Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2011 21:08 - Яне Янев е политическият трол на Алексей Петров
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 408 Коментари: 0 Гласове:
1



image image  Фани Чоджумова Ако Бойко махне Цветанов, това ще е началото на края на премиера, твърди политикът

Едвин Сугарев е знакова фигура за нашето общество. Той е един от основателите и председател на националното движение „Екогласност”, както и на Съюза на демократичните сили, чиято дейност не се страхува да критикува. С открития си характер Сугарев печели както много привърженици, така и врагове. Той е един от хората, които приветстваха акцията на МВР „Октопод”, при която бе арестуван бившата барета Алексей Петров. Много от анализаторите свързаха името на Сугарев с дългогодишни разкрития на писателя за подземната дейност на Алексей Петров.

- Г-н Сугарев, какъв е вашият анализ на това, което се случва в държавата – огласява се съдържанието на някакви флашки, разнасяни в редакцията на вестник „Галерия” от хора без имена и лица, докато се стигна до взрив пред вратата на редакцията на вестника?
- Обстановката, общо взето, е оперетна, откакто започнаха историите с флашките и тайнствените мъже, които ги носят в една редакция. Взривът беше поставен пред нея кой знае защо точно в деня, в който изтича една година от арестуването на Алексей Петров. Това е очевидно част от сценария за дестабилизация и за евентуално проваляне на правителството на ГЕРБ, който, разбира се, е свързан с най-различни интереси и обслужва най-различни политически щения както от страна на политическите сили, така и от страна на някои фигури, които са свързани с престъпния свят.


- Бихте ли могли да назовете имената на участниците в тази оперета?
- Те мисля, че са известни на всички. Съвсем очевидно е, че източникът на тези компромати е Алексей Петров. Те всъщност започнаха да се появяват от момента, в който той излезе от ареста и активира своето лично ДОТИ. Мисля, че това е безспорно.


- Какво е мястото на Яне Янев в тази оперета?
- Мястото му е това, което е свързано с неговия генезис. Той е нещо като политически трол на Алексей Петров. Яне Янев просто трябва да изпълнява някакви задачи, но интересното е, че напоследък Трактора се преориентира към друга такава фигура и към друга политическа сила, този път извънпарламентарна и току-що създадена. Нищо чудно самият Яне да остане на сухо.


- Коя точно политическа сила визирате?
- Имам предвид току-що основаната партия от бивши фигури от "Атака" начело с Антон Сираков. Мисля, че се казваше „Нова сила”. Показателно е, че въпросният господин щял да бъде личен адвокат на Алексей Петров по многобройните дела, които Трактора щял да заведе срещу определени политици, средства за масова информация и срещу самата държава, забележете, за нанесени щети от 100 милиона лева. Можете да си представите само какво е реалното финансово състояние на Алексей Петров и естествено да си зададете въпроса как го е натрупал, бидейки агент под прикритие повече от 10 години.

- Заканата за завеждане на дело не означава, че то автоматично е спечелено.

- Разбира се, не означава това, но най-важното е в момента да се говори за подобно нещо и да се правят жестове, които нагнетяват напрежението. Например организирането на взрива пред редакцията на вестник „Галерия” точно в деня, в който четирима видни представители на ЕС идват в България и това идване е свързано с проверка дали страната изпълнява условията за Шенген, е много показателно. Алексей Петров, разбира се, е само изпълнител. Аз съзирам ръката преди всичко на БСП и руските интереси, които обслужват те. Съзирам интересите от големите енергийни проекти от така наречения Голям шлем.


- А ръката на бившата Държавна сигурност къде се намира?
- Тя е във функциите на организиращ и координиращ център. Става дума не за бившата Държавна сигурност в онзи вид, в който тя е съществувала, а в едни мрежови структури, които образуват определени формации, въздействащи на политическия живот. ДС в момента действа на принципа на масонска ложа.


- Тези дни фараонът Иво Недялков каза, че в зората на демокрацията Андрей Луканов събрал стотина души и ги поздравил с фразата: ”Здравейте, милионери”. Дали има нещо вярно в това?
- Имаше раздаване на пари непосредствено при промените у нас през 1989-1990 г. Това е абсолютно безспорно. Имаше изказвания на хора, които са получили пари по този начин. Аз знам някои подробности. Примерно, че са се обсъждали всичките тези неща в столичния хотел „Рила” и че раздаването е свързано с определени ангажименти, които по-нататък тези хора е трябвало да изпълняват към БСП както за финансова подкрепа, така и за изпълнение на определени икономически поръчки.


- Тази ли е причината за толкова много неразкрити убийства от мутренския период?
- Тази е една от причините. По-скоро е свързана с това, че някои от хората, получили първоначалния си капитал по този начин, са си позволили да забравят за партията майка и да престанат да изпълняват ангажиментите си към нея. Мисля, че това е причината за смъртта на няколко по-едри фигури от тях, примерно на Илия Павлов.

- Не случайно ви връщам толкова назад, защото ми се струва, че сега се повтаря по някакъв начин това време. Има поне епизоди от този криминален филм, който вече сме гледали.
- Наистина се повтарят някои от елементите на това време, доколкото е имало вторично натрупване на капитали вече след този първи транш, който са получили определени фигури. Имаше ситуации, в които се създадоха възможности за подобно бандитско ограбване на България и придобиване на още капитали по нечестен начин. Това бе моментът с банковата криза през 1996-1997 г. Тя пак беше организирана от ДС. Ако се вгледате в спекулациите на БНБ, във фигурите, от които са зависели примерно маржовете в банковите курсове, начина, по който се променят съотношенията между лева и чуждите валути, ще видите колко големи възможности за манипулация има там. А също така, ако се вгледате и в хората, които са управлявали определени частни банки в този момент, ще видите същото много силно и наситено присъствие на ДС. Неслучайно имаше една точка в Закона за банките и кредитното дело, в която се казваше, че хора, които са били сътрудници на ДС, не могат да управляват банки. Това беше единственият лустрационен текст, гласуван от парламента, но който веднага след това бе премахнат от Конституционния съд и това премахване също не е случайно. Благодарение на него се реализира това източване на близо 7 милиарда евро по време на банковата криза. Имам предвид не само изнасяне на капитали, но и обезценяване на взети без покритие банкови кредити, т. нар. кредитни милионери.


- Имате ли усещането, че това правителство може да се справи с целия товар, който носим от миналото?
- Това правителство като че ли има желание, но му липсва необходимата компетентност и няма подкрепа от останалите политически сили. Не можем да не отчитаме и твърде голямата колебливост, която се проявява в определени отношения. Ще дам конкретен пример. Очевидно е, че всичките тези компромати и истории, които започнаха да преминават във взривове, аз няма да се учудя, ако последва неуспешен атентат срещу Алексей Петров или пък взривят новата кола на Яне Янев, всичко това е свързано с опитите да бъде обязден Бойко Борисов. Искат да го принудят да се съгласи с някои условия, свързани с руските енергийни проекти в България. Това е очевидно и повече от ясно. От тази гледна точка не мога да си обясня доста колебливото отношение на самия него към тези проекти, от една страна, и, от друга – позиции на политически сили като Синята коалиция, които трябва да са наясно. Но те заемат абсолютно идентични позиции с мафията, с БСП, ДС и с хората, които защитават руските интереси, като президента Първанов. Сините искат абсолютно същото като изброените – да бъде махнат министър Цветан Цветанов.


- Какъв символ съзирате в този хор, който настоява за оставката на Цветанов?
- Този хор не е случаен. Става дума за сценарий, който се е обсъждал в края на миналата година на „Позитано” 20. В него се предлага остра компроматна атака веднага след Нова година, насочена срещу една от фигурите в правителството. Очаквах тази фигура да е Симеон Дянков, но се оказа, че е Цветанов. Това е така поради няколко причини. Първо, Цветанов беше президентската кандидатура. Сега няма възможност за нея. Второ, защото седейки на най-горещия стол в държавата, той е и най-уязвим и най-мразен от най-различни притежаващи скрита власт прослойки. И третата и според мен най-важна причина е, че подобна атака съвпада с интересите на мафията, а тя е тази, която я осъществява.


- В близък план какво ни предстои?
- Предстои ескалация на компроматните атаки. Интересно е дали Бойко Борисов ще издържи на този натиск, или ще се огъне и ще изпълни искането на всички политически сили да махне Цветанов. Ако го направи, това ще бъде началото на края му, тъй като моментално атаката ще се прехвърли върху друг човек. Той ще бъде обезкръвен и вече няма да има шанс за спечелване на президентските избори, освен ако той самият не се кандидатира. Най-вероятно ще го направи и това ще бъде краят на ГЕРБ. Защото при махане на тази властна фигура партията няма да просъществува. Това пък ще доведе до ново управление на нова тройна коалиция, може би с ГЕРБ на мястото на НДСВ.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4074611
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031