората нямат жилища като у нас и трябва да плащат наеми. Наемът за една гарсониера в Барселона възлиза на... 550 евро. Нали ви казах, че испанците, които работят, не получават заплати?...
цитирай
3. анонимен - Испания е само частичка от големия пъзел.
20.11.2011 09:30
http://www.youtube.com/watch?v=uJK1Hu8eAEA&feature=mfu_in_order&list=UL
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4087130
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930