Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2011 18:01 - Симеон Дянков публично поиска промени в конституцията
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 549 Коментари: 1 Гласове:
1



image Финансовият министър Симеон Дянков публично обяви инициативата си за промени в конституцията, която щяла да гарантира финансова дисциплина, да озапти апетитите за повишаване на данъците и изземване на ресурси от националната икономика. На лекция в Нов български университет той нарече целия си порект "Пакт за финансова стабилност" и го представи в подробности пред събралите се студенти, преподаватели и журналисти.

Финансовият министър представи като вредно излизането на бюджетни дефицити, тъй като в дългосрочен план предпоставя тегленето на заеми и разходи по тяхното изплащане. За това в Пакта щяло да се заложи ограничение бюджетният дефицит да не надхвърля определен процент от брутния вътрешен продукт. "Маастрихтският критерий не позволява дефицитът да надхвърля 3% от БВП. Ние обаче ще заложим още по-нисък критерий. Колко точно процента ще е, предстои да уточним в идните седмици", каза Симеон Дянков.

Той каза и, че се предвижда ограничаване на преразпределителната роля на държавата до едно от най-ниските равнища в ЕС, но оповестяването на конкретното равнище също остана за по-късно. Идеята му обаче е да се сложи праг само на средствата, които държавата изземва от националната икономика - като данъци, акцизи, такси, глоби и други, но да няма ограничение за приходите от европейските фондове.

За повишаването на преките данъци Симеон Дянков също обеща да се залжи механизъм, който да изисква широка парламентарна подкрепа. Според него Конституцията трябва така да се промени, че за вдигане на ставките трябва поне 2/3 от народните представители (160 души) да гласуват "За".

Симеон Дянков обясни, че промените ще касаят само преките данъци - данък "печалба" и плоският данък, но няма да засегнат акцизите и ДДС. Причината е, че в ЕС има общи минимални ставки за акцизите и се налага в българия акцизите да се повишават до достигане на тези минимални ставки. "Някои държави искат да се приложи и единна политика по отношение на ДДС, но ние не сме от тях", каза финансовият министър. Той обясни, че ако нормативно трябва да се повишават цените - с по-високи данъци, или акцизи, добре е това да стане във време на криза, вместо да се натоварва бизнеса или потреблението, когато възстановяването започне. "Можехме да оставим акцизите за цигарите на по-ниско ниво, но да ги вдигаме до 2015 година. Сега шокът от вдигането е изконсумиран и няма да има поскъпване на цигарите, заради акцизи поне до 2015 година", аргументира се Дянков.

До сега финансовият министър само намекваше, че ще направи промени в конституцията, които да гарантират финансова стабилност. Той намекна какво може те да включват, но до сега не бе излагал конкретни предложения.

Неофициално подробности за неговия план станаха известни в началото на седмицата. Спорeд първоначалните си разчети Министерство на финансите възнамерява да фиксира преразпределителната роля на държавата до максимум 38% и има вероятност да се поставиограничение за емитирането на държавен дълг,така, че той да ненадхвърля 40% от БВП.

Когато обаче всички предложения станат известни, финансовото министерство ще започне обсъждане с всички парламентарни сили, и според източници на "Дневник" е възможно те да претърпят промени, с цел да получат подкрепа и от опозицията. При сегашната конфигурация на парлабентарните сили, тези промени не могат да минат без подкрепа на БСП или ДПС, които са твърда опозиция на ГЕРБ.



Гласувай:
1



1. анонимен - Що?
08.02.2011 18:29
Да ни дере конституционно?
Да закотви ДДС в конституцията и да няма отърване от процента...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4092858
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930