Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2011 09:14 - Калин Георгиев: Кирил Рашков е арестува
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 744 Коментари: 2 Гласове:
1



Кирил Рашков е бил задържан снощи в Пловдив по обвинение в закана за убийство. Случая е в Пловдивската районна прокуратура и вече са били разпитани няколко свидетели. Заплахата е отправена към жител на Катуница, каза главният секретар на МВР Калин Георгиев пред Нова ТВ. Ако бъде признат за виновен, Рашков може да бъде осъден до шест години затвор.

Рашков е там, където отдавна трябваше да бъде, подчерта Калин Георгиев и призна, че сега очаква повече съдействие от страна на гражданите.

Рашков и семейството му 20 години са правили безнаказано каквото си искат, заяви главният секретар на МВР. Той припомни, че срещу Рашков има три заведени жалби от миналата година. По едната е получил присъда, по другата е задържан, а по предишна е предупреден от полицията.

168 са общо арестуваните. По-голямата част от тях са задържани за притежание на бомбички, ножове и други опасни предмети.
Организирани шестия е имало в 14 града на страната, а най-масови са били протестите в Пловдив. Там е и най-големият брой задържани. Във Варна сред арестуваните има и 10 непълнолетни.

Жителите на Катуница продължават да живеят с болката от загубата на двата млади живота. И макар премиерът Бойко Борисов да обеща, че най-късно днес ще има обвинение срещу Кирил Рашков, жителите на селото не очакват да има справедливост.

В Катуница нощта премина в бдение и съпричастност към почернените семейства. Стотици жители на селото се събраха и със свещи се отправиха към храма "Св.Никола", където отец Иван отслужи заупокойна молитва в памет за починалите момчета.

От там хората преминаха по улиците на селото и направиха бдение пред къщите на починалите. Въпреки спокойната атмосфера жителите продължават да бъдат силно емоционално ангажирани със случилото се. Те не са оптимисти за очакваните днес обвинения срещу цар Киро.

Трябва да го осъдят. Трябва най-тежкото наказание, каза един от жителите на селото.
 

   



Гласувай:
1



1. reader - Социалният мир се провокира с политическа цел
28.09.2011 09:19

Чрез случилото се в пловдивското село Катуница социалният мир се провокира с политическа цел, коментира във вторник социологът Антоний Гълъбов. Според политолога Огнян Минчев Катуница е "една трагедия, използвана за масирана манипулация с цел да се затруднят действията на институциите и да се извлекат предизборни дивиденти".

"Никой не може да ме убеди, че всички изведнъж са се събудили и са разбрали кой е Кирил Рашков. Това е демонстративна наглост", допълни Гълъбов по повод реакцията на институциите покрай тежките размирици в селото през почивните дни, които продължиха с протести и шествия в различни градове.

Антони Гълъбов припомни,че в България има множество населени места, където тлеят етнически конфликти, подобни на тези в Катуница и които са податливи на бързо разпалване. Социологът допълни, че често подобни ситуации се използват за политически цели и това обикновено се случват точно преди избори.

Гълъбов припомни, че групичките от хора, участвали в палежите на къщите на Рашков (Цар Киро), са същите, които имаха основна роля при компрометирането на студентските протести.

"Те са същите, които използват всеки футболен мач за повод за сбиване. В развитите държави тези хора се държат под постоянно наблюдение. Изпускането на тези хора винаги носи риск за здравето и живота на останалите", каза социологът.

Огнян Минчев също заяви, че случаят "Катуница" не бива да се обявява за изцяло криминален, каквито опити се правят от изпълнителната власт.

"Ако говорим за конфликт между обезправени хора и самозабравила се местна мутра, то такива има на много места в страната. Едва ли е останало малко населено място, в което да няма обран старец или изнасилена старица", описа ситуацията Минчев. Според него единственият начин за решаване на тези конфликти е през цялостно решаване на социалните проблеми в България.
цитирай
2. анонимен - Interesting, thanks
01.10.2011 05:15
Excellent data. Lucky me I reach on your internet site by accident, I bookmarked it.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4093404
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930