Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2011 17:48 - ФБР разследва Църквата на сциентологията за трафик на хора
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 492 Коментари: 0 Гласове:
1



image image
  • 1
  • 2

 

Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ разследва твърдения на отличения с "Оскар" сценарист Пол Хагис, че Църквата на сциентологията е свързана с трафик на хора и принуждаване на членове към безплатен труд.

В шокиращи разкрития, заемащи разследване от
26 страници в най-новия брой на сп. "Нюйоркър", сценаристът на филми като "Момиче за милиони" и "Спектър на утехата" разказва как е решил да напусне църквата след повече от три десетилетия, прекарани в редиците й.

Сред фактите, които изброява Хагис, са и това, че мотори и имоти на Том Круз са били ремонтирани от сциентолози срещу мизерно или никакво заплащане, което може да бъде третирано като заробване и злоупотреба със статута на религиозна организация.

Критици на сциентологията отдавна твърдят, че това е особена смес от идеи за взаимопомощ и научна фантастика, използваща промиване на мозъци, индоктриниране, психически натиск, изнудване и заплахи с физическа разправа с цел поробване на хора, включително ограбване на известни и заможни последователи.

Подозренията за трафик и заробване на хора са свързани с младежка организация на сциентологията, избягалите от която били връщани принудително обратно в редиците й.

Сценаристът, който има две дъщери лесбийки, скъсал със сциентологията, след като църквата подкрепи проектозакон в Калифорния, забраняващ бракове между хомосексуални. В "Дианетика" - една от фундаменталните книги за сциентолозите, има описание на термина "сексуален перверзник" - човек, който участва в "хомосексуални, лесбийски, сексуално садистични и други практики".

В статията в "Нюйоркър" се твърди, че де факто лидерът на църквата Дейвид Мискавидж (близък приятел на семейство Круз и кум на сватбата им) наредил на последователи да ремонтират сгради, два мотора и джип на холивудската знаменитост срещу мизерно заплащане (50 долара на седмица) за работа, струваща хиляди долари.

Холивудският сценарист споделя случай от личния си живот, когато сциентолозите наредили на съпругата му да скъса всякакви отношения с родителите си заради нещо, което те били сторили преди четвърт век и сега не пасвало на концепциите на новата вяра.

В публикацията се разказва още, че Мискавидж живее охолен живот, което в САЩ не е разрешено за организация с идеална цел, освободена от данъци, каквато претендира да е сциентологията.

Разследването на "Нюйоркър" задълбава в биографията на основателя на сциентологията Рон Хъбард и изброява факти, опровергаващи събития, с които последователите му се гордеят и дори изтъкват като примери за чудодейно излекуване.

Някои от противоречията са направо скандални - църквата твърди, че Хъбард е бил тежко ранен и ослепен, докато медицинските документи и рентгенови снимки от това време не показват нищо подобно. Последователите му твърдят, че е получил орден и медали за героизъм по време на Втората световна война, но такъв орден армията не е давала по това време, а двата медала са създадени две години след като той е напуснал военната служба.

Църквата твърди, че основателят й е завършил 4-годишен курс в колеж и има диплома за инженер, докато официалните документи показвали, че той е учил само две години и няма диплома.

"Бях член на този култ 34 години. Всеки може да види, че това е култ. Не знам как аз не го съзрях", казва Хигис.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4094733
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930