Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2011 12:18 - Тодор Димитров от ГЕРБ: Личният рейтинг на Цветанов е достатъчно висок и въобще не стои въпросът за отстраняването му
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 360 Коментари: 0 Гласове:
0



Аделина Делийска


- Г-н Димитров, как ще коментирате огласените в понеделник данни на социологическа агенция Галъп, както и на АФИС, според които подкрепата за ГЕРБ пада от 31% на 27%, а доверието към премиера е надолу с цели 6 пункта. Според експертите такъв отлив се случва за първи път във вашата партия заради полицейските скандали ли е?

- Няма нищо сензационно в това след повече от година и половина управление на страната да се наблюдава спад в подкрепата на управляващата партия. Да не забравяме и фактора финансово-икономическа криза. Отделно от това наблюдаваме създаването на една симбиоза между политици и засегнати икономически кръгове, които имат общ интерес и сценарии – на всяка цена да се компрометира партия ГЕРБ и нейните основни политически фигури - Бойко Борисов и Цветан Цветанов. В атаката активно участват и медии. Всичко това не може да не доведе до разколебаване на доверието в една част от електората на ГЕРБ. Нали точно това цели в частност и скандалът със СРС-тата. От този сценарий обаче прозира и една нервност, според мен поради липса на достатъчно време за разгръщане и реализиране на плана. Ето защо за ГЕРБ е важно ударите да се посрещат хладнокръвно, да не се допуска политическа истерия и слабост. За да оцелее и управлява, партията ни трябва да прояви политическа зрялост въпреки крехката си възраст.

- Чувствате ли се пренебрегнат след кадровите кадрили в ПГ от миналата седмица, от когато вече не сте съпредседател?

- Изобщо. Нещо повече - аз съм убеден в правилността на едно такова решение. Всеки от тримата съпредседатели на ПГ ГЕРБ има свой стил на управление и понякога е трудно да се намира балансът. Ето защо структурно е по-правилно да има един председател и заместници. Ако трябва да се доразвие този модел, може би двама заместници са малко за голяма парламентарна група от над 100 народни представители. А от егоистична гледна точка, след като вече съм заместник, се надявам да ми остава повече време за адвокатстване. Включването ми в предизборния щаб на ГЕРБ обаче ще разбие тази моя надежда.

- Какво наложи цялата партийна отговорност в ПГ да бъде съсредоточена само в ръцете на Красимир Велчев?

- Колегата Красимир Велчев е един от основателите на гражданското сдружение ГЕРБ, по-късно и на партията, член е на Изпълнителната комисия. Той е и с неоспорим авторитет сред народните представители не само от нашата парламентарна група. Не на последно място поставям неговия житейски и управленски опит. Всичко това по естествен път обуслови избирането му за председател на групата на ГЕРБ. Иначе казано, изборът му бе безалтернативен.

- Според изследването на „Галъп” 51 на сто от сънародниците ни смятат, че МВР злоупотребява с подслушването и като основен виновник за това сочат вътрешния министър Цветан Цветанов, как ще коментирате тези нагласи?

- Като политик и юрист аз поддържам тезата, че никой няма право да минава законовата граница. СРС трябва да бъдат използвани единствено и само по установения процесуален ред, за да са гарантирани човешките права на всички български граждани. За това и законодателят е инкриминирал злоупотребите с подслушване. В тази посока прокуратурата извърши проверка и категорично установи липсата на престъпно деяние по отношение на министър Цветанов, с което се слага точка на тази политическа лъжа. Иначе електоралните нагласи до голяма степен се създават от политиците и медиите, но те не винаги се припокриват напълно с истината.

- Според вас трябва ли премиерът вече да се освободи от Цветанов заради създадената силно отрицателна обществена нагласа към него ?

- Първо, липсва силно отрицателна обществена нагласа. Личният рейтинг на вицепремиера Цветан Цветанов е достатъчно висок и в дневния ред въобще не стои въпросът за отстраняването му. Желанията и мечтите на опозицията далеч не са достатъчни, за да провокират едно такова решение. Аз искам ясно да заявя, че парламентарната група на ГЕРБ подкрепя всички действия на вътрешния министър, насочени към борбата с организираната престъпност и корупцията.

- Цветанов даде ли някакво разумно обяснение пред вас, съпартийците му за шестте апартамента, които си е закупил за 18 години служба като държавен служител в МВР.

- Министър Цветанов подробно обясни пред цялото Народно събрание фактологията около придобиването на тези имоти. Той изнесе много лични факти и обстоятелства, за да изчисти и най–малкото съмнение. В момента върви проверка от НАП, доколкото разбирам и от прокуратурата. Нека изчакаме тяхното заключение. Преди произнасянето им всичко казано в публичното пространство по тази тема е евтин популизъм.

- Вашата парламентарна група ще прибере ли отцепниците от РЗС, които разпространиха информации и версии в услуга на ГЕРБ и ущръб на досегашната си партия?

- Народните представители, напуснали РЗС не правят услуги на никого. Те изнасят публично факти, които са от значение за установяване на истината. Разкритията им на моменти действително сриват лъжливите постановки на Яне Янев и БСП, но за всички вече е ясно каква игра играе РЗС. Прави чест на тези колеги, които, напускайки тази парламентарната група на практика, отказаха да станат кукли на конци.

- Какво трябва да направи ГЕРБ, за да си върне доверието на хората – тези, които са разочаровани от вас, са обявили, че изобщо няма да гласуват?

- Да запазим посоката въпреки яростната съпротива. Да казваме на хората истината в очите. Да не ставаме двулични. Да имаме силата да вземаме навреме трудни решения, пред каквито неминуемо се изправяме. Да запазим доверието помежду си. Ако щете, да надраснем интригите, които се насаждат сред нас.

- Започнахте ли активна предизборна подготовка?

- Всички големи политически сили се подготвят за предстоящите избори. Предстои сериозен сблъсък. Надявам се той да не остане на нивото на компроматната война. Стилът, който налагат политическите ни опоненти продължава да срива доверието на хората в политиците. Може би е дошло време да осъзнаем - по-важен от изборите е фактът, че всички сме българи.

- Вие лично как конкретно помагате на вашите съграждани от Разград?

- Една от реалните политики, с която можем да помогнем, са инвестициите и откриването на нови работни места. В Разград предстои реализиране на два големи инвестиционни проекта в областта на фармацевтичната и стъкларската промишленост, които ще открият над 500 нови работни места. От друга страна, се опитваме да прекратим дългогодишните порочни местни практики. В Разград например установихме злоупотреби за над половин милион лева, извършени чрез Министерството на бедствията и авариите на Емел Етем. На този етап вече има внесени в съда сериозни обвинения срещу стария областен управител на града и още няколко длъжностни лица. Голямата ни политическа цел обаче е да разбием дългогодишното статукво в Разград, като спечелим кметските избори. Само така ще можем да реализираме напълно своите виждания за развитие на региона.

Тодор Димитров е роден на 16 август 1970 година в Разград. Завършва висшето си юридическо образование в Бургаския свободен университет. Той е магистър по право. По време на своята адвокатска практика е специализирал в областта на търговското и корпоративното право. От миналата седмица той е зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4083592
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930