Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2011 05:19 - Съвсем го удариха през просото: депутати от ГЕРБ обикалят в ОИК
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1021 Коментари: 0 Гласове:
1



 Управляващите не приемат обвиненията в манипулации ЦИК не знае какво правят там, ОИК твърдят, че двамата помагали и "създавали ред"  София Велкова

Невероятен хаос, напрежение и съмнения за манипулации съпровождаха обработката на изборните книжа в нощта след вота, като особено нажежена бе ситуацията в столичната Общинска избирателна комисия (ОИК). Там на ключови позиции сред компютрите обикаляха депутатите от ГЕРБ Станислав Иванов и Иван Божилов, като присъствието на единия от тях бе документирано във видеоклип на агенция БГНЕС.

Това бе една от причините лидерът на РЗС Яне Янев да предизвика скандал, като дойде пред ОИК, помещаваща се в зала "Универсиада" и поиска да влезе вътре.

Органите на реда му отказаха този достъп с мотива, че няма право да се меси в изборния процес. Янев назова имената на двама депутати от ГЕРБ, които са били в комисията.

"Ние имаме информация, че цяла нощ колеги народни представители от ГЕРБ са вътре в залата при проеброителите. Абсолютно недопустимо е съгласно изборното законодателство народни представители и то на управляващата партия, двама колеги от 25-ти МИР стоят на главите на програмистите. Ще ви кажа две имена - Станислав Стоянов Иванов и Иван Йорданов Божилов", коментира Янев.

От пресцентъра на партия ГЕРБ съобщиха, че Иванов и Божилов наистина са били на място в ОИК, но не в качеството си на народни представители, а като районни координатори на ГЕРБ.

"Именно като такива Иванов и Божилов бяха допуснати в ОИК, представяйки пълномощни, които им делегират правото да представляват ГЕРБ в изборния ден в ОИК и СИК на територията на Столична община", допълват от пресцентъра на партията.

Не е ясно обаче, дори и като районни координатори с какво право двамата пребивават в залата, след като според Изборния кодекс подобни правомощия имат само застъпниците и наблюдателите.

В съобщението се казва, че двамата депутати имали пълномощни да представляват ГЕРБ в изборния ден, който обаче приключи още в неделя. Видеозаписът на БГНЕС обаче е от понеделник.

ГЕРБ не приемат обвиненията в манипулация

Въпреки това в съобщението се подчертава, че "категорично не приемаме обвиненията, че ГЕРБ е манипулирал преброяването. Напротив - още с откриването на изборния ден, представителите на останалите извън ГЕРБ партии в СИК, по всякакъв начин се опитаха да бойкотират изборния процес – не се явиха в изборните секции, което наложи стартът на изборния ден да започне с 30 минути закъснение".

"В късните часове на нощта, когато вече имаше яснота за резултатите, членовете на СИК от квотите на другите политически партии, напуснаха помещението на ОИК, оставяйки чувалите с бюлетините без надзор", се казва още в съобщението.

В информацията се подчертава и, че "разбират напрежението у членовете на СИК, както и преумората". "Разбираме и, че опонентите ни не могат да преживеят изборната загуба", обобщават от управляващата партия.

ГЕРБ посочиха още, че е недопустимо един административно-технически процес по организация на приемането на протоколите и бюлетините от приключилите избори, да бъде политизиран.

Двамата били полезни на ОИК, създавали ред
В същото време секретарят на Общинската избирателна комисия Диана Тонева похвали депутатите на ГЕРБ за това, че са помагали в работата: "В интерес на истината те бяха доста полезни чисто организационно. Създаваше се някакъв ред", каза Тонева.

Тя допълни, че не е видяла депутати от други политически сили в ОИК-София.

Говорителката на ЦИК: Депутатите не би трябвало да присъстват в ОИК

Помолена да разясни дали според Централната избирателна комисия (ЦИК) е законно присъствието на двамата депутати по време на обработването на резултатите в ОИК, говорителят на ЦИК Ралица Негенцова каза, че не може да обясни присъствието на двамата депутати в ОИК.

"Според мен те не биха могли да присъстват там. Не знам какво ще правят там", каза Негенцова и допълни, че в комисията не разполагат с такива данни.

"Не мога да коментирам нещо, на което не съм присъствала и не сме събрали доказателства. Не мога да кажа дали са присъствали, какво е било и как е било", заяви Негенцова пред Дарик радио.

По-рано лидерът на РЗС Яне Янев заяви, че разполагат с данни за "груби фалшификации, предварително написани протоколи, обявени данни пред ЦИК, които изобщо не съответстват на протоколите и извадката, която ние направихме на 20% от секционните избирателни комисии в София и това, което е дадено като официални данни, се разминава драстично". По думите му разминаванията варират между 50 и 70 процента.

Лидерът на РЗС каза, че ще искат касиране на изборите заради груби нарушения. Той твърди, че в последния момент късно снощи са сменени цели чували с бюлетини в полза на ГЕРБ. Той обясни, че е манипулиран и софтуерът, който обработва данните.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4074675
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031