Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2011 06:34 - МВР шефът се сниши, но СРС бурята едва ли ще го отмине
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 860 Коментари: 2 Гласове:
2



Парламентарната комисия излезе с убийствен доклад. Главните виновници за безразборното подслушване и липсата на контрол обаче се правят, че нищо не се е случило
  image  

Министър Цветанов от един месец насам дава мъгляви обяснения за изтичането на СРС и за методите на подслушване в МВР. По повод на доклада на парламентарната комисия каза, че носи само политическа отговорност, без да уточни какво означава това. Но изключи възможността за оставка.

МВР подслушва много - за две години увеличението е тройно. Задъхва се и дори не успява да информира съответния прокурор, поискал прилагане на специални разузнавателни средства, за да прецени има ли доказателство за престъпление или не. През 2010 г. са дадени 15 946 разрешения за използване на СРС в цялата страна, но само 1918 са влезли като доказателства по дела. Това прави ефективност от едва 12%

Оперативните работници филтрират информацията към прокуратурата, но пък докладват на вътрешния министър какво са чули. Което логично води до извода, че са получавали указания какво да пратят на прокурора и какво не, като унищожат записите. Очевидно е, че няма гаранции срещу изтичане на информация и за защитата на гражданските права. Твърди се дори, че полицаите сами преценяват какво да унищожат и какво да докладват нагоре.

Което предполага страхотни безобразия

И широк простор за подслушване "на частно".

Това не са спекулации на медии или на врагове на управляващите, желаещи да ги злепоставят. Това са констатации на парламентарната подкомисия за контрол върху използването на СРС по повод "Тановгейт" и отчети на прокуратурата и съда.

Парламентарната комисия изслуша високопоставени фактори - главния прокурор, министър Цветанов, шефа на ДАНС, началници на служби и бивши служители, за да заключи, че има "предпоставки за използване на информация, придобита от СРС, за политически цели". Анализирани са оценки на хора, ангажирани с процеса, и изводите не са направени въз основа на флашки с неясен източник. Общото заключение на депутатите е, че "отговорността за посочените слабости е на изпълнителите на закона - преките ръководители на сектора за сигурност". Ресорен вицепремиер по сигурността е вътрешният министър Цветан Цветанов, другият ръководител, който има отношение в случая, е шефът на ДАНС Цветлин Йовчев. Тъй като парламентарната комисия се въздържа да персонализира критиката си, вътрешният министър се хвана за тази сламка и заяви, че носи само политическа отговорност.

Той бил политическо лице и сега чака прокуратурата да установи онези служители, които евентуално са презаписали разговорите. При това не на кого да е, а на самия министър-председател. Въпреки че в закона ясно е казано кой носи отговорност за използването, съхранението и унищожаването на СРС. Това е точно вътрешният министър.

Междувременно и самият премиер Борисов прозря, че трябва да се ограничи прилагането на СРС. И той вече иска законодателни промени. Имало пропуски в уредбата, които създават възможности за нарушаване на конституционните права на гражданите. Но за кой пореден път, при това след невиждан досега скандал,

само законите ще са виновни, а не и прилагащите ги?

У нас законови вратички винаги е имало, но по-сериозният проблем е, че никой никога не поема политическа и служебна отговорност за драстичното нарушаване на човешки права чрез подслушване. Преди 3 години Румен Петков бе принуден да подаде оставка, след като изтече секретната стенограма, от която се разбра за странната му среща с бизнесмените Братя Галеви. Но там май проблемът дойде от напрежението между доста силния министър и премиера Сергей Станишев. Притеснителни за състоянието на демокрацията изводи имаше и покрай скандала с разработката "Галерия", при която бяха събирани лични данни за десетки журналисти и бяха подслушвани депутати. Но последствия липсваха. Така стигнахме до настоящия мегаскандал.

Министър Цветанов сега се опитва да "дедраматизира" изтичането на СРС, отричайки, че изобщо става дума за СРС. В средата на седмицата се очаква докладът на прокуратурата. От година насам тя предпочита да играе ролята на петото колело на МВР и да си затваря очите пред полицейските безобразия. Така затъва заедно с МВР, докато кастата на политическите подслушвачи ще регулира бизнеса, ще сочи победители на изборите, ще разцепва партии и т.н.

След доста категоричния депутатски доклад за злоупотребите при използване на СРС не става ясно какво ще се предприеме оттук нататък. Вече се усеща, че

нещата отиват към добре познато замазване

Идеята службата за прилагане на СРС да премине към Министерството на правосъдието от МВР не е особено полезна. Какво точно ще се промени при тази уредба и при тази безконтролност и тайнственост? Нищо. Обвързването на подслушването и следенето с финансови нормативи не е достатъчно, за да даде гаранции, че скандалът с безразборното подслушване и изтичане няма да се повтори.

СРС са извънреден способ, който МВР, уви, използва като единствен метод за разследване. Липсва качествен контрол, който да позволява на обществото да знае за какво точно отиват милиони левове годишно. Както и обществен контрол - кой, как и защо прилага СРС. "4% от делата с повдигнати обвинения по общия ред са приключили с оправдателни присъди, а 49% от делата с използвани СРС са получили оправдателни присъди. Това е знак, че те се ползват от МВР главно за лични цели". Това шокиращо твърдение пък е на бившия вътрешен министър Румен Петков и засега никой не го опровергава.

Очевидно сега съдебният не е достатъчен. Няма съдия, който да може да установи дали дадено лице е подслушвано незаконно. И накрая - трябват строги санкции за всички, които се възползват от властта си и разрешават незаконно използване на СРС. Крият папки, копират дискове и справки, не унищожават навреме негодните като доказателства материали, филтрират информация.

Но тъй като правителството очаква поредния междинен доклад на Брюксел за състоянието на вътрешната сигурност, политическата и съдебната власт предпочитат да се снишат. Докато отмине бурята. За пореден път. Без съмнение това ще се стовари като бумеранг върху тях.

  image  

Комисията за контрол на СРС с председател Явор Нотев ("Атака") изготви доклад за работата на МВР и ДАНС с негативни изводи. Управляващите пазят мълчание.

АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ





Гласувай:
2



1. mt46 - Ами нали и бай Тошо така казваше -
08.02.2011 08:20
да се снишим, да отмине бурята... Ха-ха-ха...
цитирай
2. pagan - Имаше един лаф:- "В други държави има мафия, у нас мафията си има държава!"
08.02.2011 09:32
При това положение на нещата, подслушването е необходимо! - Нещо като военно положение, защото държавата воюва срещу мафията. Не виждам, какво против може да има човек, който е чист пред съвестта си. При това, даже да има политически амбиции! Ако някой смята, че това му отнема свободата, трябва да се позамисли на темата, какво точно смята за свобода, и той самият не нарушава ли правото на свобода на другите. Защото, все пак личната свобода свършва там, където започва тази на някой друг! В този смисъл, когато има крадци, ние сами ограничаваме собствената си свобода, като се ограждаме, заключваме, ако се налага слагаме камери, микрофони, охрана. Освен това, колкото по- ценно и важно имущество пазим, толкова повече пари хвърляме за това! А какво по- важно от правото на държавата да хваща крадците и да воюва с мафиятя! Та това е заради всички нас! Така, че това е вътрешна работа на държавата и след като за съжаление сме я докарали дотам, не може да искаме от Европа, да ни реши въпроса за правото на свободата на хората, както и не можем да искаме Европа да ни хваща крадците! Аз лично доброволно се отказвам от правото си на "конфиденциални" лични разговори, поне докато не
изчезне мафията!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073179
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031