Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2011 04:51 - Събитията покрай Катуница и в София, през погледа на бг.мама
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1330 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

"Цитирам написано от една майка, била с детето си вчера на протеста в една от групите във Фейсбук! Помолих жената да се свърже с телевизия и да разкаже какво е видяла там! Дано го направи! Не съм чела 50 страници, ако е копнато се извинявам! 

Янка Ранделова Аз съм точно един от родителите, които снощи подкрепиха децата си с лично участие на площада, по улиците до полицейския капан в тунела. И понеже вярвам само на очите си,а не на манипулациите на полицията и медиите, мога да ви кажа от първо лице - никой от участниците не е търсил физическа саморазправа, каква пролята кръв?!! Нямаше пияни и дрогирани хулигани, ултраси и психопати, а предимно млади хора с национални знамена,пеещи химна. През целия път по главната никой не е пострадал, нито витрините наоколо, нито някой от полицаите от кордоните по целия път. Полицията, предварително подготвена по сценарий, насочи шествието в тунела и го загради от всички страни с коли и 4 автобуса СПООР-аджии с щитове и палки, като цялото улично осветление беше предварително изключено. И тогава по радиостанциите на шефовете им се дадоха команди от някои,стоящи някъде, в някакви кабинети - ВСИЧКО ДА СЕ РАЗЧИСТИ /чух го с ушите си/! Ченгетата започнаха да млатят с палки когото докопат, да събарят на земята и ритат децата без никакъв повод. С бой избутваха по 5-6 деца в тъмните странични улички и ги набутваха в микробуси. Крещяха на момчетата,че имали оръжие и това че не намираха такова не отменя факта,че щом полицая казва,че имаш оръжие - значи имаш! Но бой имаше само за младежите,въпреки че те не смееха да дразнят ченгетата. Всички като нас - по-възрастни и наглед улегнали хора,те не закачаха. Даже се правеха,че не ни виждат когато не изпълнявахме нарежданията им. Ние открито ги предизвиквахме крещейки "Защо биете децата?","Как не ви е срам!","Цар Киро ли ви купи бензин за колите",наричахме ги продажници и еничари...и нищо - не ни закачаха. Открито ги карахме да арестуват нас,за да видим как ще ни изкарат лумпени и хулигани. Нищо!! Нарежданията им бяха много точни - протеста трябва да бъде изкаран като проява на лумпенизирани футболни ултраси и хулигани,които са хвърляли камъни и полицията геройски е спасила мирното население от насилие. Не трябва да се създава впечатление,че това е протест на хора от всякакви възрасти срещу един от най-големите социални проблеми в държавата-циганите,генериращи 80% от престъпността в страната и тероризиращи българите от градове и села.Защото въпроса може да стане политически, а избори наближават....Края оставям на вас!

Днес говорих с още едни възпитани, нормални хора, които са били с децата си на протеста, жандармерията съвсем целенасочето е почнала и пред тях да бие невинни деца, които са пеели химна и нито са хвърляли камъни, нито са чупели!"

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=612932.1920



Гласувай:
0



1. reader - ХРИСТО МОНОВ, ПСИХОЛОГ
29.09.2011 05:16
Жалко е, че в протестите след случилото се в Катуница масово вземат участие деца. Те дори нямат 18 години. За пореден път инициативата тръгна от Facebook. Според мен обаче социалната мрежа не е мястото, където можеш да откриеш някаква кауза. Това е най-аморфното пространство по отношение на идеология и ценности. Там можеш да се представиш за когото си пожелаеш. Отново обаче се плъзгаме по повърхността, защото не сме способни да видим дълбоките причини, довели до случващото се през последните дни. Деца използват едно трагично, травмиращо нацията събитие, за да изразят себе си. Защото по този начин те правят точно това - искат да покажат какви са.
От много време насам с мои колеги се опитваме да кажем на обществото, че на социалната сцена има съвсем ново поколение. Става въпрос за родените след 1985 година. Тези деца израснаха по-скоро във виртуална среда, отколкото в реалния живот. Времето им минава пред компютрите и телевизорите. От там почерпиха ценностната си система и поведенческите образци в различни ситуации. Само че нямат опита на живото общуване. И от тук и агресията за тях е средство за постигане на целите. Този процес е отдавна. Само че ние, възрастните, не правим нищо, за да променим общуването с децата си. Така не им помагаме и процесите могат да ги направят безсилни да се справят със ситуациите около себе си. Агресията е точно признак на безсилие, белег за незрелостта на собствената ти личност. Има начини обаче тази незрялост да бъде компенсирана. Според мен това може да стане най-вече в училище, защото голяма част от българските семейства са загубили способността си да въздействат върху своите деца. Това показва, че реално те не функционират като семейства. Причината е, че моделът на формиране на новото поколение е друг. Затова не виждам друг фактор освен училището. То не е място само за придобиване на образователна подготовка, а на цялостно личностно развитие. Виждате обаче, че много бавно се случват промените в тази среда.
цитирай
2. reader - Не бива да си заравяме отново гла...
29.09.2011 05:17
Не бива да си заравяме отново главите в пясъка и да твърдим, че конфликтът в Катуница не етнически, а криминален. Мога да дам няколко примера само за последните два месеца - убийството в София на Ботевградско шосе беше извършено от дете, в Шумен също. Само че тези случаи не предизвикаха протести във Facebook. Тогава никой не се организира.
Другият голям проблем е, че у нас много хора се маргинализираха. Не говоря само за циганския етнос, който по принцип отстоява идентичността си, като не се вписва в ценностната система и правилата на страните, в които живее. Видяхте и какво стана вчера в парламента. Засега етническият мир в страната се запазва, но трябва много да се внимава в тази посока. Винаги сме били толерантни към другите етноси. Само че ситуацията сега е по-различна, отколкото преди 40 години, например. От години чужди експерти по интеграцията ни казват, че в България ромите са може би около 1 милион. Затова драмата е най-вече икономическа. Знаете, че тези хора нямат никаква квалификация и съвсем естествено отпадат от пазара на труда. Системата за социално подпомагане не може да издържи. Няма как на всеки работещ в страната да се пада по един ром и един пенсионер. Затова проблемът става икономически и това го прави още по-трудно разрешим.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4085703
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930