Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2011 06:50 - И депутатите изобличиха МВР, но Цветанов остава министър на инат
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 406 Коментари: 0 Гласове:
1



Според вътрешния министър някой друг трябва да поеме вината за скандала със СРС-тата
  image  

Цветан Цветанов получи тапи за уши и книгата на Джордж Оруел "1984" от млади социалисти, като знак, че правителството подслушва, но не чува.

СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ

Вътрешният министър Цветан Цветанов отказа да поеме отговорността за липсата на контрол на сектора за сигурност и прекомерното подслушване в държавата, въпреки острите критики, които отправиха депутатите от подкомисията за контрол над СРС.

В доклада са констатирани пороци в механизма за използването на спецразузнавателни средства и са посочени виновници за това - преките ръководители на сектора за сигурност. Документът е подписан от всички членове на подкомисията, единствен Димитър Лазаров от ГЕРБ е с особено мнение и то по три от 10-те пункта от заключенията. Сред изводите е, че липсва регламент за прилагане на СРС чрез непосредствен достъп до информацията. Това води до намаляване на гаранциите за законосъобразното им използване. Информацията, придобита чрез подслушване, не се ползва само в рамките на досъдебното производство, както е по-закон, а се докладва на висшите ръководители на ДАНС и МВР, се казва още в доклада. Липсва разграничаване на правилата за използване на СРС по отношение на организираната престъпност и за опазване на националната сигурност, което създава предпоставки за използването на данните за политически цели.

Заради всичко това в подкомисията обмислят законови промени, с които подслушването да мине към правосъдното министерство. А разрешението за използване на СРС, когато става дума за национална сигурност, да се дава от парламента.

Няколко часа след излизането на доклада Цветанов обяви, че няма намерение да подава оставка. Той не смята да се оттегли, дори ако това бъде поискано лично от премиера Бойко Борисов или пък се докаже изтичане на информация от спецразузнавателни средства. "Това е въпрос на говорене и дебат", измъкна се министърът. И обясни, че носи политическата отговорност, а ако има виновни за теча на СРС, те ще са сред служителите в системата за сигурност, които имат конкретни отговорности за тази дейност. Това ще стане след приключване на проверките.

На директен въпрос дали не разбира като снемане на доверието от него препоръката на подкомисията подслушването да мине под шапката на правосъдното министерство Цветанов поиска политически консенсус по въпроса. "Трябва да стигнем до политическо решение и някакъв политически консенсус, за да вземем някакви решения", заяви шефът на МВР. "Работата, която се осъществява в МВР, по никакъв начин не е променяна, а е подобрявана в аспектите за гарантиране на по-голяма сигурност", допълни той. Димитър Лазаров от ГЕРБ, който е член на комисията за контрол над СРС, вече изрази резерви към прехвърлянето към правосъдното министерство на служба ДОТО в МВР, която технически изпълнява СРС-тата.

Цветанов е готов да участва в обсъждане на доклада на подкомисията и декларира, че ако се налага, ще се предприемат промени в закона за СРС.

Твърдостта на Цветан Цветанов по въпроса за оставката ядоса представителите на различните политически сили. Бившият вътрешен министър и член на подкомисията за контрол на СРС Михаил Миков (БСП) бе категоричен, че Цветанов трябва да поеме отговорността заради нередностите, констатирани при подслушването на шефа на митниците Ваньо Танов. Наказването само на служители от ниските етажи би било измиване на ръцете.

Представители на ръководството на "Синята коалиция" също коментираха, че обвиненията към Цветанов в доклада на подкомисията са много тежки и той трябва да поеме отговорността. От партия "Атака" не пожелаха да коментират, но техният представител в органа Явор Нотев, който в момента е и ротационен председател, се е подписал под доклада.

------ОТ БОЛНАТА ГЛАВА - НА ЗДРАВАТА

По време на парламентарния контрол Цветанов намекна, че за използването на голям брой СРС е виновна тройната коалиция. Той оправда своите заповеди за подслушване, изпълнени без санкция от съда, с това, че са послужили за разкриване на престъпления в рамките на 24 часа. "Използвали сме СРС-та по трафика на хероин, по контрабандата, по отвличанията, по убийствата. Вие ако ги бяхте разкрили, може би днес нямаше да използваме толкова СРС-та," обясни министърът.

Любен Обретенов





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4093979
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930