Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2011 14:07 - За едно убийство в центъра на София
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 3347 Коментари: 5 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Росен Босев 
image В неделя един колега ми писа, че е чул за някакво младо момиче, което е намерено мъртво до конната база на "Егида". Обадих се в СДВР, откъдето потвърдиха. Чакаха аутопсията. "Това е убийство като всяко друго, защо да се занимаваме. Нима пишем за всяко убийство, което става", казаха някои от колегите ми. Убийството беше смразяващо, най-малкото поради няколко причини:

-беше станало в центъра на София - в парка, който през последните години имахме за сигурно място;
-беше убито младо момиче;
-полицията, която иначе ни показва шумно работата си не беше съобщила до втори ден за случая;

Късният следобед излезе аутопсията и стана ясно, че момичето е било удушено и изнасилено. Отидох в Борисовата градина, за да видя мястото. Бях сигурен, че експертите, които са правили огледа са зарязали ръкавиците си там - правят го всеки път.

На игрищата на "Спортна софия" имаше полицейски патрул - в бялата астра имаше един полицай. Приближих се и тогава видях, че паркингът на игрищата беше пълно с охрана. Бяха паркирани няколко коли на НСО, а сред тях и познатият черен джип, с който се вози премиерът.

Беше пет часа и нещо, работен ден. Премиерът риташе футбол. Попитах полицая дали знае къде е мястото, дали знае нещо повече. Нещо ме накара да си помисля, че щом са го пратили тук може би е бил информиран, за това което е станало. Полицаят започна отдалече: "Не знам нищо, ама ти бегай от тука, че има министерско събитие." Пробвах с втори въпрос, но той беше непреклонен:  "Бегай, бегай, бегай." Този полицай беше от СДВР - същата служба, която разследва случая, но от друга дирекция. По данни на хората, които познават убитото момиче, извършители на деянието вероятно са група от агресивни младежи, която се подвизава често в парка. Елементарен служебен рефлекс е след като си бил разпределен там да знаеш нещо за случая и да го имаш предвид. 

След още едно кръгче открих местопрестъплението. В тази част на парка, това е най-дивото място - тясна алея, в която се влиза точно срещу БНР, само на няколкостотин метра от Софийска районна прокуратура, точно зад сградата на един трафопост.  Вдясно, на няколко метра от охраната на конната база на Егида, има дупка в храстите. Там между боклуците имаше изхвърлни няколко чифта латексови ръкавици и сини калцуни - каквито използват при огледите на местопроизшествие.

На следващия ден медиите пишеха вече за случката. Някои от тях, които познаваме с безграничната любов към вътрешния министър, използваха един долен трик - през неверни твърдения (съдейки по стотиците опровержения на приятелите на убитото момиче във
 Facebook) се опитаха да маргинализират жертвата, за да омаловажат случката. В смисъл - написаха, че е била клошарка, каквато тя не е.

Не ме разбирайте погрешно. Убийство, може да се случи навсякъде и по всяко време. Изнасилванията също - стават около осем на месец в София. Въпреки, че България е сред държавите с най-много полицаи на глава от населението, полицията не може да е въздесъща и да е навсякъде, за да предотвратява всички инциденти. Няма спор, че и МВР има нужда от време, за да работи по случая. Съдейки по някои от постовете във Facebook обаче, разследващите все още не са взели показания от хора, които са били с момичето в часовете преди инцидента. Въпреки това е рано да правим крайни изводи за работата на полицаите.

Тъпото от цялата случка е, че момичето е било удушено, когато в парка е имало хиляди хора - след фестивала "Sofia Rocks" и преди "Mellow fest." Няма причина, това което се е случило на момичето да не се беше случило и на други, които са били там по това време. Нямя защо те да се чувстват защитени.

Престъпленията се случват там, където престъпниците се чувстват сигурно. В кварталите, където полицията е слаба има повече престъпност. Работа на полицията е да създава среда на сигурност и да създава превенция. Тя има ограничен ресурс и затова трябва да провежда политики. Например - когато има концерти до късно в парка и лятото, когато в него е пълно с хора може би е добре да има повече полиция в близост до опасните участъци. 

Полицията беше на линия, за да пази "министерското спортно събитие", което предвид кой е бил там също е приоритет, спор няма. Премиерът има нужда от охрана и я получава от НСО.

Друг е въпросът, че най-светлото място в парка е "Спортна София" и защо поне по основните алеи няма работещо осветление. 

Иначе в понеделник следобед, ръкавиците си лежаха между храстите, а около тях беше тихо. На няколкостотин метра, районните прокурори вече се приготвяха да се прибират. В другия край на градината още течеше "министерското събитие". Точно срещу игрищата, група младежи почти допиваха една бутилка водка и се биеха, наужким. Пресцентърът на МВР още мълчеше по случая, а името на момичето стана ясно. Казвало се е Яна. Било е на 28 години и е работело в мол.



Гласувай:
6



1. reader - - no comment
13.07.2011 14:12
Гадното в случая е ,че сигурно не става въпрос за "покриване на случая отгоре" а просто редовите служители така си вършат работата.Без бързане ,замазване на доказателства за да си спестят усилието да мислят и ... ръкавиците в храстите,защото кой го интересува ?Кочина с код жълто.

Яна беше нормално усмихнато момиче, което е пило бира в петък вечер, както направиха още хиляди. Прогнилите ни медии обаче смятат това за достатъчно, че да изкарат Яна най-долната отрепка. Надявам се тези "журналисти" да получат наказание.
не знам кои сте вие, които смятате Борисовата или който и да е "парк" в София за сигурно място. там (в Борисовата) има 3 лампи на кръст и бият хора през седмица. Всички "паркове" са мръсни, занемарени, неохранявани - от-вра-ти-тел-ни!

за жертвата. не случайно се казва "жертва". убит е човек!
_____Ужасна история...

Повече от страховита.

И то не само заради самото убийство - просто утре може някой от нас да е на мястото на Яна, да отиде да пие бира в парка и да бъде убит на връщане. И ще бъде изкаран алкохолик, клошар, наркоман и на хората просто няма да им пука, убийството ще остане неразкрито всичко ще си е по старо му.

Щом държавата не изпълнява основната си функция да защитава хората, и не само това но прави всичко възможно да им очерни памета, то какво правим ние в тази държава?

Просто не си струва ако ме питате мен.

Мъчно ми е за момичето, съболезнования на близките.
Отвратителна случка, която за пореден път доказва колко е зле ситуацията ни. Искам да изразя съболезнования към семейството и приятелите на момичето! Искам също да помоля "органите" да направят нещо, защото на всички ни писна да живеем като граждани на страна от Третия свят, умираме по улиците, по парковете, в басейните, в автобусите, във влаковете... незнам какво да кажа повече! Май изхода ще си остане Терминал 1 и 2 .
цитирай
2. reader - no comment
13.07.2011 14:16
Парк е. Парк на ужасите.

В борисовата градина още преди десети години в училище бяхме особено предпазливи като минаваме вечерно време с приятели. Носеха се слухове за скинари които те пребиват и обират, за хлапета в 8ми клас това си беше сериозна опасност.

Един познат го сполетя точно това посред бял ден, зад беседката близо до спирката, след един спортен маратон. Пет минути преди това бяхме седяли на беседката да пием бира.

Чувам скинари продължавата да бият и да обират, десет години по късно в същият този парк, вече има и убийство - за каква сигурност изобщо говорим като борисовата градина е като Парк на ужасите?

И между другото може да се каже директно - МВР е виновно.
След като не може да гаранитра сигурноста на гражданите в парк насред столицата, това не са полицай а тъпанари .

Аз съм чувал за няколко убийства в Борисовата градина, а не съм точно любител на криминалната хроника.

Ужасна история! Не че не ми е ясно каква е държавата, но когато прочета за конкретен случай на такава безочлива безчовечност, съвсем ми опротивява. Как е възможно овластените така да не си вършат работата?! И как е възможно да са толкова далече от живота?! От нормалния живот...
цитирай
3. анонимен - Всички селяни под ножа!
14.07.2011 13:46
Яна Кръстева пристигнала в София от родното си козлудуйско село Хърлец преди около 5 години. Работела като продавчка в мол. Нейни познати споделиха, че в момента родителите й са пенсионери, а също така имала по-малък брат и по-голяма сестра.
цитирай
4. injir - Nyama koi da te zashtiti...
14.07.2011 14:18
Nyama koi da te zashtiti...
цитирай
5. reader - Близки и приятели казаха последно „сбогом” на Яна - младата жена, която беше зверски убита в Борисовата градина преди седмица. Погребението се състоя в родното
17.07.2011 18:40

Близките все още не могат да осъзнаят какво точно се е случило. 28-годината жена си е идвала у дома за последно през март, след това започнала работа в голям столичен магазин. В деня на убийството разговаряла с майка си, но освен проблема с откраднатите лични документи, нищо друго не я е притеснявало.

Дори напротив. „Три дена преди това издържа изпита с петица по литература за влизане в Софийския университет и звучеше перфектно”, разказва баща й Явор.

В Борисовата градина Яна е щяла да почерпи за успеха и най-вероятно го е направила. Но след полунощ следите й се губят.

За погребението дойдоха приятелите на Яна от София, повечето от тях предпочетоха да запазят мълчание. „Само можем да кажем, че беше много добър човек, винаги усмихната, съжалявам много и се надяваме, който трябва, да си свърши работата и да се намери виновникът”, казва Светослав.

„Да спасим децата си от убиеца на Яна” - така е озаглавена инициативата във „Фейсбук”, която подкрепят над 10 000 души.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4094832
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930