Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2011 18:37 - Депутатите продължават спора дали да се криминализира насилието над животни
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 499 Коментари: 1 Гласове:
0



image Парламентът е разделен по въпроса за криминализирането на жестокостта към животни. Това стана ясно днес на дискусия в Народното събрание между депутати, представители на министерствата на земеделието и здравеопазването, омбудсманът и прокуратурата, и организации за защита на животните. Въпреки това те ще бъдат гласувани на първо четене в пленарна зала следващата седмица, обяви председателят на правната комисия в парламента Искра Фидосова (ГЕРБ).

Поправките в Наказателния кодекс, инкриминиращи садизма, "отлежават" в парламента още от пролетта на миналата година. След случая с кучето Мима в Дряново, намерено с отрязани крака от стопанина си и последвалия обществен отзвук правителството на ГЕРБ и Коалиция за България внесоха законопроекти за криминализиране на този род деяния. През август миналата година промените бяха обсъдени от правната комисия и оттогава по тях няма никакво развитие.

"В 21 век не е редно да разглеждаме животните като вещ и да приравняваме жестокостта към тях със счупването на една ваза", коментира националният омбудсман Константин Пенчев. Той посочи, че в редица западноевропейски страни - като Великобритания и Германия, отдавна действат закони, защитаващи животните и там насилието над тях се счита за криминално деяние.

Въпросът за жестокостта е пряко свързан с друг нерешен проблем - множеството бездомни животни в България и трябва да бъде решен паралелно с него, единодушни са депутатите и гражданските организации. Според Искра Фидосова много от депутатите принципно подкрепят увеличаването на наказанията за насилие над четириноги, но ако поправките в НК бъдат приети в настоящия им вид, ефектът от тях ще е нулев - те нито ще доведат до реални наказания, нито ще допринесат за намаляването на безстопанствените кучета по улиците. "Ако не въведем сериозни наказания и за собствениците на домашни животни, които ги изхвърлят на улицата например, нищо няма да постигнем", посочи тя. Освен това трябва да има ясен нормативен механизъм, по който стопаните на кучета да бъдат задължени да регистрират животните си, за да  се улесни проследяването на безотговорните, добяви Фидосова. Тя заяви, че в следващите 2-3 седмици ще свика работна група с участието на неправителствените организации, която да изработи адекватни законови поправки.

В Гърция, където има аналогичен проблем с бездомните кучета, както и в много други държави, изхвърлянето на домашния любимец на улицата е криминализирано, посочи Явор Гечев от фондация "Четири лапи". По информация на организацията, над 70 % от популацията на уличните кучета в България сега е първо поколение, тоест, захвърлени животни.

Редица граждани и представители на отговорните институции обаче са на мнение, че проблемът не е в законодателството, а в спазването на сега действащия Закон за защита на животните. Според Георги Сербезов от пловдивско сдружение за защита на животните, общините масово не познават или открито саботират закона. "Само за 2009 г. сме изпратили 14 сигнала до прокуратурата и до ветеринарно-медицинската служба за нарушения в общинския изолатор за кучета в Пловдив. Едва 4 от тях бяха разгледани и прокуратурата отказа да образува разследване. От полицията пък буквално ни се смеят", разказа Сербезов. "Кметовете пък се постараха да няма обществен контрол над кучкарниците, никога не е правен опит законът да се спазва", коментира той.

Според Петър Раймундов от Върховна касационна прокуратура пък криминализирането на жестокостта няма да има реален ефект и по-удачно ще е да се увеличат наказанията и контролът по ЗЗЖ. Наказателното производство е твърде скъпо заради експертизите, а и в момента 2/3 от престъпленията по Наказателния кодекс, които са с малки наказания, каквито са и поправките, касаещи животните, минават с административни глоби - "едно задължително и официално декриминализиране на 2/3 от престъпленията", каза прокурорът.



Гласувай:
0



1. sramejlivetsa - Абе, тия безделници, да не вземат да ...
08.02.2011 18:44
Абе, тия безделници, да не вземат да ни забранят да упражняваме насилие над прасетата по коледа?:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4087480
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930