Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2011 22:17 - Сватбата на Кейт и Уилям
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 4023 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Принц Уилям и Кейт Мидълтън бяха обявени за съпруг и съпруга на тържествена церемония в Уестминстърското абатство в Лондон. Около 1900 гости станаха свидетели на размяната на техните венчални клетви. Те напуснаха абатството като дук и дукеса на Кеймбридж и бяха приветствани от хиляди хора по улиците на британската столица, докато с карета се придвижиха до Бъкингамския дворец. В двореца кралицата на Великобритания Елизабет II дава прием за 650 души. Младоженците преминаха по улиците на британската столица в открита карета от 1902 година, която е използвана и от принц Чарлз и принцеса Даяна по време на тяхната сватба през 1981 година. Кейт Мидълтън блестеше в рокля в слонова кост на Сара Бъртън от модната къща на Алекзандър Макуин. Тя успя до последно да скрие името на дизайнера на роклята. Принц Уилям избра да носи военна униформа.

Кралската сватба на десетилетието (ОБЗОР)
Принц Уилям и Кейт Мидълтън бяха обявени за съпруг и съпруга на тържествена церемония в Уестминстърското абатство в Лондон. Около 1900 гости станаха свидетели на размяната на техните венчални клетви. Те напуснаха абатството като дук и дукеса на Кеймбридж и бяха приветствани от хиляди хора по улиците на британската столица, докато с карета се придвижиха до Бъкингамския дворец.
В двореца кралицата на Великобритания Елизабет II дава прием за 650 души.
Младоженците преминаха по улиците на британската столица в открита карета от 1902 година, която е използвана и от принц Чарлз и принцеса Даяна по време на тяхната сватба през 1981 година.
Кейт Мидълтън блестеше в рокля в слонова кост на Сара Бъртън от модната къща на Алекзандър Макуин. Тя успя до последно да скрие името на дизайнера на роклята. Принц Уилям избра да носи военна униформа.
Църковната церемония премина гладко, но внукът на кралицата срещна известни затруднения да сложи венчалния пръстен на своята избраница. Пръстенът е направен от уелско злато и е даден на принц Уилям от кралица Елизабет.
Сред гостите в Уестминстърското абатство имаше много известни лица, сред които певецът сър Елтън Джон и неговият партньор Дейвид Фърниш, бившият треньор на националния отбор по ръгби на Англия сър Клив Удорд, футболистът Дейвид Бекъм и съпругата му Виктория.
Сред присъстващите бяха и актьорът Роуан Аткинсън, близък приятел на принц Чарлз, приятелката на принц Хари Челси Дейви и филмовият режисьор Гай Ричи.
Сред поканените политици се открояваха британският премиер Дейвид Камерън, австралийският премиер Джулия Гилард, бившият британски премиер сър Джон Мейджър и вътрешния министър Тереза Мей.
Около 300 близки приятели и роднини ще останат в Бъкингамския дворец за официалната вечеря. Кралица Елизабет и съпругът й дукът на Единбург няма да присъстват. Те ще отпътуват за провинцията и ще пропуснат речта на кума - принц Хари, както и посланието към булката на нейния баща Майкъл Мидълтън.
По време на церемонията се усещаше и липсата на майката на Уилям – принцеса Даяна, която загина при автомобилна катастрофа.
От момента на обявяване на годежа на принц Уилям и Кейт Мидълтън призракът на Лейди Ди присъства в Уиндзор, напомняйки за думите на Даяна: „Мъчно ми е за жените, които се женят в това семейство”. Доказателствата за сходствата са многобройни. Като пръстена на ръката на Кейт или сватбеното шествие след излизане от Уестминстърското абатство.
Самият Уилям наскоро призна, че нощният му кошмар е кола, следвана от фотографи, която катастрофира. Но в нея не е майка му Даяна, а Кейт. „Събуждам се разтреперан,” споделя Уилям. Това е мястото, на което се пресичат съдбите на Кейт и Даяна, коментира днес италианското издание „Кориере дела сера”.


Екзалтиран от британската кралска сватба църковен служител се превъртя на ръце на червената пътека в Уестминстър
Екзалтиран църковен служител в Уестминстърското абатство се превъртя два пъти на ръце на червената църковна пътека след британската сватба на принц Уилям и Кейт Мидълтън, предава АФП. Неназованият църковен служител, който помага при провеждането на църковните служби, не е знаел, че изразяването на радостта му ще бъде заснето от телевизионни камери. Кадрите показват дългата му черна дреха се развява, а краката му се вдигат във въздуха, докато той се превърта с голяма усмивка на ръце.
"Това е израз на чист изблик на чувства", заяви говорител на абатството по повод материала.
"Някои хора имат различни начини да изразяват чувствата си и това е бил неговия начин да изрази радост, че всичко е протекло добре в този ден", добави говорителят.
Кадрите вече бяха показани по британската телевизия и вече се разпространяват в интернет.


"Вашингтон Пост": Британската кралска сватба осветли унилата Великобритания
На фона на шумни овации британският принц Уилям целуна булката си Катрин Мидълтън не само един път, а два пъти на балкона на Бъкингамския дворец след величествена церемония в Уестминстърското абатство, пише „Вашингтон Пост”. Церемонията беше наблюдавана чрез сателит на шест континента. В часовете преди началото й в 11 часа британците пееха по улиците и препълниха обществените пространства.
Извънредното вълнение на тълпата започна, когато принц Уилям и принц Хари пристигнаха в Уестминстърското абатство, като Уилям беше облечен в алена униформа на ирландската гвардия.
Свидетели коментират случилото се като хубава промяна на фона на влошилата се икономика на страната.
„Това са тъмни, депресиращи времена във Великобритания и ние приветстваме това. Те са нормална двойка, която ходи в нормални магазини и мисля, че хората застават зад това”, коментира 29-годишният Ашли Холбоун, дошъл в Лондон от Брайтън.


Принц Уилям разходи с кола Кейт Мидълтън след сватбата
Британският принц Уилям и Кейт Мидълтън, които встъпиха в брак днес, зарадваха и изненадаха почитателите на кралската сватба, появявяйки се с шофирана от Уилям кола, предаде АФП.
За всеобща изненада принцът излезе с кола от портите на Бъкингамския дворец. Двойката помаха на изненаданите тълпи, докато Уилям караше бавно към намиращата се в близост Кларънс Хаус, официалнатата резиденция на британския принц Чарлз.
Спортният автомобил Астон Мартин беше украсен с балони и на него имаше табелка "Току-що оженени".
Кейт все още носеше своята сватбена рокля, а Уилям беше сменил униформата си с по-малко официален черен костюм.
"Беше идея на принц Уилям да закара своята булка на първото им пътешествие като брачна двойка от официалното място до фамилния си дом", заяви говорител на кралската администрация.


Над 40 ареста са извършени по време на британската кралска сватба
Британската полиция е извършила над 40 ареста в рамките на мащабна операция, за да се предотвратят евентуални инциденти по време на кралската сватба, предаде АФП.
Арестувани са общо 43 души. В операцията са били задействани над 5000 полицейски служители.
Няколкостотин хиляди души излязоха по улиците на Лондон, за да гледат сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън.
От полицията съобщават, че е имало два протеста срещу сватбата в центъра на столицата.


Поддръжници на Даяна в Париж почетоха паметта й в деня на британската кралска сватба
Докато милиони души по света наблюдаваха сватбата на британския принц Уилям и Кейт Мидълтън, група поддръжници на майка му принцеса Даяна почетоха паметта й в Париж, предава АФП. Още преди началото на сватбата някой беше поставил розова роза пред статуята "Пламъкът на свободата" до тунела Понт де л"Алма в Париж, където Даяна загива в автомобилна катастрофа през август 1997 година. Мястото се превърна в неофициално място за почитане на паметта й.
„Скъпа Даяна, мисля за теб в този специален ден”, гласи ръчно написана бележка, оставена на мястото. Близо до нея има оставена поема, подписана с единственото име Линда.
Принц Уилям, който се ожени за Кейт в Уестминстърското абатство днес, беше само на 15 години, когато майка му загина при инцидента в Париж.


Принц Уилям и Кейт Мидълтън се появиха на балкона на Бъкингамския дворец
Британският принц Уилям и съпругата му Кейт се целунаха на балкона на Бъкингамския дворец пред стотици хиляди поддръжници, предава АФП. Те се появиха на балкона, след като встъпиха в брак в Уестминстърското абатство в присъствието на 1900 гости.


Принц Уилям и Кейт Мидълтън встъпиха в брак
Принц Уилям и Кейт Мидълтън официално встъпиха в брак, предаде Би Би Си. Двамата си размениха пръстените и се врекоха във вярност в Уестминстърското абатство в присъствието на 1900 гости. Венчавката беше извършена от архиепископа на Кентърбъри. Младоженката е с рокля на Сара Бъртън, креативен директор на модна къща Алекзандър Макуин, в бяло и слонова кост. Церемонията се наблюдава от над два милиарда души по света.


Астронавтите от МКС поздравиха принц Уилям и Кейт Мидълтън
Астронавтите от Международната космическа станция (МКС) изпратиха поздравленията си от космоса на принц Уилям и Кейт Мидълтън, след като преминаха в небето над Великобритания часове преди кралската сватба в петък, предаде АФП.
„От космоса екипажът на експедиция 27 на Международната космическа станция поднася поздравленията си и най-добрите си пожелания. Ще гледаме и ще чакаме”, се казва във видео на астронавтите.


Започна сватбената церемония на принц Уилям и Кейт Мидълтън
В лондонското Уестминстърско абатство започна тържествената церемония по бракосъчетаването на внука на британската кралица принц Уилям и неговата избраница Кейт Мидълтън, предаде Би Би Си.
На сватбената церемония присъстват 1900 гости.


Кейт Мидълтън пристигна в Уестминстърското абатство
Годеницата на британския принц Уилям Кейт Мидълтън пристигна в Уестминстърското абатство за сватбената си церемония, предаде Би Би Си. Кейт е придружавана от своя баща Майкъл.
На сватбената церемония присъстват 1900 гости.
Младоженката е с рокля на Сара Бъртън, креативен директор на модна къща Алекзандър Макуин, в бяло и слонова кост.


Кралица Елизабет II пристигна в Уестминстърското абатство
Кралицата на Великобритания Елизабет II пристигна в Уестминстърското абатство за сватбата на своя внук принц Уилям и Кейт Мидълтън, предаде Би Би Си.
В абатството вече се намират престолонаследникът принц Чарлз и съпругата му Камила. Очаква се пристигането на Кейт Мидълтън.


Принц Уилям пристигна в Уестминстърското абатство
Принц Уилям пристигна в Уестминстърското абатство, придружаван от брат си принц Хари, предаде Би Би Си. Преди да влезе в абатството, принц Уилям помаха на тълпите и свали шапката и ръкавиците си.


Първите гости пристигнаха в Уестминстърското абатство за кралската сватба
Дейвид и Виктория Бекъм бяха сред първите знаменитости, които пристигнаха за кралската сватба на принц Уилям и Кейт Мидълтън в Уестминстърското абатство в Лондон, предаде АФП. Бекъм носеше своя Орден на Британската империя на костюма си Ралф Лорън. Съпругата му Виктория Бекъм, която е бременна с четвъртото им дете, е с рокля от собствената й колекция есен/зима 2011 и с шапка на Филип Трийси.
Очаква се около 1900 гости да пристигнат за най-голямото кралско събитие за последните 30 години.


Принц Уилям стана херцог на Кеймбридж
Принц Уилям беше направен херцог на Кеймбридж на сватабения си ден от кралица Елизабет II, а Кейт Мидълтън ще стане херцогиня на Кеймбридж след като стане негова съпруга, предаде АФП.
От Бъкингамския дворец съобщиха, че титлите на принц Уилям сега ще станат херцог на Кеймбридж, граф на Стратън и барон на Карикфъргъс.


Европейската преса за британската кралска сватба (Агенция „Фокус”)
Около два милиарда души по цял свят ще наблюдават днес сватбата между 29-годишната дама от Рединг и представителя на британското кралско семейство, съобщава „Индипендънт”.
Голяма част от жителите на Великобритания ще затаят дъх пред телевизионните приемници, за да се насладят на това зрелищно и помпозно събитие, каквото не се е случвало от сватбата между принц Чарлз и Даяна преди 30 години.
Кейт Мидълтън ще се омъжи за принц Уилям с пищна и екстравагантна церемония в Уестминстърското абатство в Лондон. Планирани са повече от пет хиляди улични тържества, но се очаква провеждането на много повече импровизирани празненства из цяла Великобритания.
Британският принц Уилям и неговата годеница Кейт Мидълтън днес ще сключат брак в Уестминстърското абатство. Церемонията ще бъде проява на кралския разкош и блясък и се очаква да привлече вниманието на милиони хора по целия свят, пише ирландският вестник „Айриш таймс”.
Стотици хиляди души се очакват по улиците на Лондон, за да приветстват младоженците. В британската столица са пристигнали 8000 репортери от цял свят. Най-големите фенове от дни спят в палатки пред абатството с надеждата да заемат най-добрите места.
За други това е събитие, което трябва да се избегне. Общественото мнение е разделено относно най-голямото кралско събитие от близо десетилетие, което някои се надяват, че ще донесе ренесанс за монархията след развода и смъртта на принцеса Даяна, които засилиха призивите за британска република.
От момента на обявяване на годежа на принц Уилям и Кейт Мидълтън призракът на Лейди Ди присъства в Уиндзор, напомняйки за думите на Даяна: „Мъчно ми е за жените, които се женят в това семейство”. Доказателствата за сходствата са многобройни. Като пръстена на ръката на Кейт или сватбеното шествие след излизане от Уестминстърското абатство. Може да има и изненади – например Кейт да носи коронката на Даяна. Но тя би се противопоставила, това би било твърде много.
Самият Уилям наскоро призна, че нощният му кошмар е кола, следвана от фотографи, която катастрофира. Но в нея не е майка му Даяна, а Кейт. „Събуждам се разтреперан,” споделя Уилям. Това е мястото, на което се пресичат съдбите на Кейт и Даяна, коментира днес италианското издание "Кориере дела сера".
Добро утро, Кейт! Днес ставаш принцеса, пише на първата си страница германският вестник „Билд”.
Броени часове остават до сватбата на 28-годишния принц Уилям и неговата годеница, 29-годишната Кейт Мидълтън. Това е сватбената церемония, която целият свят ще гледа.
В 09.15 часа сутринта първите гости ще заемат местата си в Уестминстърското абатство. Последните часове преди сватбата Кейт Мидълтън прекара със своето семейство в хотел в Лондон.
28-годишният Уилям е бил съвсем близо до годеницата си – на вечеря с принц Чарлз, Камила и своя брат.
Кралските диктатори не са добре дошли на сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън в Лондон.
Поканата до сирийския посланик беше оттеглена. Принцът на Бахрейн сам се отказа. Бившите премиери Тони Блеър и Гордън Браун също не са в списъка с гостите. Сватбата може да се окаже със взривоопасен политически заряд, коментира австрийският вестник „Ди Пресе”.
Списъкът с гостите за една сватба е много деликатен въпрос, който не рядко завършва със скандали в семейството или с обидени приятели.
Това дали си поканен на кралска сватба или не понякога може да е политически взривоопасно. В списъка с гостите на Кейт и Уилям не фигурират кралски деспоти, нито техни представители.


Чепеларското село Забърдо възпя брака на Уилям и Кейт в родопска песен под съпровода на гайда
Кметът на чепеларското село Забърдо ще покани принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън да посетят селото след сватбата си, съобщи за радио „Фокус”-Смолян кметът Валентин Черпоков. За целта в селото са изготвили специална телеграма, с която освен, че честитят брака на принца, го канят заедно със съпругата му, да посетят селото и да се качат на прочутото Забърдовско колело. От години младите семейства в селото се женят при колелото, като задължително след подписването на брачното свидетелство се люлеят на въртелешката, за да може бракът да е дълъг и щастлив. Традицията е на няколкостотин години, като няма разтрогнат брак, сключен при колелото. Телеграмата ще бъде изпратена официално в 12.30 часа с концерт в центъра на селото. Местният самодеен състав „Евробаби” е написал специална песен за брака на принца и избраницата му, която се изпълнява под съпровод на родопска каба гайда. Младоженците също ще получат като послание част от песента, създадена специално за събитието, което се следи с огромен интерес в цяла Европа и света. Черпоков припомни, че е поканил и френския президент Никола Саркози да гостува заедно със съпругата му Карла Бруни, но той не е уважил поканата.
Здравко БЕШЕНДЖИЕВ


„Ди Пресе”: Кралските диктатори не са добре дошли на сватбата в Лондон
Кралските диктатори не са добре дошли на сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън в Лондон, пише австрийският вестник „Ди Пресе”.
Поканата до сирийския посланик беше оттеглена. Принцът на Бахрейн сам се отказа. Бившите премиери Тони Блеър и Гордън Браун също не са в списъка с гостите. Сватбата може да се окаже със взривоопасен политически заряд.
Списъкът с гостите за една сватба е много деликатен въпрос, който не рядко завършва със скандали в семейството или с обидени приятели.
Това дали си поканен на кралска сватба или не понякога може да е политически взривоопасно. В списъка с гостите на Кейт и Уилям не фигурират кралски деспоти, нито техни представители.


„Кориере дела сера”: Пред олтара с призрака на принцеса Даяна
От момента на обявяване на годежа на принц Уилям и Кейт Мидълтън призракът на Лейди Ди присъства в Уиндзор, напомняйки за думите на Даяна: „Мъчно ми е за жените, които се женят в това семейство”. Доказателствата за сходствата са многобройни. Като пръстена на ръката на Кейт или сватбеното шествие след излизане от Уестминстърското абатство. Може да има и изненади – например Кейт да носи коронката на Даяна. Но тя би се противопоставила, това би било твърде много.
Самият Уилям наскоро призна, че нощният му кошмар е кола, следвана от фотографи, която катастрофира. Но в нея не е майка му Даяна, а Кейт. „Събуждам се разтреперан,” споделя Уилям. Това е мястото, на което се пресичат съдбите на Кейт и Даяна, коментира днес италианското издание "Кориере дела сера".


„Билд”: Сватба като в приказките
Добро утро, Кейт! Днес ставаш принцеса, пише на първата си страница германският вестник „Билд”. Броени часове остават до сватбата на 28-годишния принц Уилям и неговата годеница, 29-годишната Кейт Мидълтън. Това е сватбената церемония, която целият свят ще гледа.
В 09.15 часа сутринта първите гости ще заемат местата си в Уестминстърското абатство. Последните часове преди сватбата Кейт Мидълтън прекара със своето семейство в хотел в Лондон.
28-годишният Уилям е бил съвсем близо до годеницата си – на вечеря с принц Чарлз, Камила и своя брат.


„Айриш таймс”: Тълпи се събират в Лондон за британската кралска сватба
Британският принц Уилям и неговата годеница Кейт Мидълтън днес ще сключат брак в Уестминстърското абатство. Церемонията ще бъде проява на кралския разкош и блясък и се очаква да привлече вниманието на милиони хора по целия свят, пише ирландският вестник „Айриш таймс”. Стотици хиляди души се очакват по улиците на Лондон, за да приветстват младоженците. В британската столица са пристигнали 8000 репортери от цял свят. Най-големите фенове от дни спят в палатки пред абатството с надеждата да заемат най-добрите места. За други това е събитие, което трябва да се избегне. Общественото мнение е разделено относно най-голямото кралско събитие от близо десетилетие, което някои се надяват, че ще донесе ренесанс за монархията след развода и смъртта на принцеса Даяна, които засилиха призивите за британска република.


Днес е сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън
В лондонското Уестминстърско абатство днес ще се състои тържествената церемония по бракосъчетаването на внука на британската кралица принц Уилям и неговата избраница Кейт Мидълтън, предаде Би Би Си.
В центъра на Лондон вече се събират тълпи от хора, за да видят кортежа. Репортер на Би Би Си съобщава, че между 3500 и 5000 души са лагерували през нощта в центъра на Лондон, а по време на самата церемония се очаква над 600 000 души да изпълнят улиците на британската столица.
Сватбата на принц Уилям няма висш кралски статут, тъй като той заема второ място в списъка с наследниците на престола. Според протокола на тържествата не са поканени държавните ръководители на чужди страни. На церемонията ще присъстват представители на царските династии в Европа и други региони на света, както и ръководителите на бившите британски колонии, които и до ден днешен признават кралица Елизабет ІІ за държавен глава.


„Емпайър стейт билдинг” ще отбележи британската кралска сватба
„Емпайър стейт билдинг” ще бъде осветена в цветовете на британското знаме късно в петък в чест на кралската сватба на принц Уилям и Кейт Мидълтън, съобщи АФП.
Сградата се осветява в различни цветове по редица поводи, но като цяло от ръководството й отказват да отбелязват отделни личности. В четвъртък, например, сградата беше осветена в бяло и червено, за да засили общественото внимание към нуждата от даряване на костен мозък. Миналата година към управата на небостъргача имаше критики, след като отказа да участва в отбелязването на 100 години от рождението на Майка Тереза.


„Гардиън”: Сред гостите на кралската сватба е представител на бахрейнските спецслужби, обвинени в мъчения
Бившият ръководител на служба, обвинена в използване на мъчения и нарушения на човешките права, се очаква да е сред гостите на кралската сватба в петък, пише „Гардиън”.
Шейх Халифа Бин Али ал Халифа е бивш ръководител на бахрейнската Агенция за национална сигурност и ще присъства на сватбата в ролята си на посланик на Бахрейн в Лондон. Британски източници както и говорител на посолството на Бахрейн потвърдиха, че той е поканен.
Халифа бе ръководител на Агенцията от 2005 до 2008 г. Правозащитни организации съобщаваха, че през 2007 г. множество задържани в Бахрейн са били подлагани на мъчения, включително електрошокове и побой.
В четвъртък бе оттеглена поканата за участие в сватбената церемония на сирийския посланик в Лондон поради загриженост относно репресиите и нарушенията на човешките права в страната. Либийският посланик също няма да е сред гостите.


„Индипендънт”: Лондон затаява дъх, а треската по кралската сватба обхваща цял свят
До два милиарда души по цял свят ще наблюдават днес сватбата между 29-годишната дама от Рединг и представителя на британското кралско семейство, пише „Индипендънт”.
Голяма част от жителите на Великобритания ще затаят дъх пред телевизионните приемници, за да се насладят на това зрелищно и помпозно събитие, каквото не се е случвало от сватбата между принц Чарлз и Даяна преди 30 години.
Кейт Мидълтън ще се омъжи за принц Уилям с пищна и екстравагантна церемония в Уестминстърското абатство в Лондон. Планирани са повече от пет хиляди улични тържества, но се очаква провеждането на много повече импровизирани празненства из цяла Великобритания.


„Дейли телеграф”: Аксесоар подсказва, че дизайнерът на роклята на Кейт Мидълтън е Сара Бъртън
Жената, която в четвъртък потайно се промъкна в лондонския хотел, където се е установило семейството на Кейт Мидълтън, беше скрила косата си под голяма кожена шапка в опит да не бъде разпозната от множеството фотографи и телевизионни екипи. Обаче тя пропусна един важен детайл – нейните аксесоари. Характерният декоративен кожен колан, който тя носеше, бе идентичен с предпочитания от художествения директор на „Alexander McQueen” Сара Бъртън, а също така и лачените обувки, пише „Дейли телеграф”.
Това подсказва, че дизайнерът на сватбената рокля на Кейт Мидълтън вероятно наистина е Сара Бъртън, отбелязва изданието.


„Ивнинг стандарт”: Кейт се подготвя да стане принцеса
Кейт Мидълтън се подготвя да стане принцеса и всяко нейно действие се наблюдава от милиарди. Обаче през последния й ден на човек без благородническа титла Кейт не показа никакви признаци на изнервеност, с широка усмивка тя проведе още веднъж репетицията на планираната до последния детайл сватбена церемония, пише „Ивнинг стандарт”.
В същото време нейният бъдещ съпруг зарадва събралото се множество в центъра на Лондон с импровизирана обиколка. Изглеждащият непринудено и щастливо Уилям проведе разговори със своите почитатели на улицата и отдели време, за да позира за снимки.


Сватбеният пръстен на Кейт Мидълтън е изработен от уелско злато
Сватбеният пръстен на Кейт Мидълтън е изработен от уелски ювелири от парче уелско злато, дадено на принц Уилям от кралица Елизабет ІІ, предаде АФП.
По-малкият брат на Уилям принц Хари ще внесе златния пръстен в Уестминстърското абатство и ще го предаде на младоженеца, който от своя страна ще го постави на пръста на годеницата по време на сватбената церемония.
Пръстенът е изработен от парче злато от мината „Клогай Сейнт Дейвид” в Северен Уелс, която е източникът на злато за кралските сватбени пръстени от 1920 г. насам.
Кралицата е дала златото на принц Уилям малко след като той и Кейт обявиха годежа си през ноември.


Принц Уилям ще облече червена армейска униформа
Принц Уилям направи изненадващ избор на военна униформа за сватбата си в петък като предпочете известните по цял свят алени цветове на британската армия, предаде АФП.
Като пилот на кралските военновъздушни сили, повечето експерти предвиждаха, че Уилям ще облече своята семпла синя лейтенантска униформа на кралските ВВС за сватбата си с Кейт Мидълтън в Уестминстърското абатство в Лондон. Въпреки това принцът, който е в същото време и почетен полковник на Ирландския пехотен полк, е избрал да сложи тяхната червена куртка. Изборът му може да бъде изтълкуван и като знак на признание за героизма на военнослужещите от ирландския пехотен полк, които служат в Афганистан.


Си Ен Ен: Симеон ІІ поздрави бъдещите младоженци принц Уилям и Кейт Мидълтън
В интервю за телевизия Си Ен Ен Симеон Сакскобургготски съобщи, че със съпругата си Маргарита ще присъстват на тържествената церемония по бракосъчетаването на принц Уилям и Кейт Мидълтън и пожела на бъдещите младоженци дълъг и щастлив брак.


Принц Уилям и Кейт Мидълтън днес ще встъпят в брак
В лондонското Уестминстърско абатство днес ще се състои тържествената церемония по бракосъчетаването на внука на британската кралица принц Уилям и неговата избраница Кейт Мидълтън, предаде ИТАР-ТАСС.
Необичайната празнична атмосфера ще цари не само в централната част на британската столица. Стотици хиляди ще се съберат по улиците на Лондон, за да видят сватбения кортеж и да отбележат радостното за страната събитие.
Сватбата на принц Уилям няма висш кралски статут, тъй като той заема второ място в списъка с наследниците на престола. Според протокола на тържествата не са поканени държавните ръководители на чужди страни. На церемонията ще присъстват представители на царските династии в Европа и други региони на света, както и ръководителите на бившите британски колонии, които и до ден днешен признават кралица Елизабет ІІ за държавен глава.


Лондонската полиция е арестувала 20 души преди сватбата на принц Уилям
Двадесет незаконно пребиваващи души са били арестувани при акции в Лондон в четвъртък преди кралската сватба, предаде АФП. Служителите на „Скотланд Ярд” са провели акции на три адреса във връзка с лица, за които са имали информация, че са участвали в скорошни безредици.
В Южен Лондон 19 души са арестувани за кражба на електричество, в Източен Лондон друг човек е задържан във връзка с участието си в безредици на 26 март, а без арести е завършило нахлуването на полицията в къща в Сипсон, близо до летище „Хийтроу”.
Над 5000 полицаи ще се грижат за реда по време на кралската сватба в петък, като полицията се закани да вземе „твърди” мерки срещу всеки, който се опита да разстрои събитието.


Агенция „Фокус”
Проф. Николай Желев: Българите във Великобритания се интересуват от кралската сватба, както всички на Острова
Българите във Великобритания се интересуват от кралската сватба, както всички на Острова, тъй като това е основното събитие през месеца. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Николай Желев – почетен консул на България в Шотландия, по повод сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън.
„Пресата и всички говорят само за това. Особено ние, в Шотландия, също имаме допълнителен повод да се интересуваме, тъй като кралското семейство много често идва в Шотландия. През лятната си ваканция много българи са се срещали с членове на кралското семейство, включително и аз съм се срещал и съм разговарял два пъти с кралицата, с принц Чарлз. Виждал съм и принц Уилям. Някои от нас са имали непосредствен контакт – разговаряли сме за България. Факт е, че връзката между годениците принц Уилям и Катрин започна точно при нас, в най-стария шотландски университет. Този факт също буди интерес”, заяви проф. Желев.
По думите му – българите, които пребивават в Шотландия, в петък не работят. „Ще имаме възможност по телевизията да наблюдаваме това събитие. Голям е интересът към местата, свързани с кралската фамилия – дворецът Балморал, „Сейнт Андрюс” – мястото, където са били принц Уилям и Катрин. Очакваме много туристи в петък, а и през лятото”, изтъкна почетният консул в Шотландия.
Той отбеляза, че откакто двамата младоженци обявиха годежа си, има много повече посетители на колежа „Сейнт Андрюс”, където те се запознават: „Особено, когато принц Уилям беше тук, имаше неминуемо много студенти. По някаква причина през тези четири години се увеличи значително броят на американски студентки. Винаги е имало интерес към университета, който е най-старият в Шотландия – първия университет във Великобритания, в който са приели да учи жена. Това е много интересен университет, с интересна история, архитектура, традиции. Той е сравнително малък университет, там учат около 4000 - 5000 студенти, но е много елитен и с големи традиции – в хуманитарните науки” - каза проф. Николай Желев.
Аделина ГЕОРГИЕВА


Агенция „Фокус”
Българите във Великобритания, заети в обслужването, очакват повече приходи покрай притока на туристи за кралската сватба
Във Великобритания очакват приходите от туристи да се увеличат, заради сватбата в кралското семейство, в т.ч. очакваме и нашите съграждани, заети с обслужване, да имат по-стабилни и обезпечени работни места. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Николай Желев – почетен консул на България в Шотландия по повод сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън. По думите на проф. Желев – годежите не са само личен празник на кралската фамилия, то е всенародно тържество и има значение като цяло за страната – за икономика, инвестиции, за туризма.
Почетният ни консул в Шотландия разказа, че има много българи, които работят в хубави хотели на Острова. Имаше една българка, която работеше в Бъкингамския дворец, в обслужването. Има много българи, които работят в хотелите, в голф игрищата – каза проф. Желев.
По думите на проф. Желев – кралската сватба ще повлияе положително на престижа на страната, туризма и туристическия интерес. „Като цяло кралското семейство се модернизира. Ако имате възможност да се срещнете с някой от тези хора, те се държат съвсем нормално. Водих доста дълъг разговор с принц Чарлз за България. Той е интелигентен човек, интересува се от много аспекти на живота в България. Принц Чарлз често идва в Шотландия, стана дума за това – как се развива България. Попита ме: „Какво става с моя братовчед, Симеон Сакскобургготски”. Но те не се държат като крале, за разлика от някои наши политици. Не дразнят обществеността с поведението си”, разказа консулът ни. По повод това, че предишните министър-председатели на Обединеното кралство Тони Блеър и Гордън Браун, не са поканени на тържеството, той коментира: „Все пак това е лично тържество и каниш хора, които познаваш и които са свързани със семейството. Има и хора, които са поканени, благодарение на длъжността, която заемат, както всички посланици на страни, с които Великобритания поддържа връзки. В това число е и сирийският посланик, около когото възникна малък скандал в резултат на събитията в Сирия. Други присъстват пък заради лични и приятелски познанства и връзки със семействата на младоженците”.
Аделина ГЕОРГИЕВА


Агенция „Фокус”
Проф. Николай Желев: В Лондон граждани спят на тротоари и в палатки, за да видят сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън
В Лондон от няколко дни граждани спят на тротоари и в палатки, за да видят сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Николай Желев – почетен консул на България в Шотландия, по повод кралската сватба, която ще се състои в петък, 29 април. „На тези сватби винаги се отделя голямо внимание и те се превръщат във всенародни тържества. Много емоционално ги приемат хората, радват им се, по телевизията от месеци говорят за това. Много чуждестранни граждани са заели места пред църквата и от няколко дни вече спят по тротоарите, само и само да зърнат за секунди Уилям и Катрин. От няколко дни хората спят на тротоари, в палатки, за да могат да си запазят място пред катедралата и да видят на живо младоженците. Голям е интересът към всички места, свързани с принц Уилям и Катрин Мидълтън – нейното родно село, университета „Сейнт Андрюс” – хората ходят, гледат, интересуват се къде са се запознали, къде са живели те”, разказа консулът ни в Шотландия.
Той обясни, че кралското семейство не се занимава с политика, а ролята му е обединяваща. „Кралското семейство играе много положителна роля за развитието на страната, за привличането на туристи. Благодарение на тях в Лондон, а и при нас тук в Шотландия, пристигат много туристи, които искат да видят къде живеят, с какво се занимават. Традициите, които се поддържат, също привличат голям брой туристи – смяната на караула, всевъзможни шествия, сватби”, посочи проф. Желев.
Аделина ГЕОРГИЕВА


Агенция „Фокус”
Проф. Николай Желев: Във Великобритания критиките към кралската сватба са най-вече за разноските за охрана и организация
Във Великобритания критиките към кралската сватба са за това, че данъкоплатецът трябва да поеме част от разноските по събитието, свързани най-вече с охраната, организацията на самия сватбен ден. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Николай Желев – почетен консул на България в Шотландия, по повод сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън, която ще се състои в петък, 29 април.
По думите на проф. Желев – винаги ще има хора в едно демократично общество, които ще критикуват. Сватбата така или иначе ще бъде платена от данъкоплатеца - смята той. „В крайна сметка, обществото ще се възползва от това събитие, тъй като хилядите, ако не и милиони туристи, продължават да идват в тази връзка и много бизнеси ще процъфтят”, каза консулът. Запитан – има ли истерия по сватбата, предвид направата на сувенири, организирането на залози, той коментира: „Като „каква шапка ще носи кралицата” и „кой ще заспи пръв...”. Това е неминуемо, но всичко е в рамките на нормалното. Разбира се, че се продават сувенири и ще продължават да се продават години наред. Това е шансът, ползата за обществото от тази сватба – тези малки разходи, предвидени за бюджета за охрана, ще се възвърнат десетократно и стократно”.
Аделина ГЕОРГИЕВА


„Гласът на Америка”: Стана ясна програмата за британската кралска сватба
Днес бе оповестена официалната програма за сватбата на британския принц Уилям и Кейт Мидълтън, която ще се състои в петък, съобщи радио „Гласът на Америка”.
Предвижда се двамата да благодарят на хората за това, че са се присъединили към техния празник и ще заявят, че се надяват това да е един от най-щастливите дни в живота им.
От програмата става ясно, че Кейт Мидълтън няма да обещае да се подчинява на принц Уилям при произнасянето на брачните клетви. Вместо това тя ще обещае да го обича, да го утешава, да го уважава и да го пази.
Очаква се милиони хора по цял свят да проследят кралската сватба по телевизията.
image  


Тагове:   breeeei,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4087563
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930