Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2011 19:37 - Синът на Кадафи е последната отбранителна линия на режима
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 575 Коментари: 0 Гласове:
0



image След обедната молитва близо 6000 жители на Бенгази изразиха своята солидарност с протестиращите в Триполи. "Ройтерс" съобщава, че в завладения от бунтовниците град е създадена коалиция, която почиства, осигурява храна, изгражда защитни съоръжения.
Дали Муамар Кадафи ще успее да запази властта отчасти зависи от успеха на една елитна бойна единица, водена от един от малките синове на либийския лидер – Хамис. Това твърдят американски и европейски разузнавачи и специалисти в областта на националната сигурност, цитирани от "Ройтерс".

Шестият син на Кадафи, Хамис Кадафи, командва най-страшната военна сила на режима – 32-ра бригада, най-добре въоръжената и обучена частна либийската армия. В тайните документи на Държавния департамент на САЩ, публикувани от WiliLeaks, тя се нарича "подразделение за защита на режима".

Общо в Либия има три подобни подразделения с обща численост 10 000 военнослужещи.

Това са единствените въоръжени сили, които са най-лоялни на Кадафи. Останалите са наборна войска, голяма част от която дезертира.

Американски официални лица отбелязват пред "Ройтерс", че макар 32-ра бригада да е добре въоръжена и много по-предана на Кадафи в сравнение с останалите бойни единици, не е ясно до каква степен тя участва активно в битките за запазване на властта на Кадафи.

Не е известно също и до каква степен тя може да се нарече елитна.
image

 

В сравнение с други елитни единици в съседни държави или на Запад, 32-ра бригада не е чак толкова квалифицирана, по думите на американски представител.

Макар и добре оборудвана за либийските стандарти, нейното снаряжение съвсем не е от най-модерните. Американски експерти дори имат информация, че тя е изпитвала недостиг от горива, което е изненадващ проблем на фона на факта, че самата Либия е сред най-големите износители на петрол от Африка.

В дипломатически грами, публикувани в WikiLeaks, се описват опити от представители на Хамис Кадафи да получи военни доставки от САЩ и Великобритания.

Според грама от ноември 2008 г. от американското посолство в Триполи през 2008 г. британските власти са отказали да издадат лиценз на британска компания за доставка на 130 000 калашници в Либия. В грамата се цитира либийски бизнесмен, който казва, че е подписал договор с румънска компания за доставка на 100 000 АК-47, предназначени за бригадата на Хамис.

Друга дипломатическа грама от декември 2009 г. пак от американското посолство в Триполи посочва как приближен до другия син на Кадафи – Сейф ал Ислам – се е опитвал да убеди администрацията на Обама да разреши доставка на нови военни хеликоптери за бригадата на Хамис и се е оплакал, че продажбите са били блокирани заради бюрокрацията и законови технически подробности.
image

Погребение на жертвите от протестите в Бенгази. Предполага се, че броят на загиналите в Бенгази е 250.

Полковникът все още разполага с достатъчно сили да се бори

Експертът Мансур ел Кикиа предполага, че Кадафи може да разчита на 10 000-12 000 войници, разпределени основно между 32-ра бригада и президентската гвардия, ръководена от другия му син Муатасим. Има също и въоръжени членове от неговите революционни комитети, политически хардлайнерски структури, отговарящи за вътрешната сигурност и които се предполага, че все още са верни на Кадафи.

"Има поне няколко хиляди, ако не и повече войници, които ще останат верни на Кадафи и именно те държат в своите ръце цялото сериозно военно оборудване", твърди Алиа Брахими, ръководител на северноафриканска програма в London School of Economics.

Анализатори отбелязват, че Кадафи винаги е държал голяма част от военната сила слаба и зле организирана, като по този начин е съсредоточавал истинската власт в ръцете на предани докрай единици, свързани с неговото племе.

"Кадафи подхранваше раздори във всяка структура, способна да бъде заплаха за неговото управление", отбелязва Йон Маркс, експерт за Либия и директор на консултантската организация Cross Border Information.

"Той прилагаше принципа разделяй и владей сред племената, сред политическите организации, сред религиозните общности и най-вече в областта на сигурността."

Освен това Кадафи все още разполага с до 6000 наемници, от които 3000 са съсредоточени в Триполи, твърдят либийски бежански организации, цитирани от Международната федерация за човешки права.

Опозицията също може би разполага с няколко танка и тежко въоръжение от дезертиралите военни единици, но малцина от тях имат представа как да го ползват това оборудване и не разхолагат с достатъчно муниции, смятат специалистът по Близкия изток Дейвид Хартуел, цитиран от "Ройтерс".

Шансовете на полковника може силно да намалеят, ако дезертиралите командири и племенни вождове се обединят и организират, отбелязва "Ройтерс". Засега обаче противниците на режима на Кадафи изглеждат разпръснати и неорганизирани, без централно командване и с малки шансове да организират собствени отбранителни сили.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4085007
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930