Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2011 20:29 - Цената на споделените тайни
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 436 Коментари: 0 Гласове:
3



image Макар и малко, има неща, които управляващите не трябва да разкриват. И едно от тях като финансов министър Симеон Дянков би следвало добре да знае. В края на миналата седмица обаче в интервю пред вестник "24 часа" той намекна, че държавата може

да изкупи предварително част от глобалните облигации на България


с падеж през 2013 г.

Техният обем е малко над 800 млн. евро и те ще трябва да се платят в последната година от мандата на това правителство. Ние започваме още от тази година да се готвим за това плащане, включително и ако можем да си го позволим, да поемем част от това огромно финансово натоварване, като предплащаме дълг", заявява Дянков.

В предсрочното погасяване на дълг няма нищо лошо, дори ако условията са добри и държавата има достатъчно пари, то е препоръчително, тъй като се спестяват най-малкото разходи за лихви. Когато това се прави обаче, има винаги едно условие, което е известно дори и на студентите по икономика - да не се разгласява предварително.

И това не е някаква конспиративна теория, а много логично правило - тези облигации се търгуват на международните пазари и всеки официален сигнал, че предстои изкупуването им

води до повишение на техните цени
 
В момента емисията с падеж през 2013 г. се търгува на нива около 107 - 108 евро за 100 номинал, което е едно от най-високите нива от началото на кризата през 2008 г. Очакването на инвеститорите, че може да има предсрочно изкупуване, ще поддържа високи котировките, тъй като правителството трябва да го направи по пазарни цени и притежателите ще извлекат по-голяма печалба.

Ако например сега държавата реши да плати част от книжата, това ще е при цена от около 107 евро, или 7 евро премия над номинала, което реално ще

елиминира една част от ефекта от евентуални спестени лихви

В случай че правителството го направи при падежа през 2013 г., то изплащането ще е по номинал, т.е. 100 евро.

В края на 2008 г. кабинетът "Станишев" направи тайно обратно изкупуване на малка част от тази емисия при цени около 97 евро след рязък спад в цените. Но за тази операция се разбра едва през лятото на следващата година.

Оттогава обаче започна и поскъпването на облигациите по външния ни дълг - заради световните тенденции да се инвестира повече в държавни книжа, отколкото в акции. Банкови дилъри смятат, че сред причините за високите цени на българските облигации е тъкмо заявяваните намерения на България да излезе отново на международните пазари.

Тайно изкупуване, но на брейди облигации имаше и по времето на кабинета "Костов".

Освен емисията 2013, която е в евро, България има и една в долари - с падеж през 2015 г. И двете са следствие от операциите по замените на брейди облигациите през 2002 г. Една част от брейдитата (DISC) трябваше да се платят през 2024 г. и сега Дянков косвено хвърля вината за изтеглените плащания на операциите по замяната на предшествениците си.

"За мен е важно, че един от резултатите на готовия (анализ на ефектите сделката по външния дълг, направен от "Индъстри уоч"и публикуван неотдавна - бел. ред.) сочи, че тежестта на плащанията наистина е изместена към 2013 г.", посочва той в интервюто. Има обаче един факт, който финансовият министър пропуска - ако сделките по замяната на външния дълг не бяха извършени и в последствие изкупени останалите брейдите, то през тази година България ще трябваше да погаси облигации от типа IAB"s за 1.6 млрд. долара, а през 2012 г. тип FLIRB"s за 1.65 млрд. долара

Това, че в екипа на финансовия министър мислят как да облекчат плащанията, за да не се струпват за след 2 години, е положително. Притеснението на управляващите също е обяснимо, защото през 2013 г. ще има парламентарни избори и натовареният допълнително бюджет до голяма степен

 "ще им върже ръцете" за предизборни разходи
 
Средствата за изплащане на облигациите може да се осигурят по няколко канала
 - ново дългово финансиране
- с пари от фискалния резерв, който обаче достатъчно намаля
- със силен ръст на приходите в бюджета.

Третата възможност зависи от развитието на икономиката, чието възстановяване засега върви бавно. Така осигуряването на средства от бюджета може да е за сметка на орязване на разходи за публичния сектор. А такова действие в изборната 2013 г. може да означава загуба на електорат.

Темата с изплащането на облигациите по външния ни дълг навлиза в чувствителна фаза и най-малкото, което може да се направи, е да не се дават сигнали, които ще ги оскъпят и ще натоварят бюджета излишно при едно предсрочно изкупуване.



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4094132
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930