Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2011 02:01 - 2000 българи изгубени в Либия
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1886 Коментари: 5 Гласове:
0



Над 220 демонстранти разстреляни, Джамахирията отряза интернет и GSM-и
Армията извади картечници и минохвъргачки срещу бунтовниците
Либия е в пълна информационна изолация, а светът успява да получи единствената информация за чудовищната разправа с протестиращите от самите тях, които снимат с мобилните си телефони и се молят да успеят да изпратят изобличаващите и шокиращи кадри от касапницата

Откоси от тежки картечници, единични изстрели, експлозии от минохвъргачки и РПГ, ракети от хеликоптери, пушек, прах и мъртви тела навсякъде по улиците на град Бенгази. Шестият ден от протестите срещу 41-годишния тоталитарен режим на Муамар Кадафи се превърна в невиждана и по време на война касапница, която побърканият полковник спретна за собствения си народ, а в капана на безумието без никакви комуникации и сигурност се оказаха близо 2000 българи, живеещи и работещи в Джамахирията.
Между 104, според организацията "Хюман Райст Уотч", и 220 са брутално разстреляни, а повече от 900 са ранени, предимно в главата и гърдите, от куршуми на армията заради това, че са надигнали глас за погазени човешки права и свобода на изразяване.
Бенгази, традиционна крепост на опозицията срещу Кадафи, който открай време се е зарекъл да не стъпва в този град и заради неприязънта на жителите му към него, детрониран като столица в полза на Триполи още щом Кадафи идва на власт след преврат през 1969 г., е на път да се превърне в символ на мъченичество.
Протестиращи излизат по улиците, властите стрелят по тях. На следващия ден техни събратя излизат да ги погребат и биват застреляни също. Такъв е омагьосаният кръг на насилието в Бенгази, твърдят очевидци. Вчера схемата се повтори и армията стреля по демонстранти, излезли да погребат убитите в петък и събота. Пострадаха най-малко четирима души.
По улиците в Бенгази няма военни и полиция, разказват очевидци. Армията се е укрепила в комплекс, откъдето военните гърмят по демонстрантите. Стреля се с картечници, гранатомети, едрокалибрени оръжия и дори с ракети, съобщава Би Би Си, като се позовава на очевидци. Снайперисти пък стреляли от покривите на сградите. Други свидетели разказаха, че администрацията на Кадафи е изпратила и военни хеликоптери, които да обстрелват демонстрантите в Бенгази. Елитна бригада на въоръжените сили, съставена главно от военни от районите южно от Сахара, също е настъпила в Бенгази в събота вечерта, предаде ИТАР-ТАСС.
Броят на загиналите по време на безредиците е неясен. Лекар от болницата "Джала" в Бенгази вчера заяви, че само там през деня и вечерта в събота с били потвърдени 208 смъртни случая, а в друга болница имало още 12 загинали. Други източници обаче заявиха, че това е броят на жертвите от началото на протестите.
Демонстрации имаше и в други източни градове близо до Бенгази - Адждабия, Байда, Тобрук и Дерна, както и в западния Мисрата.
За пръв път вчера избухнаха сблъсъци и в столицата Триполи - между протестиращи и подкрепящи Кадафи. Има информация, че в район на 50 км от Триполи демонстранти са се опитали да подпалят резиденция на Муамар Кадафи.
Сблъсъците в страната протичат на фона на информационно затъмнение. Интернетът в страната е тотално спрян от 3 дни, мобилните комуникации също са заглушени. Българите могат да получават само есемеси от близките си в родината, но не могат да отговарят, научи "Стандарт" от самите тях. При опит да бъдат набрани пък телефоните им дават непрекъснато заето или просто връзката се разпада. Има и друг момент - когато все пак успеят да се свържат, българите в Либия предпочитат да твърдят, че "всичко е наред, няма страшно, тук нищо лошо не се случва". Това е така, от една страна, да не се тревожат близките им в България, а от друга - страхуват се, че службите подслушват телефоните и всяка дума може да им докара, меко казано, неприятност с властите.
Посолството ни в Либия прави актуализация на списъците с български граждани в страната, за да се осигури възможност за връзка с тях в случай на екстремна ситуация, каквато София все още смята, че не е настъпила. Търсят се възможности за осигуряване на алтернативни връзки за комуникация с граждани от ЕС в случай на прекъсване на основни комуникации в Либия, както и да има тясна координация между консулствата на страните членки, която да осигури по-лесни действия в случай на екстремна ситуация, научи "Стандарт" от дипломатически източници. Някои от нашенците в Либия са на работа там по договори с български частни фирми, други са постоянно пребиваващи. Още в петък Външно съобщи, че министерството е в контакт с тези фирми, знае се местонахождението на българите, като мерките, свързани с тяхната сигурност, минават през разговори с българските им работодатели, за да може да се реагира бързо, ако това се налага.
Триполи не допуска никакви чуждестранни репортери, а местните са подлагани на репресии. Така на практика е почти невъзможно информацията, която идва от различни източници и очевидци, да бъде потвърдена.
Владислав ПУНЧЕВ
Мария ВЪЛЧЕВА




Гласувай:
0



1. reader - Търсят връзка по скайпа
21.02.2011 02:03
Повечето българи, които живеят в Либия, успяват да се свържат с близките си у нас по скайпа, разказаха техни роднини. От петък обаче българите не могат да чуят близките си у нас, тъй като в повечето райони там няма интернет. Първо комуникациите прекъснали в Бенгази, където са и най-големите размирици, разказа Иван Петров, чиято сестра от 4 години работи в града. Жената се труди в здравната им служба, като помощник-консултант. Тя разказала на брат си, че засега не смята да се прибира, тъй като службата им работи. "Аз обаче й казвам да си дойде колкото може по-бързо, защото като гледам, там става все по-страшно. За нея е по-добре да си дойде, докато още летищата и границите са отворени", разказа Иван разговора със сестра си.
В Триполи проблеми с българите няма, разказа за "Стандарт" пък д-р Здравко Георгиев.
"Аз имам познати българи там, които работят в областта на здравеопазването. Имаме един приятел, който е в австрийското посолство. Даже в неделя сутринта се чухме с него по скайпа. Той казва, че там всичко е наред, обстановката е спокойна", обясни д-р Георгиев. Той обаче призна, че преди два дни доста се притеснил, тъй като изчезнала интернет връзката с Либия. Но после пак се появила и сега по скайпа може да си контактува със своите приятели.
Милена Минчева
цитирай
2. reader - Страшно е, да се прибират
21.02.2011 02:05
Валя Червеняшка, една от седемте сестри, които бяха осъдени на смърт в Либия

- Г-жо Червеняшка, вие поддържате ли контакти с българи в Либия?
- В момента нямам познати българи там. Но имам приятелка либийка. Тя се казва Мабрука. Не съм се чувала отдавна с нея, надявам се да е добре. Не ми се е обаждала скоро. На мен ми излиза много скъпо да звъня, искрено се надявам да няма никакви проблеми. Тя трябваше скоро да излезе от затвора. Ние всъщност с нея там се запознахме.
- В затвора?
- Да, тя беше там, тъй като бе убила един мъж, който я преследвал с нож. Стискам й палци, надявам се да е добре.
- Какво мислите за сегашните размирици в Либия?
- Аз самата съм била жертва в Либия, така че ми е ясно как се чувстват обикновените хора там. Те се държаха по същия начин с нас както сега - неприятно беше. Иначе се информирам за ситуацията в Бенгази по телевизията. Там положението излиза извън контрол, пълен ужас. Гледах как самият Кадафи излезе на един митинг, за да даде подкрепа на себе си. Сина му пък го показаха в Бенгази, и той искал подкрепа. Не знам какво ще стане накрая, но наистина е страшно там. Ако има българи, по-добре да се прибират навреме.
Милена Минчева
цитирай
3. reader - Имами: Спрете клането!
21.02.2011 02:06
Насилието предизвика гнева и възмущението на около 50 религиозни и племенни лидери от цялата страна, които призоваха в декларация правителството да спре. "Призоваваме всеки мюсюлманин, участващ в режима или помагащ му, да признае, че убиването на невинни хора е забранено от нашия Създател. Не убивайте вашите братя и сестри. Спрете клането сега!", пише в декларацията.
цитирай
4. reader - Синовете на Кадафи командват касапницата
21.02.2011 02:08
Най-малкият Хамис докара африкански главорези, за да смаже тълпата

Лидерът на либийската революция полк. Муамар Кадафи демонстрира, че ще се бори до последна капка кръв за властта, начело на която е от 41 г. Бедуинът не се поколеба да хвърли бронирана техника и тежка артилерия срещу собствения си народ, който излезе по улиците на Бенгази с искане за демокрация. В по-страшната от война обстановка в капан се оказаха близо 2000 българи, отрязани от света заради пълното информационно и комуникационно затъмнение, което наложи Триполи. Най-малко 220 са разстреляните, а над 900 ранените, твърдят очевидци на касапницата в отговор на бунта. Джамахирията предупреди ЕС, че ще "прекрати сътрудничеството" в борбата срещу незаконната имиграция, ако съюзът не спре да разпалва протестите с искане за демокрация. Този ултиматум е бил даден на посланика на Унгария, чиято страна председателства в момента ЕС, когато е бил привикан от властите в Триполи в четвъртък.

Синовете на Муамар Кадафи Саади и Хамис ръководят операциите по справяне с антиправителствените демонстрации, съобщават телевизия "Ал Арабия" и "Гласът на Русия". Саади Кадафи ръководи военните и спецчастите. Хамис Кадафи пък наемал армии от чужденци, които да помагат за потушаването на демонстрациите. Местни медии съобщават, че четири самолета с африкански наемници кацнали на международното летище "Бенина" близо до Бенгази, а още няколко се приземили и на военното летище "Митига" край Триполи. Част от тях били облечени в униформи на либийската армия и пуснати по улиците на Триполи. Други са изпратени в Бенгази. Свидетели твърдят, че някои от тях били френски говорещи и сами признали, че са наети от Хамис Кадафи да стрелят по демонстранти. Според слухове племенник на Кадафи е бил убит във военния комплекс в Бенгази по време на нападение от страна на демонстранти. Други източници твърдят, че самият Кадафи е екзекутирал висши офицери, включително членове на семейството си, в опит да оцелее.
цитирай
5. reader - Ислямска екстремистка група пък ...
21.02.2011 02:12
Ислямска екстремистка група пък държи за заложници членове на силите на реда и граждани на източния град Байда, съобщи високопоставен либийски представител. Става въпрос за групировката "Ислямски емират на Барка" (бившето име на северозападния регион на Либия). Взимането на заложници започнало по време на сблъсъците през последните дни. Екстремистите настоявали за вдигане на обсадата, наложена от силите на реда, за да не екзекутират заложниците.
"Снощи започнаха преговори. Властите бяха представени от министъра на правосъдието Мустафа Абдел Джалил", обяснява представителят. Според него групировката е отговорна за обесването в петък на двама полицаи в Байда.
Мария ВЪЛЧЕВА
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4083530
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930