Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2011 07:00 - Кадафи може да разцепи Либия
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1323 Коментари: 1 Гласове:
1



Кървави племенни войни ще разделят страната на три   image Владимир Чуков

С ожесточаването на събитията в Либия се очертаха и разликите между революциите в Тунис и Египет, от една страна, и в Джамахирията - от друга. В последната те произтичат от специфичната социална структура на бедуинското общество. Трибализмът е пуснал дълбоко корени в тази нефтена държава. Той моделира и задължителния политически и икономически елитаризъм. "Хората от палатката", както наричат най-приближения кръг лица около лидера Кадафи, произхождат предимно от неговото племе кададафа. Именно този нобилитет получава лъвския пай от нефтените приходи.
В същото време около един милион либийци от общо 6,5 млн. население живеят с около 75 долара на месец.
В дългата телевизионна тирада срещу демонстрантите, опитвайки се да спаси режима, Сейф ал Ислам - синът дреформатор на полковник Кадафи, е прав в едно отношение. В Либия може да избухне гражданска война и ще се лее много кръв, тъй като обществото е трибалистично.
Останалите твърдения на Сейф ал Ислам са част от пропагандата на режима. Среднощната му тв проповед обаче показва, че времето за приказки за демокрация, реформи и промяна свърши. На подобни думи обаче вече никой не вярва. Сейф ал Ислам говореше като част от племето кададафа, което ще понесе ударите на отмъщението на другите маргинализирани трибалистични групи, ако баща му бъде свален от власт.
Някои западни експерти говорят за разрив между Киринайка (Източна Либия) и Триполитания (Северозападна Либия). Самият Сейф ал Ислам не изключва възможността Джамахирията да се разпадане на отделни държавици, посочвайки тази алтернатива като трагедия. Очевидно тази инсинуация е част от пропагандния ефект, но в същото време е и една от теоретичните вероятности за изхода от конфликта. Всъщност това е намек, че на всяка цена хората на Кадафи няма да се откажат от своите привилегии, пък било то и с цената на разпада на държавата. На този етап никой не говори за южносуданския сценарий (въпреки че се усещат предпочитанията на Израел в тази насока), поне докато двете противникови страни не се окопаят трайно в своите позиции. Анти-Кадафи силите набират скорост и
само чудо може да спаси репресивния режим на Полковника
Самата държава Либия е създадена през 1934 г. от италианските колонизатори като обединение на трите провинции Киринайка, Триполитания и Фезан (Югозападна Либия). По тази причина в анализа на действията на демонстрантите и респективно на властта прозира племенната принадлежност на отделните действащи фактори. Неслучайно известният египетски проповедник Юсеф Кардауи се обърна първо по "Ал Джазира" към "племената", а след това и към "всички социални слоеве на либийското общество", призовавайки ги да свалят режима на Кадафи.
С това обстоятелство може да се обясни оттеглянето на полицията от улиците на градовете и заместването й с армията. Полицаите са местни хора и трудно ще насочат оръжие срещу своите демонстриращи роднини и съплеменници. Паралелно с това изпратените на изток либийски армейски части са съставени основно от представители на племена, които не населяват тези градове. Кадафи е поверил самото командване на войската и елитните части на свои преки роднини - своите синовете Саади, Кхамис и зет си Абдула Сануси, а координатори са другият му син - Моатасим, и братовчед му Кадаф Дам. Така на практика режимът на Кадафи, чиято племенна и социална основа е в столицата Триполи, е принуден да се наложи със сила волята си над градовете в Киринайка (Бенгази, Бейда, Аждабия, Табрук, Дарна и др.), тъй като местните органи на властта са извън контрол. Неслучайно Кадафи "внесе" африкански наемници (около 35 000), предимно от френски говорещото Конго (бивш Заир), но също така от Чад, Мали и Нигерия. Той няма вяра на местните племена, които са излъчили регионалните активисти на властта, предимно тези в революционните комитети.
Редица наблюдатели отбелязват, че балансът на силите се е променил, когато едно от най-големите и авторитетни племена - уарфала, е преминало на страната на демонстрантите. То има присъствие в цяла Либия и няколко пъти негови представители в армията са правили опити за преврат срещу Кадафи.
Редица от офицерите, които преминаха на страната на анти-Кадафи силите, са от племето зантан. Неговите представители дават решителния отпор на африканските наемници. Агенциите отбелязват, че и племената таурик и тубу, намиращи се предимно в Южна Либия, също са се присъединили към въстаниците. Като цяло офицерите и представителите на силовите структури, преминали на страната на въстаниците, произхождат предимно от племената, чиито лидери вече обявиха своя иредентизъм към централната власт.
Лондонският вестник "Шарк ал Аусат" информира, че Кадафи е поканил бившия втори човек на режима, популярния майор Абдел Салам Джалуд, да оглави едно бъдещо правителство. Подобен ход може да бъде обяснен не толкова с пламналата внезапна любов към отстранения в средата на 90-те член на бившия Висш революционен съвет (ВРК), колкото с желанието да бъде привлечено на страната на бранещата се власт племето мукараха, чийто представител е Джалуд. Той обаче е отказал офертата. Най-вероятно този акт ще направи положението на Кадафи в Триполи твърде тежко, а демонстрациите ще се разраснат и в столицата.



Гласувай:
1



1. reader - След Полковника идва хаос-Ако, не дай, Боже, стане нещо, и американският флот не може да ги измъкне.
22.02.2011 07:04
Кирияк Цонев, арабист
- Г-н Цонев, това, което се случва в Либия, различно ли е от събитията в другите арабски държави?
- Неведнъж съм казвал, че в арабския свят ще има т.нар. ефект на доминото, но във всяка отделна арабска държава причините ще бъдат различни. В Египет бяха основно икономически - голяма безработицата сред населението, липса на елементарни социални услуги и т.н. В Либия е вечната вражда, която съществува между двете исторически столици Триполи и Бенгази. А и Либия е племенна държава, разделена е на племена, които постоянно са враждували помежду си.
- Кой стои зад недоволството в Либия?
- Навсякъде са преди всичко млади хора, но движени от различни импулси.
- А каква е ролята на армията?
- Последните информации говорят, че в Бенгази армията минавала на страната на протестиращите. Не знам това доколко отговаря на истината, защото нямаме контакти въобще с Либия, всички връзки са прекъснати. Ще можем да говорим със сигурност, когато стане ясно какво се случва в действителност. Не трябва да забравяме, че там има и съперничество между двамата синове на Муамар Кадафи. Доколкото разбирам, в Бенгази на страната на демонстрантите е малкият брат.- Случващото се в Либия май успя да предизвика разцепление в ЕС, защо?
- Франция получава газ от Алжир. Либия дава газ на Италия. Основната част от либийския петрол се изкупува от Италия. Ако Кадафи затвори кранчето, това значи, че ще настъпи огромна криза в самата Италия, което пък ще се отрази върху Европа.
- Тунизийският президент се отказа доста бързо от властта, на Хосни Мубарак му трябваха 18 дни, колко време ще издържи полковник Кадафи?
- Чърчил е казал, че един дипломат може да каже какво ще стане след седмица, след месец и година, а след две години убедително да докаже защо не е станало, както го е предвидил. Аз изпадам в същата ситуация в момента. Ако той си отиде, предполагам, че в Либия ще настъпи хаос, наистина хаос сред тези племенни отношения. Боя се за българите там.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073015
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031